StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 24 GODINE

Općina Polača mora platiti vrtoglavih 6 milijuna kuna biogradskoj tvrtki: hoće li je to baciti u bankrot?

Piše Božana Sviličić
7. siječnja 2022. - 19:42

Općina Polača bi za naknadu štete i troškove tvrtki "Trgo prijevoz Peraić" iz Biograda ubrzo trebala isplatiti 3.2 milijuna kuna i zatezne kamate za period jedanaest godina. Višemilijunska odšteta koja bi s kamatama općinske vlasti mogla stajati vrtoglavih šest milijuna kuna, epilog je pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda RH donesene 1. prosinca 2021. - čak 24 godine nakon što su Općina i bigradska tvrtka sklopile ugovor o kupoprodaji zemljišta na kojem je trebala biti izgrađena benzinska crpka s pratećim objektima. Pored milijunske odštete, Općina mora platiti i trošak parničnog postupka u iznosu od 301.943, 36 kuna, što bi je moglo 'baciti na koljena'.

- Kako ćemo dalje tek ćemo vidjeti. Sve stoji na nama i na tvrtki koja je dobila spor. Općina novaca nema, tako da trenutačno razmatramo što bi i kako mogli učiniti- rekao je načelnik Općine Polača Tomislav Prtenjača.

Visoki Trgovački sud RH potvrdio je, naime, da je Općina Polača suprotno načelu savjesnosti i poštenja prilikom izmjene prostornog plana i namjene zemljišta koje je prodala za izgradnju benzinske crpke uzrokovala štetu biogradskoj tvrtki. Iako je Općina u žalbi navela da je biogradska tvrtka prije izmjene prostornog plana zone Primat, 2008. i prenamjene zemljišta mogla ishoditi lokacijsku dozvolu, kao i da je taj zahtjev odbačen 2006., dakle prije izmjene plana zone Primat i to ne zbog izmijenjenog prostornog plana, sud to nije prihvatio.

- Mi ćemo svakako tražiti reviziju postupka, te ćemo poduzeti sve ostale pravne lijekove kako bi se ta presuda osporila- rekao je Prtenjača navodeći kako iznos koji trebaju ipslatiti neće blokirati Općinu jer ovršni zakon to ne dozovljava.

- Prema ovršnom zakonu na računu se moraju ostaviti osnovna sredstva za rad. Općina ne može biti blokirana u punom omjeru. Na računu mora ostati iznos za plaće djelatnika i osnovno održavanje. Izvorni prihodi Općine su oko pet milijuna kuna, a prošle godine je proračun je bio 18 milijuna kuna. Sada sve to moramo koordinirati kako bi zauzeli zajednički stav i definirali funkcioniranje općine jer presudu moramo izvršiti- navodi načelnik.

image
Tomislav Prtenjača
Cropix


Sve je krenulo krajem 1998. godine kada je tadašnji općinski načelnik s "Trgo prijevozom Peraić" sklopio ugovor o kupoprodaji dvije općinske parcele u Polači i Tinju za izgradnji benzinske pumpe i pratećih objekata.
Biogradska tvrtka se temeljem tog ugovora u naredne tri godine nije mogla upisati kao vlasnik zemljišta, pa je pokrenut sudski spor. Uz sve to, Općina je u međuvremenu promijenila Prostorni plan, pa je promjenom namjene već prodanog zemljišta, smatrao je vlasnik tvrtke, onemogućila izgradnju benzinske pumpe. U sporu pred Trgovačkim sudom, općinski su odvjetnici tvrdili da su potraživanja "Trgo prijevoz Peraića" otišla u zastaru, da kupac nije ispoštovao precizno određene rokove isplate kupoprodajne cijene zemljišta, no u ovoj presudi koja je pravomoćna to nije prihvaćeno.

04. svibanj 2024 20:37