StoryEditorOCM
4 kantunaBEACH BAR "MOHITO" ČEKA RUŠENJE

Općina tražila uklanjanje ilegalno izgrađenog beach bara u Sv. Filip Jakovu, a onda ga nakon promjene vlasti odlučila zaštititi na Ustavnom sudu jer je u njega investirala!

17. srpnja 2017. - 22:00
mohito

Rješenjem od 14. lipnja Ustavni sud RH potvrdio je odluku pravosudnih tijela o obaveznom rušenju beach bara "Mohito" na središnjoj mjesnoj plaži "Iza Banja", čije su poništenje zajednički zatražili, kako se ispostavilo, investitori - Općina Sveti Filip i Jakov, te Milena Čirjak. Analizirajući odluke sudova u kojima se navodi kako je bar izgrađen na posebno zaštićenom području bez građevinske dozvole, Ustavni sud RH ocijenio ih je ispravnima tri godine nakon što je inspekcija naredila obavezno uklanjanje objekta, koji i dalje neometano posluje na filpjanskoj plaži.

U cijelom je slučaju zanimljivo da je ilegalnu gradnju objekta na plaži 2011. godine prijavio tadašnji načelnik Općine Igor Pedisić, a da je nakon toga tužbu kojom se traži legalizacija istog objekta podnijela ista Općina s novim načelnikom Zoranom Pelicarićem.

- Očito je da su pobijedili seoski interesi, što da vam kažem. Kada sam bio u mogućnosti pokušavao sam učiniti sve što je u mojoj moći da zaustavim takvu ilegalnu gradnju, no u međuvremenu se promijenila vlast i sada imamo ovo - rekao je bivši načelnik Općine koji je tada na mjesto događaja poslao komunalne redare, te o slučaju izvijestio i Državno odvjetništvo. Nije htio komentirati tadašnje nagađanje mještana da iza Milene Čirjak i njezina supruga stoji jedan općinski vijećnik, a o cijelom slučaju više nismo mogli doznati ni od Zorana Pelicarića jer je do zaključenja broja bio na poslovnom sastanku.

U rješenju Ustavnog suda RH navodi se, naime, kako Općina i Čirjak žalbom nisu osporavali da je građevina izvedena bez zakonom propisanog akta za gradnju, već su tvrdili da se može graditi i bez takvog akta, pri čemu su se pozivali i na Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima. U tom se pravilniku, kako su obrazložili, navodi da se takva građevina može graditi bez glavnog projekta na javnoj površini ako se gradi u skladu s odlukom nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave prema propisima kojima se uređuje komunalno gospodarstvo, i to kiosk i druga građevina gotove konstrukcije građevinske brut površine do 12 metara četvornih i nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prometu.
- Sudovi su zanemarili činjenicu da je Općina potpisala Ugovor o izradi projektne dokumentacije uređenja plaže i čitavog tog područja s tvrtkom 'Forvm' d.o.o. iz Zadra, te je uz to donijela i Plan upravljanja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na plaži 'Iza Banja' no nije izvršila nikakve građevinske radove za koje bi bila potrebna građevinska dozvola. Riječ je o jednostavnoj građevini prema odredbama Pravilnika o jednostavnim građevinama a za koju nije potrebna građevinska dozvola a niti glavni projekt. Upravo i temeljem ovih činjenica objekt je i dobio Koncesijsko odobrenje Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja Općine Sv. Filip i Jakov, pa stoga nema govora o nezakonitom građenju- navode u žalbi Općina i Čirjak.

U sudskom postupku je, međutim, utvrđeno da takva građevina, kakvu oni opisuju, u naravi nije izgrađena, te da niti po načinu gradnje, niti po dimenzijama, ne predstavlja kiosk odnosno građevinu gotove konstrukcije ili nadstrešnicu kakvu imaju u vidu propisi kojima se uređuje komunalno gospodarstvo. Utvrđeno je da je riječ o montažnoj građevini u funkciji poslovnog prostora ugostiteljske namjene, dimenzija većih od 12 metara četvornih, za koju je, po ocjeni Suda, trebalo ishoditi zakonom propisani akt za gradnju.
Kao investitorima naređeno im je uklanjanje objekta na posebno zaštićenom području u roku od osam dana od dana zaprimanja rješenja.

Ustavni sud RH utvrdio je uvidom u sudski spis da je Općina Sveti Filip i Jakov investitor izgradnje pet betonskih ploča u nizu, betonske ploče za igralište, građevinske jame - igrališta za odbojku, te građevine elipsastog oblika – pješčenjaka, te da za radove ne posjeduje akt kojim se odobrava građenje već da je s tvrtkom "Forvm" d. o. o. iz Zadra 2014. godine sklopila Ugovor o izradi projektne dokumentacije uređenja plaže "Iza Banja" u Svetom Filipu i Jakovu. Utvrđeno je i da je Općina 14. veljače 2014. donijela Plan upravljanja pomorskim dobrom na svojem području u kojem su određene mikrolokacije za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti na mjesnoj plaži "Iza Banja", da su Planom određene mikrolokacije za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine, te da je Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja na sjednici od 24. travnja 2014. izdalo Mileni Čirjak koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine na mikrolokaciji iz Plana upravljanja pomorskim dobrom. U spisu se navodi i da je Općina s korisnicima koncesijskih odobrenja sklopila ugovore o sufinanciranju izgradnje elektro i vodovodne mreže za priključke građevina izgrađenih na betonskim podlogama, te je s HEP-om d. o. o. - Elektra Zadar sklopila ugovor o priključku struje za mjesnu plažu "Iza Banja", kao i da je tvrtka "Marex" d. o. o. iz Zadra izvela sekundarne priključke do građevina koje su korisnici koncesijskog odobrenja izgradili na betonskim pločama
19. travanj 2024 01:45