StoryEditorOCM
4 kantunaSTANKOVCI

Općini blokiran račun, zaposlenici ostaju bez plaće, a ovršena sredstva idu firmi koja više ne postoji! Sve zbog ceste koja je na području - Benkovca!

Piše P.O.
3. listopada 2023. - 12:29

Račun Općine Stankovci je pod ovrhom, općinski projekti su zaustavljeni, a novi se ne mogu započeti, dok svi općinari, te općinski komunalci i zaposlenici dječjeg vrtića u narednih mjesec ili dva ne mogu računati na to da će dobiti plaću. Blokadu je izazvala sudska presuda po kojoj je Općina Stankovci izvođaču radova ostala dužna preko tri milijuna kuna za izgradnju lokalne ceste Radašinovci-Dobra Voda, a FINA je s općinskog računa već skinula 66.139 eura, dok je za naplatu preostalo još čak 275.441 euro.

- Odluku o izgradnji te ceste donijela je Vlada RH još 1994. godine, a glavni investitor je bilo tadašnje državno Javno poduzeće Hrvatske ceste koje se naknadno razdvojilo na HC, HAC i Županijske ceste. Vlada je osigurala 200.000 maraka, a 520.000 kuna Zadarska županija. A radove je dobila tvrtka „AA” iz Poličnika koja je angažirala podizvođača, tvrtku „Via Vita”. Županija je Općini isplatila svoj dio, Općina ga je proslijedila izvođaču, ali Hrvatske ceste svoj dio sredstava nisu doznačile Općini, pa je pokrenut sudski spor. Naknadno, HC je isplatio novac podizvođaču, objašnjava općinski načelnik Željko Perica.

Ono što načelnik posebno apostrofira je činjenica da je tvrtka „AA” izbrisana iz sudskog registra i više ne postoji, ali to nije zaustavilo već pokrenuti sudski spor.

-Ispada da smo dužni tvrtki koja više ne postoji i nema vjerovnike, a njezina jedina imovina je ovaj spor s Općinom Stankovci! Dug niti ne ide tvrtki, nego Fondu za namiru potraživanja iako potraživanja nema nitko, navodi Perica jedan od apsurda cijelog slučaja.

Da stvar bude još apsurdnija, cesta Radašinovci-Dobra Voda se više uopće ne nalazi na području Općine Stankovci nego je na teritoriju Grada Benkovca.

- Zaposlenici će se morati strpiti mjesec ili dva jer toliko će potrajati dok nadležni financijski vještaci ne odrede iznos kojega u mjesečnim ratama možemo isplatiti iz općinskog proračuna. Svi projekti nam stoje, nove ne možemo pokretati, a prvi su na udar došli studenti kojima nismo bili u stanju isplatiti potpore. Zaplijenili su nam namjenska sredstva, što po zakonskim odredbama nije dopušteno i nama sada ne preostaje ništa drugo nego čekati. Mislim da bi se država morala uključiti, zaključuje načelnik Željko Perica.

03. svibanj 2024 03:49