StoryEditorOCM
4 kantunaIZOSTAO NALOG ZA PRAĆENJE I PRISLUŠKIVANJE?!

Općinski sud u Zadru odbacio većinu dokaza protiv Pažanina koji se kao glavni vođa međunarodne skupine krijumčara kokaina koristio s tri identiteta!

24. travnja 2019. - 00:25
lisice uhićenje

Većinu dokaza koji su tajnim praćenjem i prisluškivanjem prikupljeni u policijskoj akciji kodnog imena “Dunav” kojom je razbijen međunarodni lanac krijumčarenja kokainom na čijem se čelu nalazio 66-godišnji Zdravko Dabo iz Novalje, Općinski sud u Zadru izdvojio je kao - nezakonite!

Iako je rješenje suda još nepravomoćno, već sad je sasvim izvjesno da bi zbog toga mogao doći u pitanje sudski postupak koji će se protiv Dabe, kojeg je policija označila kao vođu međunarodne bande koja se bavila švercom kokaina iz Južne Amerike u Europu voditi na Općinskom sudu u Zadru.

Zbog sumnje na šverc kokainom Dabo je nakon tajnog praćenja i prisluškivanja u inozemstvu uhićen u studenom 2015. godine pod imenom Custer Kruisheer. Prije toga je vješto izmicao policiji pomoću stalnih promjena identiteta. Osim svog pravog Dabo se koristi s još dva identiteta, te posjeduje dvije putovnice - u Hrvatskoj se vodi kao Custer Kruisheer, a u kanadskoj kao Zdravko Smojver.

U rješenju Općinskog suda u Zadru kao nezakonite su izdvojene snimke telefonskih razgovora i foto dokumentacija, među kojima i izvješće njemačke policije od 30. svibnja 2015. s prijevodom i fotografijama oduzetog kokaina i transkriptima razgovora između okrivljenika i ostalih osumnjičenika.

Izdvajanje tih dokaza tražio je Dabin odvjetnik Branimir Zorica navodeći kako Općinsko državno odvjetništvo u Zadru uz optužnicu nije dostavilo nalog ovlaštenih tijela Kraljevine Nizozemske, Republike Austrije i Republike Njemačke temeljem kojih su provedene posebno dokazne radnje, nadzor i tehničko snimanje razgovora i drugih komunikacija na daljinu kao i trajno praćenje i tehničko snimanje osoba i predmeta.

- Tražili smo da se nalog za posebne radnje u inozemstvu uvrsti u spis, no u spisu ga nije bilo. Zbog toga smo tražili izdvajanje tih dokaza kao nezakonitih. Ti navodi u kojima se spominje Kruisheer u inozemstvu su već okončani presudama, no u tim postupcima njega uopće nije bilo. Kruisheer se nigdje ne spominje, osim u jednom od postupaka u kojem je bio samo svjedok. A ovdje je bio šest mjeseci u istražnom zatvoru - navodi odvjetnik Zorica.

Kruisheer je zbog toga bio podnio i Ustavnu tužbu, no ona mu je odbijena jer je utvrđeno da postoje osnove za njegovo zadržavanje u pritvoru.

- Općinsko državno odvjetništvo se žalilo na rješenje o nezakonitim dokazima - rekao je kratko Općinski državni odvjetnik Ivica Škara ne navodeći razloge zbog kojih je došlo do izostanka naloga, a konačnu odluku o žalbi i izdvajanju spomenutih dokaza iz spisa donijet će Županijski sud u Zadru.

Zbog sumnje na šverc kokainom Dabo je uhićen nakon tajnog praćenja i prisluškivanja još u studenom 2015. godine. U istrazi je utvrđeno da je zajedno sa 63-godišnjim Dankom Jurićem iz Zagreba organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku.

Prokrijumčareni kokain skrivali su u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina Marka Mušterića u blizini Rotterdama, odakle su ga distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH. Mušterić je inače stari je znanac policije koji je javnosti postao poznat nakon što je još 2008.godine "pao" u akciji 'Ka-ka' kojom je zaplijenjeno 13,5 kilograma kokaina. Istražitelji su utvrdili da je na području Nizozemskog grada Bokstela osumnjičeni Danko Jurić 21. studenog 2015. temeljem prethodnog dogovora sa Kruisheerom, iliti Dabom, predao paket B.J. sa nešto više od kilograma kokaina.

On ga je potom teretnim vozilom trebao prokrijumčariti na područje Hrvatske, te po dolasku predati Kruisheeru i Juriću. No Jurić i dostavljač uhićeni su prije dostave droge, a 1.060 grama kokaina pronađeno je u Jurićevom u teretnjaku.

U rješenju zadarskog suda navodi se kako su dokazi na području Austrije i Nizozemske prikupljeninezakonito jer nisu navedeni opravdani razlozi takve istrage, odnosno prisluškivanja telefonskih razgovora. Iz spisa predmeta izdvojena je i službena zabilješka o obavljenom obavijesnom razgovoru s Custer Kruisheerom i Ivanom Ćerinom, transkripti razgovora okrivljenika i Alberta Terpetschniga od 11. travnja 2015. u Beču s fotografijama okrivljenika u društvu s Antonijem Kacinarijem i Jurom Armandom, ovjereni prijevod nizozemske Službe regionalne krim policije s fotografijama o sastanku između okrivljenika i Tomeka Herberta, te ovjereni prijevod Republike Austrije za praćenje u operaciji “Dunav” za Custera Kruisheera, Marka Mušterića, Nikolu Veina i Alberta Terpetschniga.

 

"Prali" novac preko građevinskih tvrtki
U istrazi je utvrđeno da su Jurić i Dabo imali građevinske obrte kroz koje su "prali" novac od preprodaje kokaina, a Dabi, odnosno Custeru Kruiseeru, osim čestih odlazaka u Kartagenu u Kolumbiji, središte narkokartela, u prilog nije išlo ni trošenje impozantnih svota novca, jer je utvrđeno da njegovanavodna da tvrtka uopće nije poslovala. Dabo se pravdao da je namjeravao graditi stanove uz investiciju tešku 2,5 milijuna eura. Navodio je kako bi od EU fondova dobio 40 posto, a da bi ostatak riješio kreditom, te iznosom od pola milijuna eura koje bi sam financirao, na način da bi prodao zemljište u industrijskoj zoni u površini od 7000 kvadrata.
26. travanj 2024 20:02