StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI GRADONAČELNIK ZBOG PUTA U KINU NALJUTIO RIVALE IZ OPOZICIJE

Oporba grmi: Dukić je u sukobu interesa!

2. veljače 2018. - 20:47
Dukic_u_Kini_2.JPG

Putovanje zadarskog izaslanstva predvođenog gradonačelnikom Brankom Dukićem u Kinu i objelodanjivanje činjenice da je troškove podmirila kineska kompanija LTO Energy, očekivano je izazvala reakciju zadarske opozicije. Prvi je reagirao županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač koji je pokrenuo postupak utvrđivanja sukoba interesa.

-Iz Grada Zadra odbili su medijima i javnosti predočiti koliki su bili troškovi koje je podmirila kineska strana. U svakom slučaju oni zasigurno iznose nekoliko desetaka tisuća kuna. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji se između ostalih odnosi i na gradonačelnike, kaže da dužnosnik smije primiti dar simbolične vrijednosti, najviše do 500 kuna. Zakonodavac kaže i da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost te prava i usluge dane bez naknade, te da su dužnosnici, kojima je ponuđen dar ili bilo kakva druga korist povezana s obnašanjem javne dužnosti, obvezni to prijaviti nadležnim tijelima. Gradonačelnik Branko Dukić i njegova delegacija nisu nadležnim tijelima prijavili da im tvrtka LTO Energy snosi troškove putovanja te boravka u Kini i ne samo to već odbijaju predočiti koliki je bio račun kojeg je podmirila kineska strana, obrazložio je svoj zahtjev Pupić Bakrač.

-Sve to treba, ipak, razmotriti s više aspekata, mislim da nije dobro kritizirati samo zbog kritike, jer nekada neke stvari treba i pohvaliti. Vrlo je pozitivno da čelnici pokazuju inicijativu i traže investicije i sredstva za otvaranje novih radnih mjesta i za to ih treba pohvaliti. Dobro je ako gradonačelnik ima menadžerske sposobnosti, to može biti na dobrobit grada, jer ako nigdje ne putuje i ne traži investitore – kakav je to gradonačelnik?! Posve je druga stvar kako su ta putovanja organizirana, pa ako postoje sumnje u sukob interesa, onda nadležne institucije moraju odraditi svoj posao, ispitati što se dogodilo i rasvijetliti sve činjenice oko toga, izjavio je gradski vijećnik i predsjednik zadarskog HNS-a Kristijan Kovačević.

-Zakon je potpuno jasan i uopće nije sporno da se radi o sukobu interesa! Poznato je da su se u prošlosti hrvatski, a u ovom slučaju zadarski interesi, već prodavali za iznose hotelskih računa i avionskih karata. Ovo je nevjerojatan gaf gradonačelnika Branka Dukića, katastrofa je što je u Kinu otputovao ne znajući osnovne zakonske propise jer je ovo morao prijaviti nadležnim institucijama. Nije mi jasno što je u toj četveročlanoj delegaciji radio pročelnik Klarin kojega još nismo čuli za govornicom Gradskog vijeća niti znamo što uopće radi u Uredu gradonačelnika, osim ako ne zna kineski pa je prevodio na hrvatski. Rezultate tog putovanja ćemo tek vidjeti, ali bilo je njih i dosada, pa su na kraju sve te zadarske delegacije ispale puki šetači po bijelom svijetu. Bilo bi bolje da se gradonačelnik okrene rješavanju nesnosnog prometnog kolapsa po gradu zbog radova koji u pravilu probijaju rokove, nego što mu strane kompanije masno plaćaju putovanja, iznio je stav SDP-a predsjednik gradske organizacije i gradski vijećnik Antun Novoselović.

 


 

02. svibanj 2024 14:13