StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON GODINE DANA

Optužnica koja glavnog zadarskog sindikalca tereti za prevaru, vraćena na doradu zbog Mate Debeljaka: svjedočit će o Uranijinim financijama!

Piše B.S.
2. rujna 2021. - 17:29

Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru vratilo je na doradu optužnicu koja pravnog povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedrana Uraniju (65) tereti za kazneno djelo prijevare.

Optužnicu protiv Uranije Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo 7. srpnja 2020., nakon što ga je član Sindikata hrvatskih branitelja Zlatko Dundović kazneno prijavio da mu nije vratio iznos od 174.075,13 kuna. Uranija taj iznos nije vratio četiri godine, zbog čega ga je Dundović i privatno tužio, te ove godine dobio postupak u prvom stupnju.

U svom odgovoru na tu presudu Uranija je naveo kako zakonska kamata na utuženi iznos nije pravilno obračunata, te da je iznos glavnice za tisuću eura manji. Pojasnio je kako je za Dundovića s kolegom obavljao niz privatnih radnji o kojima postoji pisana dokumentacija. Za to mu je, kako je naveo, Dundović obećao odgovarajuću naknadu i nagradu koju on nije tražio, ali je Dundović inzistirao, pa je smatrao da to treba kompenzirati utuženim iznosom.

Vijeće je sada, optužnicu zadarskog ODO-a vratilo radi provođenja dokazne radnje ispitivanja svjedoka Mate Debeljaka, povjerenika Sindikalna Podružnica hrvatskih branitelja Zadar. Debeljak bi, naime, trebao posvjedočiti o tome što mu je poznato o financijskoj situaciji Vedrana Uranije, kao i o dogovorima i pozajmicama između Uranije i Dundovića. Također bi trebao razjasniti navode Dundovića koji se odnose na podizanje određenih kredita od strane Uranije. Vijeće je zatražilo i pribavljanje bankovnih podataka o eventualnim isplatama kredita Uraniji 2018. ili o odbijanju kredita.

- S obzirom da se u konkretnom slučaju, radi tvrdnji oštećenika da je prevaren od okrivljenika i tvrdnji okrivljenika koji poriče da bi počinio kazneno djelo prijevare oštećenika, već da se radi o građanskopravnom odnosu, te da je pozajmicu od oštećenika sporazumno trebao vratiti do kraja 2019., kao i da je istome nudio upis na nekretnine, a da je prilikom pozajmljivanja novca ima takvu materijalnu i financijsku situaciju koja mu je realno omogućavala povrat posuđenog novca, međutim nakon čega su uslijedile određene obiteljske okolnosti koje su dovele do toga da nije mogao ostvariti očekivani prihod, ovo vijeće je stava da bi ODO Zadar trebalo saslušati svjedoka Matu Debeljaka – navodi se u obrazloženju sutkinje Danijele Zubčić, predsjednice optužnog Vijeća Općinskog suda u Zadru.

25. travanj 2024 14:48