StoryEditorOCM
4 kantuna"OBROVAČKO ČUDO"

Optužnica za malverzacije u Elanu tri puta vraćana na doradu, a onda je tužiteljstvo ponovno - prepisalo

Piše Božana Sviličić
11. veljače 2020. - 21:30

Tri godine od kaznene prijave, ponovno je na doradu vraćena optužnica koju je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) 2018. godine podignulo protiv protiv čelnika tvrtke za izgradnju motornih brodova "Elan Obrovac" koja se svojedobno najavljivala kao - "obrovačko čudo".

Optužnica koja izvršnu direktoricu tvrtke “Elan”, 41-godišnje Jasminu Čerinu iz Zadra i 56-godišnjeg slovenskog poduzetnika Matjaža Avšiča tereti za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, treći je put vraćena tužiteljstvu na doradu - radi boljeg razjašnjenja stvari.

Tužiteljstvo, naime, u tri godine nije uspjelo razjasniti kako je “operirao” dvojac koji se tereti za malverzacije s državnim potporama koje je tvrtci uplaćivao Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Naime, prema informacijama s Općinskog suda u Zadru, u ovom je predmetu kaznena prijava podnesena Županijskom državnom odvjetniku u Zadru 2016. godine kada je i podignuta optužnica. Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru optužnicu je 2017. međutim vratilo Županijskom državnom odvjetniku radi boljeg razjašnjenja stvari. Istraga je dopunjena te je iste godine podignuta i nova optužnica protiv istih okrivljenika, ali sada radi kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Optužnica je, međutim, ponovno vraćena radi istog rzaloga - boljeg razjašnjena stvari.

Županijski državni odvjetnik dopunio je istragu, no nije podigao novu optužnicu već je predmet ustupio Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru koje opet podiže- identičnu optužnicu.

- Razvidno je da je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru prepisalo već postojeću optužnicu ne osvrćući se pritom na sve one razloge poradi čega je optužno vijeće Županijskog suda u Zadru prethodna dva puta optužnicu vratio tužitelju radi boljeg razjašnjena stvari – navodi se u rješenju Općinskog suda u Zadru koje je tužiteljstvu ponovno vratilo optužnicu uz rok od dva mjeseca za doradu.

Ako državni odvjetnik novu izmijenjenu optužnicu ne dostavi u rokovima od mjeseca, smatrat će se da je odustao od kaznenog progona – navodi se u rješenju u kojem se traži da se odnosu na provokrivljenu Jasminu Čerina razjasni u kojem je svojstvu u društvu bila u trenutku uplate iznosa državne potpore odnosno jeli uopće bila odgovorna osoba u trenutku kada su novci sjeli na račun pravne osobe, te da li je mogla raspolagati uplaćenim sredstvima suprotno njihovoj namjeni. Potrebno je i utvrditi jeli postupala sa prijevarnom namjerom i da li je uopće u vrijeme uplate novčanih sredstva bila odgovorna osoba koja je mogla poduzeti određene radnje. U odnosu na drugookrivljenog Matjaža Avšiča potrebno je pojasniti kako je on to, kako se navodi u prijavi, na kriminalne radnje poticao Jasminu Čerinu.

Slovenski je "Elan" obrovačku tvornicu jahti, kao i licencu za proizvodnju motornih brodova, 2010. godine za dva milijuna eura prodao tvrtki „Beta Yachting“ iz Sukošana, iza koje je stajao Slovenac Matjaž Avšič, koji je dugi niz godina bio ekskluzivni distributer Elana. Iako je nakon preuzimanja novi vlasnik imao velike planove, obrovački pogon zapao je u teškoće. Višemjesečna neisplata plaća, nakon koje su radnici pokrenuli sudske zahtjeve za naplatu dugovanja, tvornicu je bacila na koljena.

Tvrtka "Elan motorni brodovi" d.o.o. Obrovac u kolovozu 2015. godine, odlukom vlasnika društva, promijenila je naziv u "Navalia" d.o.o. Iz dva iz pogona u Obrovcu Avšić je izvezao kalupe, opremu, alate i strojeve te sve prevezao u poslovnu zonu u Poličniku, gdje jezapočeo proizvodnju jahti u iznajmljenim prostorima NEC-a. Iste je godine nad društvom započeo i postupak predstečajne nagodbe radi oporavka poduzeća, financijske reorganizacije, zadržavanja postojećih te otvaranja novih radnih mjesta.

 

19. travanj 2024 16:42