StoryEditorOCM
4 kantunaIZBORI U HDZ-u

Osam zadarskih HDZ-ovaca kandidiralo se za podpredsjednika ŽO, ali bi do nedjelje neki od njih mogli – odustati! Zašto nema Ivana Kneza i Emila Ćurka?

Piše Predrag Opačić
15. studenog 2020. - 22:26

Andrej Plenković se svim silama trudi izgledati kao „veliki reformator” HDZ-a, kao čovjek koji je u stanju redizajnirati vladajuću stranku bez dubokog čeprkanja po njenom izvornom DNK. Kao premijer je škartao pola vlastitih ministara jer su mahom bili uhvaćeni u jasnom koruptivnom kontekstu, u stranačkom vrhu učvrstio je sebe i sebi lojalne ljude i – to je to.

Rebrendiranje HDZ-a je dosada zahvatilo krug od stotinjak kvadrata oko Plenkovića, dok su hektari HDZ-ovog terena ostali nedirnuti. Lokalne stranačke infrastrukture podržale su Plenkovića i na tome se zaustavile ne pokazujući neku ludu želju da se, osim na vrhu, kadrovske promjene osjete i na dnu piramide. S druge strane, Plenković zna da kada izgubiš pješake, na dobrom si putu da izgubiš i partiju, pa nije za očekivati da će prejako inzistirati na promjenama „na terenu”. Hrvatska će još čekati na političara koji je spreman povući ispravan potez, pa makar zbog toga izgubio vlast.

Ovi su izbori trebali biti provedeni po nesumnjivo demokratskom pravilu „jedan član, jedan glas” i to po cijeloj vertikali HDZ-a. Plenković i vrh su izabrani na taj način, ali ono što se događa na dnu prečesto razotkriva nešto drugo: pravilo je „nadopunjeno” na način da ga potpuno obesmišljava, pa sada glasi „jedan član, jedan glas, jedan kandidat”. Tako se sve mijenja da bi suština ostala nedirnuta.

Izbori po gradskim općinskim i županijskim organizacijama su, sukladno tradiciji, shvaćeni kao uvertira, neka vrsta jako važnog zagrijavanja za preuzimanje ključnih pozicija pred nadolazeće lokalne izbore i pokušaj zadržavanja postojeće ili osvajanja još veće količine moći. Zato će i ova „bitka za HDZ” na lokalnim razinama proteći u kombiniranju dopuštenog lobiranja i dobrog starog (pred)izbornog inženjeringa.

Očekivano, Božidar Kalmeta je jedini kandidat za predsjednika ŽO HDZ-a, a siguran pobjednik je i Šime Erlić, budući predsjednik zadarskog Gradskog odbora. Jedinu pravu napetost donosi borba za četiri podpredsjednička mjesta u ŽO HDZ-a, jer je najavljeno čak osam kandidatura: Martin Baričević, Josip Bilaver, Ivana Dević, Jure Fabijan, Branko Kutija, Milivoj Kurtov, Božidar Longin i Željko Šoša.

Ali, do dana izbora, ta bi "najezda kandidata" mogla biti bitno skresana! O tome je bilo govora i u kuloarima prošle sjednice ŽO na kojoj je svoju spremnost na odustajanje navodno iskazao Željko Šoša. Nitko ne bi bio iznenađen da to napravi i Branko Kutija.

Logika aktualnih pozicija govori da bi Božidar Longin kao župan i Josip Bilaver kao državni tajnik „morali proći”, za njih bi  drugi rasplet bio prvorazredni politički poraz. Tko bi bila preostala dva? Razgovori na temu povlačenja kandidatura ovih se dana intenzivno vode, ali se još ne zna tko će se predomisliti i olakšati prolaz unaprijed zacrtanim favoritima.

Milivoj Kurtov je pred parlamentarne izbore javno rekao da očekuje jedno mjesto u Saboru za nekog iz biogradskog kraja. Ali, tog mjesta nije bilo, a Kurtov u utrku za podpredsjednika ŽO HDZ-a ulazi s punom podrškom Biograda, Pakoštana i Svetog Filipa i Jakova.

Šira je javnost uvjerena da Martin Baričević nije završio na saborskoj listi zbog afera iz načelničkog mandata u Jasenicama. U „foto finišu” ga je pretekla Nikolina Baradić, pa je neizvjesno hoće li Baričević sada prihvatiti i odustajanje od podpredsjedničkog mjesta. Svjedoci kažu da je Ivana Dević na nekim sjednicama ŽO prkosno iznosila i ono što su drugi mislili, ali se nisu usudili govoriti, pa se pretpostavlja da bi mogla istrajati na kandidaturi. Jure Fabijan nije bez izgleda da ostane među kandidatima i do nedjelje.

Ne treba zaboraviti da u tom popunjavanju vrha županijskog HDZ-a postoje i dvije „utješne nagrade”: naknadno će u igri biti i raspodjela mjesta tajnika i rizničara. Nekome možda i to bude dovoljno.

Na području Zadarske županije, nešto zanimljiviji bit će izbori u Sukošanu gdje su u utrci Tomislav Dražić i Milan Ročak, a vatreno bi moglo biti i u Bibinjama gdje su u igri županijski pročelnik i dosadašnji predsjednik Ivan Šimunić i Šime Sekula, trenutni zamjenik načelnika s ambicijom da na sljedećim izborima bude kandidat za načelnika.

U  Zadru su svjesni da je broj "jedinih kandidata" prevelik, ali se "tješe" time što se u jednoj susjednoj županiji samo na jednom jedinom mjestu kandidiralo više od jednog kandidata za predsjednika!

Jedini kandidati za predsjednike svojih ogranaka su Tomislav Ćurko u Ninu, vječni Ante Župan u Obrovcu, Marin Gulan u Galovcu, Tadija Šišić u Gračacu, Martin Baričević u Jasenicama, Marko Kolega u Kalima, Edison Boško u Kukljici, Joso Klapan u Novigradu, Krešimir Ćosić u Pašmanu, Viktor Prtenjača u Polači, Davor Lončar u Poličniku, Ivica Juričević u Posedarju, Šime Jurišić u Povljani, Jure Brižić u Preku, Gašpar Begonja u Privlaci, Nediljko Jović u Ražancu, Dražen Mirković u Salima, Željko Baradić u Stankovcima, Marin Colić u Svetom Filipu i Jakovu, Marko Ivković u Škabrnji, Sandra Vukić u Vrsima i Jure Fabijan u Zemuniku.

Od iduće nedjelje, njih desetak će istovremeno biti predsjednici HDZ-a i (grado)načelnici s ozbiljnim ambicijama na sljedećim lokalnim izborima. Na tom popisu „jedinih kandidata” nalaze se i neki izborni gubitnici i stranački veterani ozbiljno oštećeni skandalima i aferama iz prošlosti.

Ali. nije se protukandidirao nitko tko misli da je bolji od njih, a da istovremeno ima šanse za pobjedu.

Ivan Knez: Imaju „digitrone” s lošim baterijama, došlo je vrijeme za Šimu Mršića!

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez nije kandidat za predsjednika tamošnjeg Gradskog odbora HDZ-a. Natječu se Ante Mitrović kao papirnati autsajder, te dožupan Šime Mršić i županijska vijećnica Melanija Ražov Radas.

-Dvadeset godina nije malo. A ni jedne izbore nisam izgubio. Jednostavno: došlo je vrijeme za mlađe ljude, a mi ih imamo. Stranku treba konstantno obnavljati mladim ljudima i mi smo to radili: Šime Mršić je taj. I to bez obzira što neki ljudi imaju svoje „digitrone”, mislim da su im baterije istrošene i da im je politička matematika slaba. Gradski odbor je jednoglasno stao uz njega, uvjeren sam da je on novi predsjednik i da mu nitko ne može „nauditi”, izjavio nam je Ivan Knez dodajući da to što nije kandidat za predjsednika GO nema nikakve veze sa sljedećim lokalnim izborima.

Knez očito računa na novi mandat gradonačelnika.

Emil Ćurko: Imamo pravog čovjeka za nastavak uspješne priče u Ninu!

Do nedjelje, gradonačelnik Emil Ćurko će biti i predsjednik HDZ-a u Ninu kada će ga zamijeniti Tomislav Ćurko koji je gotovo izvjesni kandidat i za gradonačelničko mjesto na lokalnim izborima u svibnju. Tomislav Ćurko se na prošlim izborima u HDZ-u pojavio kao protukandidat Božidaru Kalmeti, ali je izgubio, a kasnije je ostao i bez mjesta direktora „Čistoće”.

Je li se Emil Ćurko umorio i očekuje li nastavak napetosti s ŽO zbog kandidature Tomislava Ćurka:

-Nisam se umorio, nego jednostavno mislim da uspješnu ninsku priču i sve ono što smo dosada napravili, treba nastaviti. Imamo pravog čovjeka za to i uvjereni smo da nitko sa strane takav naš izbor neće dovoditi u pitanje, kaže Emil Ćurko.

24. travanj 2024 02:30