StoryEditorOCM

OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA U AFERI LEASING Ante Kurtović: "Želim skinuti ljagu s mog imena!"

Piše PSD.
10. ožujka 2015. - 14:21
(slijeva na desno) Prvooptuženi, Dejan Pupovac, drugooptuženi Niko Lisica, trećeoptuženi Ante Kurtović, četvrtooptuženi Milan Rajlić i petooptuženi Dražen Bezinović.leasing_presuda1-100315

Pet Zadrana optuženih za niz kaznenih djela u aferi leasing kojom je u kupnji luksuznih automobila marke Audi "u pola cijene" prevareno više od stotinu ljudi, među kojima brojni imućni i poznati Zadrani, oslobođeni su u utorak, dvije godine od početka postupka na Županijskom sudu u Zadru. Citirajući latinsku pravnu izreku da se "ne smatra prevarenim onaj koji iz okolnosti slučaja zna da može biti prevaren" (Decipi non censetur qui scit se decipi), sutkinja Enka Moković oslobodila je od svih optužbi direktora prodaje Auto kuće Zadar Dejana Pupovca (39), referenta prodavača Auto kuće Zadar Niku Lisicu (37), Antu Kurtovića (34), direktora Auto kuće Zadar Milana Rajlića (67), te referenta prodavača te kuće Dražena Bezinovića (45).

 Pupovac, Rajlić, Lisica i Bezinović teretili su se optužnicom da su od travnja do studenog 2009. godine u Zadru, uz pomoć Ante Kurtovića, koji je pronalazio kupce automobila koje je prodavala Auto kuća Zadar, koristili svoje položaje i prekoračivali ovlasti, krivotvorili službene isprave, te ovjeravali neistinite sadržaje, kako bi Kurtoviću pribavili imovinsku korist od 1.1 milijuna kuna.

- Državno odvjetništvo tijekom postupka nije dokazalo da su optuženi počinili kaznena djela za koja ih se teretilo. Posebice nije dokazano da bi kao odgovorne osobe Auto kuće Zadar s namjerom zloporabili svoj položaj i ovlasti da bi pomogli Anti Kurtoviću da stekne protupravnu imovinsku korist. Auto kuća Zadar nije oštećena, a također ni razne leasing kuće. Što se tiče pojedinih oštećenika zaključuje se da su oni u kupnji skupih automobila u pola cijene, znali ili morali znati da prihvaćaju rizik takve kupnje. Oni su očito očekivali da će taj rizik po nekom putu eliminirati Kurtović, dakle prihvatili su rizik, ali očekujući da će ga vjerojatno Kurtović riješiti kao "Deus ex machina". Oštećenici su prihvaćajući taj rizik u suštini bili "partneri u takvim radnjama", kazala je sutkinja Moković upućujući "žrtve" da svoj problem s Kurtovićem riješe u privatnim parnicama, dok još pedesetak prijevara za koje se on tereti čeka svoj ishod na Općinskom sudu u Zadru.

Prema optužnici, Kurtović je nagovarao potencijalne kupce da u pola cijene kupe jedno od vozila, a kad bi unaprijed platili traženi iznos u eurima, Kurtović je dio, prema fiktivnim ugovorima, plaćao leasing kućama, a dio zadržavao za sebe. Zaposlenici Auto kuće, Pupovac i Rajlić, izdavali su račune, rješenja kojima su se vozila knjižila kao testna, rabljena ili službena, dok je za prometne dozvole bio odgovoran Lisica. Kako je Kurtović povremeno tražio od kupca da mu na kratko vrijeme vrati kupljeni automobil, kojeg bi u međuvremenu prodao drugom, znalo  sedogađati da vlasnik automobila ugleda drugu osobu u svom audiju. "Zaprepastio sam se kada sam vidio da moj audi vozi Neven Basioli. Pitao sam ga od kuda mu automobil, a on mi je rekao da ga je kupio od Kurtovića. Ja sam mu rekao da je to moj automobil i nakon toga nam više ništa nije bilo jasno. Posvjedočio je jučer - 28-godišnji Zadranin Marko Dunatov.

Sutkinja Moković poznata po svojoj duhovitosti Kurtoviću je pak tijekom iznošenja obrane kazala: "Pa što je to bilo?! Lanac Svetog Ante! Ti si umislio da si ti Bog ili što", kazala je nakon što je Kurtović ispričao kako su se svi "pomamili" za jeftinijim audijima koje im je on nabavljao.

- Od samog početka znam da sam nevin i da ovo sve skupa nije bilo potrebno, ali eto neka se postupak proveo da se vidi i da se skine ta ljaga sa mog imena. Žao mi je što je uopće došlo do svega i što sam svoju obitelj i prijatelje izložio cijelom ovom postupku i okaljao ime i prezime koje ne mogu naravno više lako oprati. Ali sam od početka znao da nisam kriv za što sam se tijekom postupka borio i dokazivao, kazao je Ante Kurtović nakon presude koju je dio optuženika proslavio šampanjcem u poznatom zadarskom kafiću u Varoši.

 U svojoj obrani je ispričao da je cijela priča počela kada je doznao da i fizička osoba može unajmiti automobil preko operativnog leasinga. Nakon toga su počeli gotovo svakodnevni upiti za skupocjenim vozilima. Pojasnio je kako su ljudi tražili njega, a ne on njih. Njegov branitelj Milana Petričić ga je nagovorio da se preda policiji jer se tada zbog prijetnji počeo bojati za svoj život.

 

Božana Sviličić


 

 

 

26. lipanj 2024 03:30