StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE SVE KAZNENO PRIJAVLJEN ZA RATNE ZLOČINE NA ZADARSKOM PODRUČJU U DOMOVINSKOM RATU

Osmorica odgovorna za smrt 231 osobe na području Benkovca i Obrovca, trojica Zadrana koja su ubijala u Škabrnji, zapovjednici bombardiranja Zadra i Biograda...

2. veljače 2019. - 17:50
Odgovoran za pokolj u Škabrnji Zoran Tadić danas živi u Australijijjjj

Od 2013. godine do danas zadarska je policija podnijela 17 kaznenih prijava za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene tijekom Domovinskog rata. Tim kaznenim prijavama pokrenuti su postupci protiv osoba odgovornih za ubojstva, mučenja, silovanja i teška ranjavanja 320 civila na području Zadarske županije i to po zapovjednoj odgovornosti ili kao neposredni izvršitelji zločina.

- U 2013. podnesena je kaznena prijava protiv osam osoba koje su u razdoblju od srpnja 1991. do ožujka 1993., na području bivših općina Benkovac i Obrovac (Zaton Obrovački, Jasenice, Kruševo, Vukići, Provići, Raštević, Nadin...) zapovjedno odgovorni za smrt 231 osobe, 17 teških tjelesnih ozljeda, sedam silovanja i šest fizičkih zlostavljanja. Kaznom prijavom obuhvaćeni su: komandant 180. motorizirane brigade JNA Tripko Čečović (r.1947.), načelnici stanice javne sigurnosti u Benkovcu Boško Dražić (1963.) i Slobodan Vujko, načelnik stanice javne sigurnosti u Obrovcu Đorđe Jelić (1961.), komandant TO Benkovac Zoran Lakić (1956.), komandant TO Obrovac Jovan Dopuđ (1948.), komandant 92. motorne brigade Republike Srpske Krajine Ilija Mašić (1946.) i komandant 4. lake brigade Obrovac Pavao Samardžić.
Optužnicu protiv ove osmorice potvrdilo je nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Splitu te su protiv odgovornih raspisane tjeralice. Suđenje nije na vidiku, a prvooptuženi Tripko Čečović navodno živi u Crnoj Gori.

- U kolovozu 2103. kaznena prijava podnesena je protiv M.Ž. iz Benkovca da je kao pripadnik vojske RSK počinio ratni zločin u Jagodnji Donjoj, ali je nakon istrage pušten na slobodu.

- U 2014. kazneno je prijavljen pripadnik Hrvatske vojske R.K. (1958.) za ubojstvo tri osobe u Kijanima pored Gračaca tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja. Trenutačno mu se sudi na Županijskom sudu u Rijeci.

- U veljači 2015. za ubojstvo B.Z. u Benkovcu u veljači 1992., prvo ubojstvo hrvatskog civila u Domovinskom ratu, prijavljen je Ž.O. iz Benkovca (1963.). Istragu vodi državno odvjetništvo.

- U rujnu 2015. za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prijavljene su dvije osobe, J.D. i R.M. Stavlja im se na teret da su 1991. u selu Vukšiću spalili više kuća i protjerali stanovništvo. Kaznena prijava policije je međutim odbačena zbog tzv. imovinskog cenzusa. Naime, u skladu s odlukom Vrhovnog suda, počinjena šteta procijenjena je na iznos manji od 600.000 kuna, nedovoljno da bi opstala u optužnici za ratni zločin.

- U 2016. godini kaznenu prijavu dobio je N.T. (1964.), pripadnik milicije u Benkovcu. Osumnjičen je za fizičko zlostavljanje tri osobe u mjestu Zagrad. Jednom je pucao u nogu, a ostale je odveo u zatvor u Benkovac gdje su bile maltretirane. DORH je podigao optužnicu, a N.T. se prema neslužbenim informacijama nalazi u Beogradu gdje radi u osiguranju suda za ratne zločine.

- Početkom 2016. je podignuta kaznena prijava i protiv pet osoba odgovornih za ubojstvo Ante Ivkovića u mjestu Dobropoljici. Odgovorni su Duško Gaćeša, V.D., G.D., D.G. i S.I.

- U ožujku 2016. prijavljeni su D.I. (1964.) i S.I. (1964.). Oni su osumnjičeni za ratni zločin na štetu jedne žene u Zagradu koju su zlostavljali. Optužnica je podignuta, ali pravdi nisu dostupni jer žive u Srbiji.

- U srpnju 2016. za nanošenje teških tjelesnih ozljeda N.A. u Zagradu prijavljen je bivši milicajac SAO Krajine D.P. Istraga DORH-a je u tijeku.

- U kolovozu 2016. podignuta je kaznena prijava protiv bivšem milicajca SAO Krajine Mladena Graovca na štetu bračnog para iz Smilčića. Graovac je 2017. u Splitu osuđen na tri godine zatvora.

- U listopadu 2016. podignuta je kaznena prijava protiv Milana Gnjidića, pripadnika tzv. Dragovoljačkog voda, za ratni zločin nad civilnom osobom u Škabrnji koju je mučio do smrti i otkidao joj uho. Gnjidića je DORH optužio, ali je kao državljanin BiH nedostupan hrvatskim sudovima.

- U ožujku 2017. prijavljen je M.B. (1959.) iz Smilčića da je nanio teške tjelesne ozljede jednom civilu u Smilčiću. Prijetio mu je, ponižavao i maltretirao, a postupak je trenutačno u istrazi.

- U travnju 2017. podignuta je kaznena prijava, a potom i optužnica, protiv D.E. (1972.) i P.D. (1952.) za ubojstvo bračnog para S.I. i I.I. u Dobropoljcima. Jedan optuženik nalazi se u Srbiji, a drugi u Australiji.

- U travnju 2018. zadarska je policija podnijela posebno izvješće protiv Ratka Mladića, kao nadupunu kaznene prijave podignute još davne 1995. za ratni zločin u Škabrnji. Dopuna prijave dokazuje da je Mladić bio stvarni zapovjednik napada na to ravnokotarsko mjesto.

- U svibnju 2018. kaznena je prijava podignuta protiv Milana Zelenovića, zapovjednika voda JNA oznake SVVR M77 Orkan, da je zabranjenim (nekonvencionalnim) oružjem, tzv. zvončićima, gađao Zadar i zadarsko područje u razdoblju od 23. siječnja do 5. kolovoza 1991. godine. Napao je 12 mjesta: Ražanac, Punta Skalu, Petrčane, Poličnik, Zaton, Murvicu, Biograd (Soline), Debeljak, Maslenicu (pontonski most) i sam grad Zadar. U tim je napadima poginulo 9 osoba (dvije maloljetne), 12 je zadobilo teške tjelesne ozljede (dvije maloljetne), 15 lakše tjelesne ozljede (šest maloljetnih), oštećene su brojne stambene i gospodarske zgrade, automobili, imovina. Optužnica protiv Zelenovića potvrđena je u Splitu, a on živi u Srbiji.

- U siječnju 2019. podnijeta je kaznena prijava protiv Zorana Tadića (1960.), zapovjednika 2. specijalnog voda TO Benkovac, tzv. Dobrovoljačkog voda koji je brojao 32 pripadnika, većinom s područja Srbije i BiH, pet ih je bilo sa zadarskog šireg područja, a trojica baš iz Zadra. Tadić je po prijavi odgovoran po zapovjednoj i neposrednoj odgovornosti za izvršenje maskara nad 30 civila i 13 zarobljenih branitelja u Škabrnji. Tadić već godinama živi u Sydneyu u Australiji.

27. travanj 2024 06:56