StoryEditorOCM
4 kantunaSTANOVNICI SESTRUNJA OGORČENI NEBRIGOM PREMA NJIMA

Ostali smo bez pitke vode. Vodonosac je zadnji put donio 2015.! I sad nas ignoriraju!...

Piše Iva Ivanac
14. srpnja 2017. - 10:10
zrmanja

- Ostali smo bez kapi vode, a vodonosac "Zrmanja" odbija dovesti vodu iako je Općina Preko, pod koju naš otok spada, izdala nalog da se voda dostavi, kažu nam stanovnici Sestrunja, malog otoka u zadarskom ahipelagu koji je, prema njihovim riječima, zadnju vodu putem vodonosca dobio 2015. godine.

- Jedina vodu koju smo od tada imali je kišnica – tvrde Sestrunjci koji, kao i brojni dugi otočani Zadarske županije imaju jedan te isti problem: redovitu opskrbu pitkom vodom. Što više, mještani tvrde da im vodonosac "Zrmanja" ni ovo a ni prošlo ljeto nije dostavio vodu.

- Svakodnevno zovemo Općinu Preko koja tvrdi da je nalog predan vodonoscu, ali vlasnik vodonosca Miloš Cimera odbija naše pozive i do njega ne možemo doći. Već 15 dana obećava mjesnom odboru Sestrunja da će voda doći, ali od vode ni "v" – očajni su Sestrunjci. Mještani vjeruju da se dovod vode na Sestrunj izbjegava jer mjesto nije uz more nego više od kilometra na brdu.

Da bi voda uopće došla do Sestrunja potrebno je napraviti nekoliko koraka. Mjesni odbor Sestrunja treba poslati zahtjev za vodonoscem općini Preko koja taj dokument upućuje komunalnom poduzeću, a potom komunalno kontaktira vodonosca i sa njim ugovara dolazak vode. No kako se uopće moglo desiti da voda na otok uopće ne dolazi dvije godine?

- Nikada se nije desilo da je Sestrunjcima potrebna voda, a da je nisu dobili. Vodu vozimo po potrebi, kada nam otočani jave da su pred kraj sa zalihama, onda ugovaramo dolazak vodonosca. Zrmanja nije bila ni 2014. godine jer su ljudi napunili cisterne preko zime – tvrdi nam direktor komunalnog poduzeća Općine Preko, Branko Kolega dodajući da se dolazak "Zrmanje" može odgoditi zbog raznih okolnosti.

- Vremenske neprilike znaju ugroziti dolazak vodonosca, a i vodu na Sestrunj nije tako lako donijeti jer se mjesto nalazi na otprilike 100 metara nadmorske visine te je cijevi za gusterne potrebno razvući više od kilometra. Također su potrebne jake pumpe koje će vodu dopremiti u gustirne – kaže Kolega i dodaje da će voda na Sestrunj stići u ponedjeljak. Ni vremenska prognoza ne bi ovaj put trebala ugroziti dolazak Zrmanje.

Kolega vjeruje kako su se otočani Sestrunja uplašili da ih ne bi možda zaboravili pa su zbog toga poslali apel medijima. Ne sumnja da su pri kraju sa zalihama vode zbog velike suše koja vlada, ali poručuje da se nemaju oko čega brinuti jer će voda sigurno stići.

Vlasnik vodonosca Zrmanje, Miloš Cimera, kaže da svi otoci uvijek dobiju vodu pa će tako i oni.

- Zadnji put vodu nismo mogli dostaviti zbog vremenskih neprilika jer je bura jako puhala te brod nije mogao pristati. Svi otoci su dobili vodu pa će tako dobiti i oni – kazao je Cimera.

 

 

 

19. travanj 2024 16:51