StoryEditorOCM
4 kantunaRAVNATELJ U PROBLEMU

‘Ostali smo na samo tri liječnika na pedijatriji, dva doktora i četiri medicinske ćemo testirati na koronu, a sada tražimo pomoć iz Rijeke i Splita!‘

Piše Ivica Nevešćanin, Iva Ivanac
23. ožujka 2020. - 19:54

Zadarski Odjel za pedijatriju od subote radi u izvanrednim uvjetima nakon što se otkrilo da je mlada specijalizantica pedijatrije pozitivna na korona virus. Liječnica je na specijalizaciji u KBC Rebro u Zagrebu, a u rodni Zadar je došla na poziv ravnatelj Željka Čuline, kako bi pomogla u ovim teškim trenucima. Liječnica je cijeli dan radila s malim pacijentima da bi u popodnevnim satima dobila poziv iz Zagreba kako je njen kolega, s kojim je radila na Rebru, pozitivan na korona virus.

Iako nije imala apsolutno nikakve simptome bolesti, mladu doktoricu su odmah odlučili povući s Odjela i smjestiti u samoizolaciju. U subotu navečer uzet joj je bris, a tek u nedjelju kasno navečer vratio se pozitivan nalaz. Cijela Pedijatrija odmah je dezinficirana, a djeca i roditelji koji su bili u kontaktu s liječnicom, pozvani su u samoizolaciju.

O liječnici pozitivnoj na virus javnost je izvijestio epidemiolog Alan Medić na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Kazao je kako je doktorica zapravo asimptomatski kliconoša, jer iako nije imala niti temperaturu, a ni kašalj, bila je zaražena korona virusom.

- Kolegica je specijalizaciju iz pedijatrije odrađivala na KBC Rebro, ali mi smo pozvali sve naše specijalizante da nam pomognu u organizaciji rada u ovim okolnostima. Na odjelu pedijatrije imamo problem jer imamo jako mali broj liječnika pedijatara. Kolegica je u subotu došla raditi, normalno je odradila smjenu, ali je za vrijeme rada dobila poziv da je njen kolega pozitivan na koronavirus. Odmah nakon što je to saznala, javila se nadležnima te smo je smjestili u izolaciju, kao i kontakte s kojima je bila i pristupili mjerama sprječavanja širenja zaraze, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako je od svih liječnika koji su bili u Dubravi ili na Rebru, a koji su došli u Zadar pomoći u ovoj kriznoj situaciji, zatražio da obave razgovore s epidemiologom.

- Da je bilo ikakve sumnje da je zaražena, ne bi došla raditi, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako ima nekoliko medicinara kojima je preporučena samoizolacija, a nekima nije jer su tako, ističe, epidemiolozi odredili.

- Sve bliske kontakte specijalizantice stavili smo u samoizolaciju. Treba naglasiti kako je doktorica radila samo jedan dan i kako se cijelo vrijeme ponašala prema pravilima struke, nosila je rukavice i zaštitnu masku tijekom svih pregleda, tako da je mogućnost prijenosa virusa bila jako mala. Osim bliskih kontakata, stupamo u kontakt sa svim pacijentima i njihovim obiteljima koje je pregledala - kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući kako je doktorica pregledala ukupno 15-ero djece te kako će sva djeca, zajedno sa svojim roditeljima, ići u samoizolaciju.

- U ovom je trenutku sedam doktora i osam medicinskih sestara u samoizolaciji. Zbog toga bolnica ima problema s organizacijom rada na pedijatriji, ali za sada se snalazimo. Mi smo u bolnice osigurali uvjete za normalni rad na svim odjelima, morali smo zbog toga uvesti novi način rada u timovima, točnije turnusima. Jedan dio liječnika i sestara radi dva tjedna dok su ostali u pričuvi, tako da uvijek možemo imati rezervno osoblje, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako se roditelji koji budu imali problema sa svojom djecom trebaju najprije javiti svojim pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Nakon što je Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio javnost o zaraženoj specijalizantici, kontaktirali su nas članovi obitelji djelatnika koji tvrde da je OB Zadar napravila ozbiljan propust te da stvari nisu toliko idealne kakvima ih članovi Stožera predstavljaju.

- Ta je doktorica cijeli dan bila u kontaktu s medicinskim osobljem, pacijentima i njihovim roditeljima. Smjena joj je započela u sedam sati ujutro, a popodne u 18 sati je dobila poziv da je bila u kontaktu sa zaraženim. Sestre koje su radile s njom poslane su u izolaciju, ali ih odbijaju testirati zato što nemaju simptome! Ali ni ona ih nije imala pa je pozitivna na koronavirus! - tvrdi naša sugovornica i ukazuje na kontradiktornu situaciju. Kaže da je doktorica imala više od 15 pacijenata, ali i kako je, nakon što je otišla u samoizolaciju, na njeno mjesto došao drugi doktor koji je također došao iz KBC Rebro. Smatra da mlada liječnica nije kriva zbog ovoga što joj se dogodilo, već nemar u bolnici koja je u deficitu s liječnicima i medicinskim osobljem.

- Zbog čega liječnici koji su došli iz drugih bolnica, pogotovo iz žarišta kakvi su KBC Rebro i Dubrava nisu testirani ili stavljeni samoizolaciju?, pita se naša sugovornica.

Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina kaže da bolnica ima 74 specijalizanta u Zagrebu, Rijeci i Splitu i svi koji su pozvani da pomognu zadarskoj bolnici bit će provjereni prije početka rada. Kolege iz Rijeke i Splita, gdje nije rizično, bit će testirani na virus, a kolege iz Zagreba će ići u samoizolaciju na 14 dana.

- Zaraženu kolegicu nije zamijenio liječnik s KBC Rebro. Na pedijatriji smo ostali na samo tri liječnika. Bit će jako teško organizirati rad, morat ćemo pozvati u pomoć naše kolege sa specijalizacije iz Splita i Rijeke – kazao nam je ravnatelj zadarske bolnice.

- Dva liječnika s pedijatrije i četiri medicinske sestre bit će testirane do kraja ponedjeljka. Uzet ćemo im briseve, a rezultate očekujemo tek sutra. Zato je jako važno da u Zadru što prije počnemo provoditi testiranje u našem ZZJZ jer imamo suvremeniju opremu nego u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu. Tamo se na testiranje uzoraka treba čekati osam sati, a mi s novim uređajem možemo u dva sata napraviti 24 testa – tvrdi Čulina.

Osim mlade liječnice, u ponedjeljak je u Zadru pozitivan na korona virus bio i 63-godišnjak koji je doputovao iz Turske avionom preko Istanbula, a još jedna muškarac je pod sumnjom. Kod njega ni nakon dva testiranja nisu mogli utvrdit je li pozitivan na COVID-19.

24. svibanj 2024 11:02