StoryEditorOCM
4 kantuna‘SLUČAJ ĆALUŠIĆ‘

Otac vlasnika lanca mjenjačnica osuđenog zbog lihvarskih ugovora teških više od 30 milijuna kuna dobio novčanu odštetu zbog sporosti zadarskog suda!

Piše Božana Sviličić
27. rujna 2023. - 18:47

Frano Ćalušić, otac kontroverznog vlasnika lanca mjenjačnica Mira Ćalušića, koji je prije četiri godine bio osuđen zbog lihvarskih ugovora teških više od 30 milijuna kuna, nakon čega je poginuo u prometnoj nesreći, dobio je odštetu zbog sporosti Općinskog suda u Zadru.

Ćalušićev otac je kao pravni sljednik podnio ustavnu tužbu zbog dugotrajnosti parničnog postupka kojeg je na zadarskom Općinskom sudu još 27. listopada 2016. pokrenuo njegov sin protiv D.S.M. iz Njemačke radi isplate 28.500 eura s pripadajućim zateznim kamatama uz prijedlog za donošenje privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja nekretnine.

Nakon što je Vijeće Ustavnog suda RH utvrdilo da je riječ o povredi ustavnog prava na suđenje u razumnom roku Frani Ćalušiću je dosuđen iznos od 1.247,59 eura, što će mu se isplatiti iz državnog proračuna u roku od tri mjeseca od dana podnošenja zahtjeva Ministarstvu pravosuđa i uprave RH.

- Ustavni sud utvrđuje visinu naknade zbog povrede ustavnog prava na suđenje u razumnom roku uzimajući u obzir okolnosti svakog pojedinog predmeta, uz istodobno uvažavanje ukupnih gospodarskih i socijalnih prilika u Republici Hrvatskoj. U konkretnom slučaju uzeo je u obzir da postupak još nije okončan, kao i da je podnositelju odlukama redovnih sudova već priznat iznos od 2.000,00 kuna zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku – navodi se u odluci Ustavnog suda RH u sastavu predsjednika Vijeća suca Branka Brkića, te članova Vijeća sudaca Andreja Abramovića, Ingrid Antičević Marinović, Mate Arlovića, Maria Jelušića i Rajka Mlinarića.

Općinski sud u Zadru dužan je donijeti odluku u najkraćem mogućem roku, ali ne duljem od dva mjeseca, računajući od prvog idućeg dana nakon objave ove odluke u ‘Narodnim novinama. Predsjednik Općinskog suda u Zadru Mario Pešić dužan je i dostaviti Ustavnom sudu pisanu obavijest o datumima donošenja i otpreme te odluke.

Ustavni sud je konkretnom slučaju utvrdio da parnica Mira Ćalušića traje ukupno šest godina, deset mjeseci i sedamnaest dana. Tijekom postupka održano je pet raspravnih ročišta na kojima su izvedeni dokazi saslušanjem svjedoka, te je provedeno i grafološko vještačenje. Rješenjem prvostupanjskog suda od 27. ožujka 2018. utvrđen je prekid postupka jer je tužitelj Miro Ćalušić preminuo 8. ožujka 2018. godine. Njegov otac se nakon toga tri puta obraćao redovnim sudovima sa zahtjevom za suđenje u razumnom roku, odnosno sa zahtjevom za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Miro Ćalušić je uhićen u siječnju 2013. godine pod sumnjom da su on i njegovi ‘kompanjoni‘ sklopili više lihvarskih osoba s 25 osoba te na takav način sebi pribavili imovinsku korist u novcu i nekretninama u ukupnom iznosu od nešto više od 31,1 milijuna kuna. 

Optužnicom se teretio da je od početka 2007. do rujna 2012. godine u Zagrebu i Dubrovniku, koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike, te umanjenu mogućnost prosuđivanja, s većim brojem građana sklapao ugovore o zajmu s kratkim rokovima povrata. Tijekom tog vremena je umjesto iznosa stvarno posuđenog novca navodio znatno uvećane novčane iznose od iznosa koji su doista građani i primili. Pritom im je neistinito predočavao da su dužni vratiti samo iznos stvarno posuđenog novca ili da uvećani iznos predstavlja unaprijed zaračunatu kamatu.

Kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova ugovarao je sporazume o prijenosu prava vlasništva na nekretninama radi osiguranja tražbina ili upise založnog prava, pri čemu je vrijednost nekretnina znatno premašivala iznos zajmova. Ujedno, pozajmljujući navedena novčana sredstva, tereti ga se da je ugovarao kamatnu stopu znatno veću od zakonski dopuštene.

Zagrebački Općinski sud ga je u prosincu 2018. godine nepravomoćno osudio na na šest godina i tri mjeseca zatvora, te je prema toj presudi morao i vratiti 27,8 milijuna kuna ilegalne zarade.

Do pravomoćne presude, međutim, nije došlo jer se 40-godišnji Ćalušić nije pojavio na njezinom izricanju  a kasnije ni u Remetincu gdje je trebao čekati pravomoćnost postupka. Općinski sud u Zagrebu izdao je za njim tjeralicu, a on je otišao u Bosnu i Hercegovinu gdje je 14. ožujka 2018. godine nakon automobilske nesreće proglašen mrtvim.

Imovinu je naslijedio njegov otac. Žrtve su tada bile uvjerene da je njegova smrt bila inscenirana upravo zbog nasljeđivanja imovine.

03. svibanj 2024 00:15