StoryEditorOCM
4 kantunaKOŠARKAŠKI KLUB ZADAR OTPUSTIO TRENERA I LEGENDARNOG PLAYMAKERA

Otkaz zbog smanjenja troškova "Svetom Anti" je stigao poštom, a njegova godišnja plaća je jedan posto klupskih dugova za najam dvorane!?

16. kolovoza 2018. - 23:00
zadar_mzt10-161016

Legendarni zadarski košarkaš i svojedbno trener prve momčadi KK Zadra, Ante Matulović u četvrtak se spremao na sprovod Đure Stipčevića, još jednog od legendarnih zadarskih košarkaša. Međutim, Matulović nije stigao na oproštaj sa Stipčevićem jer je u poštanskom sandučiću našao obavijest, a onda je na pošti otkrio da mu je KK Zadar – dao otkaz!

-Šokirao sam se. Nisam imao želuca na sprovodu gledati ljude koji su mi na ovaj način dali otkaz. Od dolaska sadašnjeg direktora i sportskog direktora u Klubu sam "stavljen na led", a sada su se riješili mojih usluga i ukinuli mi pravo na rad bez objašnjenja, kaže Matulović.

U otkazu kojega je još 6. srpnja potpisao direktor Željko Žilavec stoji da mu radni odnos prestaje 31. kolovoza, do kada može iskoristiti godišnji odmor, te da ima zakonsko pravo na otpremninu od 18.160 kuna. Poslove s Matulovićevog radnog mjesta ("trener II vrste - seniorska momčad"), klupska uprava je preraspodijelila "drugim djelatnicima" kako bi postigla "veću učinkovitost i iskoristivost radnog vremena, a istovremeno je na taj način poslodavac smanjio i troškove poslovanja". A "poslovna sitacija" se opisuje kao teška, ugrožena je i likvidnost, pa će otkaz Matuloviću – "svakako olakšati poslovanje i opstanak" Kluba!

Za Matulovića, stoji u otkazu, u KK Zadru "nema mogućnosti rasporeda na neke druge poslove u skladu s njegovom stručnom spremom", a "u dogledno vrijeme neće ih ni biti", pa je iz "organizacijskih razloga" dobio otkaz.

-Svojedobno sam im poslao dopis tražeći da me rasporede na radno mjesto sukladno mojim kvalifikacijama, ali do danas nisam dobio nikakvu povratnu pismenu informaciju. Nakon godinu dana maltretiranja od vodećih ljudi Kluba, stigao mi je otkaz. Pardon, dali su mi, praktično nasilno, da radim kao "voditelj javnih okupljanja na domaćim utakmicama", što sam i radio od siječnja i s policajcima, vatrogascima i ljudima iz "Višnjika" sjedio na sastancima za pripremu i organizaciju utakmica, rezignirano priča Matulović koji je u KK Zadru bio zaposlen od 2009. godine.

-Tada su mi rekli da nađem sponzora koji će pokriti moju plaću, a ja sam to i učinio i odmah formirao predkadetsku ekipu koja je bila druga u državi. U njoj su bili i Marko Jurica, Ivan Vraneš, Domagoj Vrkić i Toni Jelenković, reprezentativci s kojima je KK Zadar kasnije potpisao ugovore. Nakon te sezone, uveli su me u prvu momčad kao pomoćnika Tihi Bujanu, što sam radio i kod Grdovića, Pipana, Nazora, navodi nekadašnji košarkaš kojega su navijači prozvali "Sveti Ante".

Vrhunac dosadašnje trenerske karijere Matulović je dosegnuo kada je preuzeo prvu momčad Zadra.

-Unatoč svemu, teškoj bolesti i osobnoj tragediji, preuzeo sam i prvu momčad iako sam znao da financijska situacija nije nikada bila lošija i da neće biti mogućnosti angažiranja stranih igrača. U posljednjih deset godina, najviše je mladih, domaćih igrača promovirano baš tada, a u prvih deset kola regionalne lige imali smo četiri pobjede. Zbog velikog nerazumijevanja NO i pojedinih medija, bio sam prisiljen dati ostavku, da bi u preostalih 16 kola bilo zabilježeno pet pobjeda, ali uz dovođenje pet pojačanja, prisjetio se na kraju sada otpušteni Ante Matulović.

Direktor KK Zadra Željko Žilavec se najprije čudio zašto mu se postavlja pitanje o Matulovićevom otkazu, ali je onda ipak prihvatio razgovarati na tu temu.

-Otkaz Anti Matuloviću je organizacijske prirode. Uprava i NO su radili novu sistematizaciju i pravilnik o radu, obavljali su se razgovori s trenerima o njihovom statusu, sposobnostima i radu u skladu s potrebama Kluba, pa su donesene i takve odluke. Više puta smo razgovarali s Matulovićem o svim aspektima, pozicijama i stanju KK Zadra. Bili su to korektni razgovori, prošli smo sve aspekte i mogućnosti, kaže direktor Žilavec.

-Ako su razgovori bili korektni, zašto mu to nije rečeno izravno, nego je otkaz dobio poštom?

-Razgovarali smo i o otkazu. Poštom smo ga poslali jer službena pošta mora ići tako, s povratnicom.

-Je li još netko dobio otkaz?

-Ne, nije .

-A je li ove godine netko zaposlen u Klubu?

-Doveli smo mladog trenera za juniorski uzrast, ali na određeno vrijeme, zaključuje Žilavec ponavljajući navod iz otkaza o "većoj učinkovitost i iskoristivosti radnog vremena" te smanjenju "troškova poslovanja".

 

"Kao da mi nisu mogli pogledati u oči"
 

-Bilo je teških trenutaka, zdravstveno stanje mi je bilo vrlo loše, operirao sam karcinom s jedan posto šanse da preživim. A trpio sam i neisplate plaća od po godinu dana, zajedno s ljudima iz "radne zajednice" koji su istrpili nesposobnost klupskog vodstva. Samo zahvaljujući nama Klub je opstajao, bez njih ne bi bilo ni ovog NO ni ovih vodećih ljudi. Na to i oni i ja možemo biti ponosni. Zato sam pogođen načinom na koji su mi sada dali otkaz nakon što me dvije godine nisu rasporedili na neko radno mjesto niti su me slali na seminare za trenere, a ove su godine primali nove trenere, izvan Kluba. Poslali su mi otkaz poštom, kao da mi nisu mogli pogledati u oči i to mi reći, a sada u mojoj peteročlanoj obitelji nema nikoga sa stalnim poslom, ogorčen je Ante Matulović.


Dug "Višnjiku" je sto puta veći od Matulovićeve godišnje plaće?!

 

Na pitanje koliki su trenutni dugovi KK Zadra, Žilavec nije mogao odgovoriti jer se financijsko izvješće još čeka s obzirom da poslovna godina Klubu završava u lipnju. Ipak, uz opasku da je "vrijeme sanacije duga uvijek duže nego vrijeme njegova nastanka", potvrdio je da je samo dug Kluba prema "Višnjiku" za najam dvorane "blizu deset milijuna kuna".

Ako je otpušteni trener godišnje dobivao neto plaću od oko 100.000 kuna, to onda znači da će se KK Zadar otkazom Anti Matuloviću "financijski konsolidirati" i "smanjiti troškove" za otprilike jedan posto trenutnog duga prema "Višnjiku".

23. travanj 2024 10:18