StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKE INSTITUCIJE U VELIKOM EUROPSKOM PREVENTIVNOM PROJEKTU

Otkriti melanom na vrijeme život znači!

Piše Ana Vučetić Škrbić
19. srpnja 2017. - 23:48
slija

Zavod za javno zdravstvo, u partnerstvu sa Sveučilištem u Zadru na čelu su velikog europskog projekta za rano otkrivanje melanoma  koji će zajedno sa Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Opštom bolnicom "Blažo Orlandić" iz Bara u Crnoj Gori, provoditi u sklopu europskog projekta prekogranične suradnje IPA.

Projekt pod nazivom MELAdetect službeno se počeo provoditi 1. srpnja i trajat će do do 31. kolovoza 2019. godine, a vrijedan je čak 650 tisuća eura, od čega će 554 tisuće financirati sredstvima Europske unije.

Riječ je o iznimno važnom preventivnom programu u kojemu je sve usmjereno na rano otkrivanje melanoma jer su šanse za preživljavanje ove opake zloćudne bolesti u toj fazi oko 95 posto. Na žalost, kasno otkriveni melanom ima loše prognoze zbog čega je niska javna svijest o ovoj bolesti veliki problem.

Kako doznajemo od idejnih začetnica ovog projekta, dr. Zrinjke Paštar, dermatologinje i dr. Suzane Konjevode, voditeljice Odjela za oftalmologiju Opće bolnice Zadar, obje docentice na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, glavni je cilj edukacijom podizati razinu svijesti o ovoj bolesti i to preko tri glavne ciljne skupine. - U prvoj su zdravstveni stručnjaci, od doktora opće prakse do dermatologa, oftalmologa, onkologa, pedijatara i kirurga, a u drugoj nezdravstveni radnici odnosno frizeri, kozmetičari, optičari i optometristi.

Oni će ovim projektom dobiti nova znanja o novim metodama liječenja kroz specijaliziranu edukaciju, uspostavit će se mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području, a uz to će se nabaviti i nova oprema za edukativne i medicinske aktivnosti- kaže dr. Konjevoda.

Podaci prikupljeni putem e-zdravstvene platforme i pregleda novom medicinskom opremom koristit će se u istraživačke svrhe, kako bi se poboljšale buduće metode liječenja. Institucije će imati na raspolaganju edukativne materijale i uspostavljene procedure putem kreiranog Akcijskog plana koji će imati utjecaj za djelovanje protiv melanoma u budućnosti.

Naime, iznimno su zabrinjavajući podaci kako je zbog klimatskim promjena i njihova utjecaja na opću populaciju u periodu od 1998. do 2008. godine broj oboljelih od melanoma kod žena porastao za 130 posto, a kod muškaraca za čak 149 posto. Zato je cilj ovim projektom utjecati na poboljšanje dijagnoze i prevencije ove bolesti koja će time dovesti do poboljšanja javnog zdravstva, smanjenja incidencije melanoma te na kraju i same smrtnosti.

19. travanj 2024 02:56