StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI APSURDI

Otkrivamo: pronašli smo spornih 35 kvadrata! Ledana za njih ima minimalne uvjete, ali ih ne plaća Nasadima, iako su njihovi! Tako je već 11 godina...

Piše Ivica Nevešćanin
21. srpnja 2022. - 20:01

Točno je, Ledana ima površinu i minimalne uvjete potrebne za noćni bar, ali to ne znači da je opet sve ”po zakonu”. 

Naprotiv, Ledana koristi 35,85 kvadrata veću površinu za noćni bar nego što plaća najam, što znači da je u ovih 11 godina ostala ”dužna” Nasadima 173.250 tisuća kuna, a do kraja isteka trećeg petogodišnjeg ugovora 2026. taj će manjak narasti na 236.250 kuna! Jedini je problem što taj minus nitko ne zaračunava jer u Nasadima ne znaju da su Ledani ustupili veći prostor nego što stoji u ugovoru o zakupu!

Do ovog i još nekih drugih neočekivanih otkrića došli smo nakon uvida u rješenje Ureda za gospodarstvo i turizam Zadarske županije o minimalnim uvjetima izdanim Ledani 2012. godine. Zanimalo nas je kako je moguće da je Ledana dobila minimalne uvjete za noćni bar koji po zakonu treba imati minimalno 100 kvadratnih metara zatvorenog prostora, kad oni u zakupu od Ledane imaju prostor od 67 kvadrata kojeg su dobili na natječaju 2011. godine. Nakon toga su za taj prostor potpisali tri petogodišnja ugovora po cijeni od 5 eura za četvorni metar mjesečno. 

Od privremenog pročelnika Ante Sjauša tražili smo i odgovor na pitanje tko je potpisao rješenje za minimalne uvjete, odnosno da nam pokaže temeljem koje dokumentacije je na očevidu potvrđeno da Ledana ispunjava minimalne uvjete na noćni bar.

Naime, rješenje tadašnjeg ureda državne uprave od 18. svibnja 2012. doneseno je na osnovi očevida i dokumentacije, a potpisala ga je Nevena Ivičević, koja i danas radi u tom županijskom uredu. Kao dio dokumentacije temeljem kojeg se izdaje rješenje, spominje se i ugovor o zakupu poslovnog prostora s Nasadima, ali se nigdje ne navodi o kojoj se površini radi. A u tom ugovoru je površina od 67 kvadrata, koliko je iznosila i površina oglašena za zakup na javnom nadmetanju 2011., kada se Riva Liburna javila kao jedini ponuditelj.  

Dakle, na očevid u ime ureda državne uprave izlaze Nevena Ivičević i Vesna Colić, a na strani stranke, Ledane, kao ugostitelj, pojavljuje se – Miho Vuković

image
Jure Miskovic/Cropix

Odakle sad Vuković, pitate se. Zapitali smo se i mi. Prema podacima iz sudskog registra, Vuković postaje član uprave i suvlasnik tvrtke Riva Liburna tek u prosincu 2019. godine. Prije toga, u povijesti upisa, nigdje se ne spominje Vuković, nego isključivo njegov partner, Branimir Markov, koji je i osnovao tvrtku u studenome 2007. godine. Je li Vuković tog dana u svibnju 2012. na očevid došao s nečijom punomoći, u rješenju se ne navodi, ali ovaj detalj samo potvrđuje javni pogovor da je Vuković od prvih dana Ledane bio tihi partner Branimira Markova. 

I što su gospođe Ivičević i Colić očevidom utvrdile, uz pomoć Vukovića? Da stanje u naravi odgovara priloženom ”elaboratu”, odnosno da površina za koju traže minimalne uvjete za noćni klub, ima točno 102,85 kvadrata.

”Elaborat” koji je priložen zahtjevu Rive Liburna zapravo je skica tlocrta prizemlja i podzemne etaže (označene -1). Na toj skici nema nikakve ovjere ovlaštene osobe, arhitekta, inženjera građevine ili geodeta, već je ovjerena samo pečatom i potpisom Rive Liburna. 

Etaža minus jedan kružnog oblika opisana je kao dodatno skladište površine 15 kvadratnih metara. Iznad njega komisija je konstatirala da se u prizemlju objekta nalaze uslužni prostor (25,07 m2), hodnici (8,9 m2), točionik (15,64 m2), sanitarije (19,39 m2) te ulazni uslužni prostor (18,85 m2), ukupno 87,85 kvadrata. Plus onih 15 kvadrata na podzemnoj etaži, točno 102,85 kvadrata.

Zapisnik je sastavljen i potpisan 15. svibnja 2012., a rješenje o minimalnim uvjetima za svih 102,85 kvadrata, izdano je tri dana kasnije, 18. svibnja. I sad dolazi ono najzanimljivije.

Riva Liburna je s Nasadima ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisala 28. kolovoza 2011., a deset mjeseci kasnije dobivaju minimalne uvjete za taj prostor, ali veći za 35,85 kvadrata. Dakle, mogu za klub koristiti 102,85 kvadrata, a ugovor o zakupu je na 67 kvadrata. Kad su to shvatili, zašto uvjete nisu ujednačili? A zašto bi? Tko je kriv Nasadima što su u natječaju za zakup naveli 67 kvadrata, a ne 102,85 kvadrata, koliko su na očevidu dokazali da je tamo? Vuković i Markov vjerojatno su razmišljali na sličan način kao i s javnim površinama za koje su imali zakup, ali ne i minimalne uvjete. I, ako prođe, prođe. I prošlo im je, i još uvijek prolazi. 

image
Jure Miskovic/Cropix

Kad smo ovu novu činjenicu prenijeli direktoru Nasada Josipu Krnčeviću, uhvatio se za glavu. Kako je to moguće, pita se. Znači li to da netko u Nasadima nije izmjerio kako treba prostor prije nego što su ga dali u zakup? I zašto, kada je otkriveno da je prostor veći nego što se mislilo, ured državne uprave ili korisnici ili netko iz Nasada ili Grada Zadra, koji su trebali imati uvid u rješenje o minimalnim uvjetima, nije nešto poduzeo da se to ispravi?

Nažalost, tako je ostalo do danas, i tako smo izračunali minus koji Nasadi imaju zadnjih 11 godina i kojeg će imati do isteka ugovora zbog 35,85 kvadrata koje Ledana koristi, a ne plaća, osim ako netko ne raskine ugovor o zakupu pod ovakvim uvjetima. A to bi, pretpostavljamo, moglo stvoriti više problema za Nasade nego za Ledanu, što automatski vezuje ruke gradskoj tvrtki da išta poduzme.

Dakle, ne samo da je Ledana godinama koristila javnu površinu koju kao noćni klub nije smjela, i za koju nije imala minimalne uvjete, nego je koristila, koristi i koristit će do 2026. veći poslovni prostor nego što ga plaća. Što je najgore, kad smo o ovim novim saznanjima razgovarali s nekim ljudima iz sustava zaduženog za nadzor rada ugostitelja, priznali su nama da oni to znaju, ali da se ni oni, niti bilo tko drugi, dosad, nije usudio na to ukazati ili nešto povodom toga pokrenuti kako bi se zaštitilo javno dobro i javni interes. Zašto? Odakle toliki strah? Možda zbog policijskih izvida koji su prošli kroz županijski ured, ali dokumentaciju koju smo mi imali na uvidu, nisu izuzeli.

Privremeni pročelnik Sjauš, u namjeri da nas uvjeri kako njegov ured ima pokriće za izdana rješenja bez obzira na to što se sve to događalo davno prije njegovog dolaska, ostao je zatečen utvrđenim nelogičnostima za koje, naglašava, oni nisu odgovorni.

Također nam je rekao da prema pravilniku o minimalnim uvjetima, prilikom podnošenja zahtijeva skica poslovnog prostora ili objekta ne mora biti izrađena od strane ovlaštene osobe. Štoviše, rekao nam je, da  podnositelj, prema pravilniku, nije niti dužan dostaviti tlocrt objekta za kojeg traži minimalne uvjete.

Ako je tako, onda se stvarno ne treba čuditi što nam je centar Zadra načičkan sklepotinama svih vrsta i što se tako lako dobivaju minimalni uvjeti u najrigoroznijim dijelovima grada. A podsjetimo po stoti put, Ledana već 11 godina radi u najstarijem gradskom perivoju bez statusa zaštićenog spomenika parkovne arhitekture iako je dio mletačkog bastiona koji je od 2017. pod zaštitom UNESCO-a.

19. travanj 2024 07:03