StoryEditorOCM
4 kantunaLIJEVA RUKA DESNI DŽEP

Otkrivamo tko je sutkinja Trgovačkog suda u Zadru dva puta uhvaćena u krađi u šoping centru! Još uvijek radi, nije suspendirana...

Piše Ivica Nevešćanin
25. siječnja 2023. - 14:32

Zadarska javnost ostala je osupnuta činjenicom da je sutkinja Trgovačkog suda u Zadru prijavljena za krađu u jednom zadarskom šoping centru. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom u Zadru 16. siječnja ove godine podiglo optužnicu protiv T.G. (40) zbog krađe, odnosno počinjenja produljenog kaznenog djela protiv imovine, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Sutkinja se tereti da je u dva navrata, i to 17. kolovoza i 6. rujna prošle godine, iz trgovine C&A u trgovačkom centru Supernova u Zadru, otuđila razne odjevne predmete u ukupnoj vrijednosti 267,04 eura. Sumnja se da je svaki put s odjeće uklonila sigurnosne etikete i zaštitu kako je ne bi otkrili na izlazu iz trgovine. U drugom takvom pokušaju navodno su je zaustavili zaštitari i prijavili policiji.

Iako je počinila dvije krađe u razdoblju manjem od mjesec dana, državni odvjetnik je T.G. prijavio za jedno, a ne dva odvojena kaznena djela, odnosno za počinjenje produljenog kaznenog djela protiv imovine smatrajući da su djela za koja se tereti optuženica prostorno i vremenski povezane te čine jedinstvenu cjelinu u pravnom smislu. Sutkinja je naime u razmaku od 20 dana iz iste trgovine u dva navrata krala odjevne i druge predmete.

Zadarski Općinski sud optužnicu je zaprimio 16. siječnja 2023., a uređujući sudac je odmah sutradan Visokom kaznenom sudu podnio prijedlog za delegaciju postupka na drugi nadležni sud kako bi se u konkretnom predmetu isključila svaka dvojba u pogledu nepristranosti Općinskog suda u Zadru. Naime, Trgovački i dio Općinskog sud u Zadru dijele istu zgradu u Tuđmanovoj ulici.

Dok Visoki kazneni sud ne odluči o prijedlogu za delegaciju suda optužnica protiv T.G. neće moći biti potvrđena, a prije pravomoćnosti optužnice ne može doći ni do njene suspenzije.

Prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću, suspenzija nekog suca može se donijeti nakon što je protiv njega potvrđena optužnica ili nakon što je protiv njega donesen kazneni nalog. Ako optužnica u ovom slučaju i bude potvrđena to ne znači da će sutkinja automatski i biti suspendirana. Naime, zakon predviđa obvezujuću suspenziju sudaca samo za kaznena djela za koja je predviđena kazna veća od pet godina zatvora. Za kaznena djela do pet godina, za koja se konkretno tereti sutkinja iz naše priče, suspenzija ide na prijedlog predsjednika suda, odnosno sudačkog vijeća, predsjednika Visokog trgovačkog suda ili predsjednika Vrhovnog suda.

Optužena sutkinja, kako doznajemo, i dalje radi na Trgovačkom sudu, a ako optužnica bude potvrđena predsjednik Tomislav Jurlina bi trebao predložiti njenu suspenziju. Hoće li do toga doći, vidjet ćemo, a do tada svakako nije ugodno znati da presude u višemilijunskim postupcima na Trgovačkom sudu donosi sutkinja optužena za lopovluk.

03. lipanj 2023 08:02