StoryEditorOCM
4 kantunaPOLITIČKA KOŠARKA

Otvara li se oko KK Zadar pukotina između Dukića i HDZ-ovih vijećnika? Šime Erlić: O Nadzornom odboru nismo raspravljali, a Klub moramo podržati!

Piše Predrag Opačić/Iva Ivanac
9. studenog 2021. - 18:00

U potpuno kaotičnoj situaciji s (ne)funkcioniranjem zadarske gradske vlasti i još neizglasanim rebalansom proračuna, KK Zadar se pojavio u ulozi ping-pong loptice, a sada se u tu igru uključio i Nadzorni odbor Kluba. Članove NO je imenovao gradonačelnik Branko Dukić, fluidna „opozicijska većina” im ne priznaje legitimitet jer ih nije potvrdilo Gradsko vijeće, političkog dogovora, kao jedinog mogućeg izlaza, još nema, a članovi NO sada „pišu pisma” gradonačelniku koji ih je postavio i predsjednicima klubova vijećnika koji ih ne priznaju niti su ih postavljali i - nude svoje mandate!?

Jasno je da ih, slijedom Dukićeve logike o njihovom imenovanju, može razriješiti samo Dukić, ali on o članovima NO s političkim konkurentima niti je razgovarao prije imenovanja niti pokazuje namjeru razgovarati sada. Zato je upućivanje pisma predsjednicima klubova vijećnika samo „gesta pristojnosti” koja nikoga ni na što ne obvezuje. Osim toga, načinu odabira članova Nadzornog odbora već su se usprotivili svi klubovi vijećnika uključujući i predsjednika Kluba vijećnika HDZ-ove koalicije, kao da Damir Burčul i Dukić nisu iz iste stranke. To je više nego jasan signal da između gradonačelnika i „njegovih vijećnika” postoji evidentna pukotina.

Damir Burčul je u nekoliko navrata „škakljao” gradonačelnika Dukića stavovima koji su bitno odudarali od njegovih. Burčulu je bilo neobično da se dva mjesta rezerviraju za navijačku udrugu i višekratno je ponavljao kako bi u Nadzorni odbor KK Zadra morali ući predstavnici Grada sve dok je on vlasnik i najveći financijer Kluba.

-Razmišljam logično: tko daje novac, mora biti unutra! Kao predsjednik Kluba vijećnika inzistiram na tome, kaže Burčul.

-A na čemu onda inzistira Gradski odbor HDZ-a: na tome što Vi govorite ili na onome što gradonačelnik radi?

-Pretpostavljam da oni misle isto što i ja. Želim razgovarati o rebalansu proračuna jer je to od iznimne važnosti za naše građane, a o Klubu možemo i kasnije. Uostalom, još je otvorena i mogućnost da se pitanje KK riješi i pri raspravi o rebalansu, zaključuje Burčul.

-Ni mi ne želimo raspravljati o Nadzornom odboru. Ali, svakog dana ispliva nešto novo, pa sada znamo da NO, koji nema legitimitet, razgovara s kandidatima za sportskog direktora!? Onako, iza leđa i po prijateljskoj vezi, dakle netransparentno i bez preuzimanja odgovornosti. A mi smo inzistirali baš na transparentnosti u radu Kluba i preuzimanju odgovornosti, to su bili naši uvjeti za podržavanje rebalansa. Kako vrijeme odmiče, „hrane” nas novim informacijama i sami sebi postavljaju nove uvjete, izjavio je Enio Meštrović, odbijajući razgovor o Nadzornom odboru i želeći podržati rebalans, ali bez stavke s milijunima za KK, što bi moglo biti i izdvojeno iz rebalansa.

-Ta priča je totalno bezvezna, oni traže mišljenje vijećnika i na neki su način stavili svoje mandate na raspolaganje, ali naše mišljenje je totalno nebitno jer ih mi nismo niti birali niti potvrđivali, njih je izabrao Branko Dukić i HDZ i što mi mislimo o tome je nebitna stvar, istaknuo je Daniel Radeta (SDP) dodajući kako ne razumije zašto se članovi NO-a miješaju u donošenje odluka u Gradskom vijeću.

- Ne razumijem zašto se miješaju u ovu priču, zašto organiziraju tajne sastanke i zašto ovo rade i samo otežavaju proces. Stvaraju pritisak na medije, miču fokus s bitnih tema u gradu, a KK Zadar nije jedini problem Zadra. Nadzorni odbor može raspusti upravu Kluba, mislim da ne razumiju svoju funkciju, preko NO-a bi htjeli biti vlasnici kluba, što ne dolazi u obzir, a to što svoje mandate stavljaju na raspolaganje je dodatni cirkus. Depolitizacija kluba je nemoguća dok god je Grad vlasnik. Za mjesec dana imamo proračun, a rebalans nije prošao, kaže Radeta dodajući kako gradonačelnik može predložiti rebalans proračuna bez stavke KK Zadar što označava da njihov amandman koji su dali na prošloj sjednici Gradskog vijeća ne vrijedi, čime rebalans postaje samo tehnička točka za koju će SDP onda glasati.

Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) kaže da postoje prioriteti, te kako je prva stvar koja se treba riješiti rebalans proračuna.

- Dalje bi trebalo nastaviti sa sastancima oko KK Zadra odnosno oko sastava Nadzornog odbora i načina financiranja Kluba. Način na koji se KK Zadar financira, da Grad Zada daje kapitalnu pomoć i tako uvećava svoj dionički dio u klubu, može funkcionirati dvije godine, ali nikako ne smije postati način poslovanja. Pitanje je i je li to uopće zakonito. Najgore bi bilo stvari lomiti preko koljena i vući brze poteze, ali s time se ništa neće riješiti, ističe Marko Pupić Bakrač dodajući kako najprije treba riješiti problem rebalansa, zatim proračuna, a tek onda način financiranja i funkcioniranja KK Zadar u budućnosti.

Šime Erlić: HDZ nije raspravljao o Nadzornom odboru, KK moramo podržati!

Kako to da predsjednik HDZ-ovog Kluba ima drugačiji stav po pitanju NO KK Zadar od gradonačelnika i koji je stav GO HDZ o tom pitanju? Evo odgovora njegovog predsjednika Šime Erlića.

-Gospodin Dado Burčul je dugogodisnji nagrađivani sportski djelatnik i izniman poznavatelj sportskih prilika u Zadru, te mogu slobodno kazati da je osoba koja živi i osjeća KK Zadar kao rijetko tko. To znaju i govore svi sportaši - bivši i sadašnji, koji ga poznaju i cijene. On kao gradski vijećnik ima pravo na svoje mišljenje i oduvijek ga je bez ustručavanja iznosio, što je takodjer vidljivo javnosti Smatram da je to dobar doprinos transparentnoj raspravi po ovom pitanju, posebice u kontekstu novog saziva Gradskog vijeća gdje je potreba za  otvorenom diskusijom i pronalaženjem zajedničkih rješenja izraženija nego prije. Tako da je Burčul od početka saziva GV-a više puta isticao kako smatra da u NO KK Zadra trebaju sjediti ljudi iz Grada obzirom da se radi o gradskom klubu. Trenutno u KK nema predstavnika Grada Zadra jer je želja gradonačelnika bila da se bilo kakav oblik politike odmakne od kluba što je god to moguće više. Što se tiče stava GO HDZ-a, moram istaknuti kako Gradski odbor nije raspravljao o tom pitanju. U ovom trenu smo se fokusirali na krucijalno pitanje financiranja Kluba, na što smo se orjentirali kod pripreme sjednice Gradskog vijeća i gdje je naš jasan stav da rad Kluba u ovom trenu moramo podržati radi njegove opstojnost, a eventualno otvorena pitanja oko budućeg financiranja kluba ostaviti za 2022. i naredne godine, izjavio nam je Šime Erlić..

 

Pupić Bakrač: Tražimo da odu najgori od najgorih!

- Gradsko vijeće je trebalo potvrditi članove NO-a, ali nije. Sada se moramo dogovoriti oko članova NO-a s gradonačelnikom, ali to nije najvažnije goruće pitanje. Ovaj NO ima neki kontinuitet, treba napraviti promjene i vidjeti u kojem smjeru želimo da se klub razvija. Razgovori o proračunu su trebali početi na ljeto, ali do dana današnjeg nikakvi razgovori o tome nisu vođeni, a moraju se voditi. A ako ne donesemo rebalans ili proračun onda bi trebali ići na izbore. U hodu treba rješavati pitanje KK Zadar, sigurno nećemo podržavati da se na nelegalan način neke stvari biraju i provode, to je prošlost. Nema više obrane onih koji ne znaju raditi i ne bih se samo ograničio na KK Zadar: tamo gdje nemamo ingerenciju možemo ukazivati i govoriti o nepravilnostima. Ne tražimo da imenujemo svoje, ali oni koji su nesposobni imaju otići, tražimo da odu najgori od najgorih, zaključuje Marko Pupić Bakrač.

21. travanj 2024 19:28