StoryEditorOCM
4 kantunaUBIJANJE OBALE

Otvoreno pismo ministru Darku Horvatu: spriječite da tzv. robinzonski objekti za iznajmljivanje postanu novi oblik devastacije nedirnute prirode!

Piše Mr. sc. Davor Njirić
5. rujna 2021. - 12:18

Poštovani ministre Horvat,

gotovo nema dana da mediji ne objave slučajeve nezakonite, divlje izgradnje i uzurpacije pomorskog dobra. Trend pravljenja sve većeg nereda u prostoru se ne zaustavlja, nego poprima sve veće razmjere, kojima se ne vidi kraj.

Kako ovi slučajevi završavaju? Tako da se objekti izgrađeni na divlje, uz uspješno „lobiranje“, prešutno legaliziraju i tako nagrade oni koji se ne pridržavaju zakona, na zgražanje i štetu drugih koji ga se pridržavaju. Naime, godinama nisam vidio članak o rušenju bespravno izgrađenog objekta.

Najpoznatiji slučaj je devastacija plaže i čitave uvale Vruje. Taj jedinstven prirodni fenomen sustavno se devastira godinama na sve moguće načine. Ovaj slučaj najviše privlači pozornost javnosti, jer je riječ o devastiranju poznatog prirodnog fenomena. Međutim, u posljednje vrijeme se sve više piše o pojavi bespravne izgradnje vila za iznajmljivanje u skrivenim uvalama izvan građevinskog područja do kojih se može doći samo makadamskim putevima. S obzirom na to da na tom području nema nikakve infrastrukture, opremljene su gustijernama i solarnim panelima. Iznajmljuju se pod nazivom „Robinzonski turizam“. Grade se bez građevinske dozvole, a kada se izgrade, legaliziraju se „preko noći“, premda je zakonom propisan rok legalizacije davno istekao. Kako je to moguće?

Ukidanje inspekcija

Hoteli koji se legalno grade u izdvojenim građevinskim područjima izvan naselja moraju biti udaljeni od crte obale najmanje 100 metara, a ove vile se grade nelegalno, i to nerijetko na samoj granici pomorskog dobra, što znači na udaljenosti čak šest metara od mora. Kako je i to moguće?

S obzirom na to da je nered u prostoru svakim danom sve veći, postavlja se pitanje što je uopće ostalo od sustava prostornog uređenja. Nedvojbeno je da se on urušio kada je nadležno Ministarstvo ostalo bez dviju inspekcija. Prvo je urbanistička inspekcija ukinuta i njezine zadaće prenesene u nadležnost Višeg upravnog suda, a potom je građevinska inspekcija prenesena u Državni inspektorat. Sada je građevinska inspekcija presudna za održivo korištenje, „potrošnju“ najvrjednijeg resursa - prirodnog prostora u ovom inspektoratu zajedno sa sanitarnom, veterinarskom, radnom i drugim inspekcijama!? Zar to nije apsurdno/besmisleno i konačno štetno? Tko je sada odgovoran za nered u ovom sustavu? Svi, Ministarstvo, Inspektorat i Sud, a to znači nitko? Može li ijedan sustav funkcionirati, ako nema funkciju nadzora/inspekcije i sankcije za pravljenje nereda. Može li ijedan sustav funkcionirati bez funkcije nadzora/inspekcije i sankcije za pravljenje nereda. Gdje je kraj apsurdima?

Dakle, može se reći da sustav prostornog uređenja više ne postoji i da ga treba hitno ponovno ustrojiti u okviru nadležnog Ministarstva. U prostoru, a posebno na obali i pomorskom dobru trebaju vladati zakon i red! To je najveće bogatstvo Hrvatske i stoga ga ne smijemo uništavati kao sada, nego koristiti na održiv način.

Je li uvijek bilo tako? Nije, sjetimo se mandata ministrice Marine Dropulić, kada su se bagerima rušili bespravno izgrađeni objekti i uvodio red. Nažalost, to je trajalo do mandata ministrice Anke Mrak Taritaš, koja je tzv. legalizacijom zakonom ozakonila nezakonito, odnosno nagradila one koji ne poštuju zakon. Štoviše, ukinula je urbanističku inspekciju, sve prema načelu „brigo moja prijeđi na drugoga“. Nevjerojatno!

Tko nema „petlju“ uklanjati/rušiti nezakonito izgrađene objekte i održavati red ne može biti ministar prostornog uređenja i graditeljstva. Tko je sada zadužen za rušenje bespravnih objekata, ministar Darko Horvat ili glavni inspektor Andrija Mikulić? Danas to javnost ne zna ili barem ne vidi.

Sve ovo je javnosti dobro poznato, međutim, siguran sam da nije poznat još jedan apsurd/besmislica o kojoj se govori samo u stručnim krugovima. Znate li da je Zakonom o prostornom uređenju propisana mogućnost da izvan građevinskog područja, bez građevinske dozvole, izgradite tzv. robinzonski objekt za iznajmljivanje?

Nemojte se čuditi. Očito su oni koji su pisali zakon htjeli reći: Ako je Robinzon mogao graditi bez građevinske dozvole izvan građevinskog područja, možete i vi, samo morate reći: I ja sam Robinzon!

image
Bozo Radic/Cropix

Dolijevanje ulja na vatru

Dakle, do sada logično nemoguće postalo je nelogično moguće. Jedini je problem što nikome nije jasno kakva je to građevina?

To morate pitati Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Od njegove Uprave za prostorno uređenje na čelu s ravnateljem Milanom Rezom očekujte ovaj odgovor. Članak 44. stavak 1. točka 9. ovog Zakona glasi: „Izvan građevinskog područja može se planirati izgradnja, zahvat u prostoru za robinzonski smještaj smještajnog kapaciteta do 30 gostiju izvan: prostora ograničenja, strogog rezervata, posebnog rezervata i nacionalnog parka.“ Članak 44. stavak 3. glasi: „U zahvatima u prostoru za robinzonski smještaj ne može se planirati građenje građevina za čije je građenje potrebna građevinska dozvola.“

Ako im kažete da vam ipak nije jasno o kakvim je objektima riječ i zamolite za dodatno objašnjenje, reći će vam da ponovno pročitate ove odredbe, odnosno da ih dobro proučite. Ovo kažem iz iskustva, jer sam im više puta pokušavao skrenuti pažnju na činjenicu da je zakon gomila nejasnih i nedorečenih odredbi, nerijetko i apsurdnih/besmislenih, razbacanih malo amo, malo tamo, u kojima se nitko ne snalazi, pa ni oni. Pored toliko nejasnih i apsurdnih odredbi evo nam još i ovih. Nevjerojatno!

Ministarstvo umjesto da rješava sve veći nered u prostoru, ono mu pridonosi odredbama o planiranju nedefiniranih „građevina robinzonskog smještaja“. Zar to nije novi oblik devastacije „nedirnutog“ prirodnog prostora? Zašto Ministarstvo, umjesto da „gasi požar, dolijeva ulje na vatru“?

Stručnjaci iz raznih područja urbanizma, arhitekture, turizma i zaštite prirode se još pitaju: O kakvim se to građevinama radi? Oni su prvo izražavali krajnju zabrinutost i upozoravali na devastaciju prirode, a potom su utihnuli, jer su shvatili da to nikoga od nadležnih ne brine. Ja im se pridružujem zabrinutošću, ali utihnuti neću i stoga kažem sljedeće. Pisanje zakona je stručan i odgovoran posao. Za Boga miloga, tko je mogao takvu glupost predložiti i napisati? To je van pameti!

Važno je napomenuti da vrsta objekata „građevina robinzonskog smještaja“ ne postoji u propisima za koje je nadležno Ministarstvo turizma i sporta. U njegovim pravilnicima postoji vrsta „kamp odmorište – robinzonski smještaj“, koja se ne planira, jer se usluge pružaju u okviru domaćinstva građana ili OPG-a. Nije jasno uvodi li Ministarstvo nadležno za prostorno uređenje ovim odredbama novu vrstu smještajnog objekta, za što nije nadležno. Ako uvodi novu vrstu smještaja za kampiranje izvan kampova, treba znati da je takvo kampiranje zabranjeno Zakonom o ugostiteljstvu!

Marketinški pojam

Podsjetimo se: „Robinzonski turizam“ je marketinški pojam koji se koristi za brendiranje turističkog proizvoda „odmor na osami pored mora“. Pod ovim brendom se nudi smještaj: u smještajnim objektima koji imaju vodu i struju: svjetionicima i vilama (vrste „kuće za odmor“) i u objektima bez vode i struje: preuređenim postojećim/starim građevinama tradicijske baštine: ribarskim spremištima, spremištima za čamce i sl. Štoviše, neki se smještajni objekti i na osamljenim mjestima na kontinentu (šumama, planinama i sl.) brendiraju pod istim nazivom.

U svakom slučaju, korištenje ovog marketinškog pojma je slobodan izbor poduzetnika. Stoga je pojmu „robinzonski turizam“ mjesto u marketingu, a ne u Zakonu o prostornom uređenju.

Umjesto zaključka: Nadam se da će Ministarstvo uvidjeti da je riječ o štetnim odredbama koje će potaknuti novi oblik devastacije nedirnutog prirodnog prostora i da će ih što prije ukloniti iz zakona. U Dalmaciji bi još dodali: zakoni ne pišu kada je teška južina.

Poštovani ministre Horvat,

ove odredbe donesene su prije početka Vašeg mandata, ali će šteta, ako je ne spriječite, nastati u Vašemu mandatu. Spriječite ovaj novi oblik devastacije nedirnutog prirodnog prostora, uklonite ove odredbe iz zakona i ne dozvolite da se na ovaj način uništava prirodna baština! 

Što su uopće građevine robinzonskog smještaja?

Deset osnovnih pitanja za nadležno ministarstvo:

1. Koja je svrha (cilj) njihova planiranja: izgradnja građevina (kao u kampovima) za kampiranje izvan kampa, ili izgradnja vila (kuća za odmor) za iznajmljivanje u domaćinstvu, ili legalizacija takvih vila?
2. Jesu li to jednostavne ili složene građevine?
3. Planiraju li se te građevine na građevinskim ili negrađevinskim (šumskim, poljoprivrednim itd.) česticama?
4. Zašto je dozvoljeno planirati njihovu izgradnju u parkovima prirode?
5. Jesu li to složene građevine, građevinski gotovi proizvodi, koji se postavljaju na građevinskom zemljištu, za koje nije potrebna građevinska dozvola, jer imaju certifikat proizvođača, a za radove postavljanja je potrebna potvrda glavnog projekta?
6. Zašto nije izrijekom propisano da se one ne smiju planirati na negrađevinskim česticama, kao mjera suzbijanja ilegalne gradnje i zaštite prirode?
7. S obzirom na to da za njih nije potrebna građevinska dozvola, je li potrebna barem ovjera projekta ili nije potrebno nikakvo odobrenje?
8. Je li za njih potrebna uporabna dozvola?
9. Kako ove građevine izgledaju u naravi, jesu li to građevinski gotovi proizvodi koji se ne grade, nego ugrađuju/postavljaju: kontejner građevine od PVC-a ili metala dizajnirane kao kamp-kućice ili glamping šatori ili glamping kućice?
10. Ako se pod tim pojmom podrazumijeva kampiranje, onda to ne treba posebno propisivati, jer je propisan način planiranja kampova, od kojih se neki već brendiraju kao „robinzonski smještaj“?

 

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
Čovjek koji je "uveo zvjezdice"

Davor Njirić (72), magistar ekonomskih znanosti, 21 godinu radio je u Ministarstvu turizma kao, među ostalim, savjetnik ministra (u mandatru Nike Bulića), te načelnik Odjela za razvoj turizma, prvi načelnik Odjela za kategorizaciju (osmislio i započeo provedbu nove kategorizacije, tzv. „uvođenje zvjezdica“), autor nacionalnog projekta „Novo razvrstavanje i kategorizacija ugostiteljskih objekata u Republici Hrvatskoj 1995.“, izradio "Pravilnik o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata". U hotelijerstvu radio 19 godina, 11 godina kao direktor Hotela "Dubrovnik President", bio je viši savjetnik u Sektoru prodaje i marketinga HTC "Babin kuk" u Dubrovniku, a danas je vlasnik konzultantske tvrtke HotMar – Hotels and Marinas Consulting d.o.o. iz Dubrovnika

19. travanj 2024 14:41