StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE TO S LJUDIMA?

Ovaj nesretni pas 12 je godina proveo na lancu usred Zadra. Dobri ljudi ‘slomili‘ su bešćutnog vlasnika, Aponi je konačno slobodan!

Piše M. Kalajžić
5. ožujka 2024. - 09:12

Sklonište za životinje Privlaka objavilo je na svojoj Facebook stranici potresan slučaj koji je, srećom, imao dobar ishod.

- Usred grada Zadra 12 godina je ovaj pas živio na lancu na jednom "parkingu"! Kako ga nitko nije vidio, doživio, pomogao mu punih 12 godina? Nalazio se jako blizu jedne od najprometnijih cesta kojom svakodnevno cirkulira puno ljudi. Živio je tamo bez redovno dostupne hrane i vode, vidljivo izgladnjivan, željan svega, ali svejedno toliko sretan kada vidi čovjeka. Nikada cijepljen. Nije imao čak ni zdjelice. Sve što je imao je debeli lanac i trošna kućica u koju nije želio ni ući. Spavao je vani na zemlji i na kamenju. I tako 12 godina - javili su iz skloništa.

- Neko vrijeme smo vodili borbu za ovog psa s vlasnikom i nije bilo lako, ali nismo odustali. Na kraju nam ga je vlasnik danas pristao mirno predati. Trenutak kad je lanac pao na pod, a on bio slobodan, bio je trenutak olakšanja, sreće i ponosa. Dobio je ime Aponi, što znači leptir. A leptiri simboliziraju slobodu. Aponi je naš novi stanar koji će, kada se oporavi, tražiti dom. 

Koliko još Aponija ima u Hrvatskoj koji večeras spavaju negdje pod otvorenim nebom s debelim lancem oko vrata, gladni i žedni jer zakon dopušta lanac... To nije Hrvatska koju želimo! Stvari se moraju početi mijenjati i mora se čuti glas onih koji ne mogu sami govoriti - napisali su iz skloništa, zahvalivši dobroj osobi koja je Aponija primijetila i javila im te nije odustala od njega kao ni oni.

- Hvala ti, poručili su joj iz skloništa te objavili i snimku spašenog psa.

Kako doznajemo, nesretni pas bio je vezan na prostoru između Supernove i Dvije pumpe u Zadru, u blizini deponiranih automobilskih guma i teretnih vozila, pa postoji mogućnost da je tamo bio vezan zbog čuvanja imovine. Slučaj je prijavljen Komunalnom redarstvu i inspekciji koji mogu sankcionirati vlasnika zbog zlostavljanja životinje.

Ima zabrinjavajuće puno takvih slučajeva u Zadru. Nakon ovoga, Skloništu za životinje prijavljena su još tri slučaja držanja psa na lancu u samom središtu Zadra. Pokušat će i njih spasiti, nakon dojavljenih saznanja.

Začuđuje činjenica da je u Hrvatskoj, zemlji članici EU-a, držanje psa na lancu još uvijek dozvoljeno prema određenim uvjetima. "Labave" odredbe Zakona o zaštiti životinja iz 2017. godine kažu da se pas ne smije držati tako da je trajno vezan, a povremeno se može vezati samo u slučajevima kad je to nužno zbog sigurnosti psa i ako ne postoji mogućnost smještanja u ograđeni prostor za pse.

image

Potresan prizor psa svezanog lancem

Skloništeza životinje Privlaka

Ako se pas mora povremeno vezati, pas dužine do jednog metra ne smije se vezati na dužinu kraću od tri metra, a pas dužine veće od jednog metra ne smije se vezati na dužinu kraću od trostruke dužine psa mjereno od vrška repa do vrha njuške.

Psa se ne smije trajno smještati u ograđenom prostoru, a povremeno se može smještati u ograđeni prostor kojem je natkriveno najmanje 1/3 površine i površina kojeg minimalno iznosi: najmanje 6 m2 za psa mase do 20 kg, najmanje 8 m2 za psa mase iznad 20 kg - stoji u zakonskim odredbama.

- Lokacija psa se nalazila u blizini jedne prometne ceste u Zadru kojom je svakoga dana prolazilo dosta ljudi. Oni koji su ga vidjeli znali su mu donositi hranu i hraniti ga kako bi preživio. Oni su nam, u biti, i dojavili za psa. On je tamo vezan otkako je bio štene i trebalo nam je dosta truda dok smo ga uspjeli osloboditi od lanca. Nažalost, lanac je pod određenim uvjetima još uvijek dozvoljen za psa. S te strane se vlasnici zakonski mogu ograditi, ali zbog toga puno pasa tako živi u lošim uvjetima.

Pas se sada nalazi u Skloništu Privlaka i kad se malo oporavi, tražit ćemo mu novi dom. Netko tko ga želi udomiti može nam se slobodno javiti u Sklonište za pse Privlaka. Komunalni redar Grada Zadra bio je na terenu i ustanovio je da je pas držan na loš način. Imaju mogućnost sankcionirati takve vlasnike zbog zlostavljanjae životinja. Trenutno imamo stotnjak pasa u skloništu, od toga dosta štenaca. U zadnje vrijeme je dosta napuštenih pasa ili loše držanih pasa, izbačenih iz doma - kazala je volonterka iz skloništa.

Zadrani su ogorčeni i ganuti

Zadrani koji su vidjeli objavu bili su u svojim komentarima uglavnom ogorčeni zbog takvog odnosa prema životinjama.

- Srce malo drago... Koliko višegodišnje patnje... Koja svirepost... Sve mu se kosti vide... A tako je drag i radostan... Ostario u patnji... Svaka vam čast! 

- Svatko ga je mogao doći spasiti, skinuti s te lančuge dok đu... od gazde spava. Pa nije budan 24 sata?

- Zašto onda vi niste otišli?  Koliko vidim, 12 godina ga nije skinuo, NITKO. Ima još pasa u Zadru koji ovako žive, pošaljem vam lokacije pa možete slobodno otići još danas - napisali su pojedini građani.

04. svibanj 2024 03:57