StoryEditorOCM
4 kantunaNATJEČAJ ZA EU SREDSTVA DO PETKA

Ove godine najmanje 150 djece u osnovnim i srednjim školama treba pomoćnike u nastavi!

Piše L.Burčul
19. srpnja 2017. - 19:30
pomocnici_nastava1-191114

„Zahuktala“ se priča o pomoćnicima u nastavi koji će već od rujna biti potrebni djeci sa teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama u Zadru i u školama na području županije – natječaj za povlačenje EU sredstava iz socijalnog fonda zaključuje se u petak, 21.srpnja, a rezultati će biti poznati 11.kolovoza.

- Kod nas je već sve „posloženo“, za iduću pedagošku godinu trebat će nam 65 pomoćnika u nastavi, proteklu smo ih imali 64. Koliko imamo informacije, za 53 pomoćnika mogli bismo dobiti EU sredstva, dakle Grad bi plaćao dodatnih 12. Svake godine Grad iz proračuna pridoda potrebna sredstva, no kad smo 2010. krenuli sa pomoćnicima u nastavi, financirali smo ih nekoliko godina sami. EU sredstva su od velike koristi, ovo će biti četvrta godina da ih povlačimo, ne sumnjam u pozitivno rješenje, tako da će Zadar sa svojih deset osnovnih škola kojima je osnivač sigurno imati 65 pomoćnika u nastavi – kaže pročelnik Odjela za školstvo Joso Nekić.

Kako doznajemo, već u utorak Grad Zadar će raspisati poziv za odabir pomoćnika.  

- Nema natječaja jer pomoćnike u nastavi treba vrlo specifično izabrati, na njih imaju pravo i djeca koja imaju poremećaje pažnje i koncentriranosti (ADHD), djeca s autizmom, ili sa malignim oboljenjima, ili višestruke teškoće. Stoga je izbor svakog pojedinog pomoćnika specifičan, a ja mogu ponoviti da u Zadru niti jedno dijete sa početkom školske godine neće doći u školu bez svog pomoćnika – istaknuo je Nekić.

U Zadarskoj županiji situacija je složenija, no pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić ističe da Županija sudjeluje u natječaju za povlačenje EU fondova i da će sva djeca, u osnovnim i srednjim školama, dobiti pomoćnike.

- Prijavili smo nešto više učenika s posebnim potrebama nego prošle godine. Maksimalni iznos sredstava iz Europskog socijalnog fonda je dva milijuna kuna po prijavitelju, što čini 85 posto projekta. To znači da županija osigurava još 15 posto ili oko 350.000 kuna. Županija može osigurati i više, što je u prošlom natječaju i napravila. Iz županijskog proračuna osigurano je dodatno oko 2,1 milijun kuna – istaknuo je Šimunić. Na području županije u protekloj pedagoškoj godini je 67 učenika imalo pomoćnike nastavi, kojih je ukupno bilo 63, a Županija je dodatno za 24 učenika i 23 pomoćnika osigurala novac.

Zadarska županija pomoćnicima u nastavi „pokriva“ 29 škola - 22 osnovne kojima je osnivač, te 7 srednjih. Osim one iz Gračaca, svih šest srednjih škola je u Zadru, ostale nisu iskazale potrebu za pomoćnicima. Od 22 osnovne škole, samo su dvije otočne (Sali i Preko), dok su pomoćnike imali osnovnoškolci u svim gradovima - Biogradu, Benkovcu, Ninu, Pagu i Obrovcu, te u općinama Bibinje, Zemunik, Škabrnja, Posedarje, Pridraga, Poličnik, Ražanac, Polača, Stankovci, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Jasenice, Privlaka, Sukošan i Starigrad.

19. travanj 2024 17:21