StoryEditorOCM
4 kantunaZUBČIĆEV POPIS

Ovo je 1000 hektara nekretnina koje je država vratila Zadarskoj nadbiskupiji u zadnjih 20 godina! Ministarstvo: poslali smo Vladi prijedlog odluke...

Piše Iva Ivanac
16. veljače 2022. - 17:46

U priču oko Doma županije uključio se i Jure Zubčić, predsjednik županijskog SDP-a, koji je najavio objavu desetaka dokumenata vezanih za povrata crkvene imovine. 

- Kako Zadarska županija, a i država, nisu transparentni oko darivanja nekretnina Zadarskoj nadbiskupiji, onda ćemo to biti mi u njihovo ime, kazao je Zubčić, a potom u utorak navečer objavio status s nevjerojatnom brojkom: "9 milijuna 803 tisuće i 313 metara kvadratnih!"

Riječ je o ukupno 47 rješenja raznih državnih tijela donesenih u razdoblju od 5. listopada 1998. do 22. prosinca 2017. kojima se Zadarskoj nadbiskupiji vraćaju nekretnine ili im se određuje naknada za oduzetu imovinu. 

Zadarskoj nadbiskupiji u vlasništvo se tako vraća čak 9,706.799 kvadratnih metara raznoraznog zemljišta, od kojih je najviše na području Petrčanima, čak 7,084.049 kvadrata. Vraćeno im je i nekoliko zemljišta u Bibinjama ukupne površine od 1,870.750 kvadrata, dok im je u katastarskoj općini Diklo-Kožino vraćeno 602.610 kvadrata, a na otoku Premudi preko 70 tisuća kvadrata. 

U Zadru je izvršen povrat više čestica ukupne površine od 6.494 kvadrata, među kojima je zemljište Crkve gospe Loretske, dio igrališta na Brodarici, dio kompleksa uz Sv. Stošiju, ali i crkva Sv. Krševana. 

Za ukupno 96.514 kvadrata Zadarska nadbiskupija je ostvarila pravo na naknadu, a najviše oduzetih kvadrata nalazi se na području Zadra, njih čak 69.864. Zemljišta zbog kojih je Zadarska nadbiskupija ostvarila pravo na povrat naknade nalaze se na području bivše tvornice Bagat (čak 45.261 kvadrata), bivšoj vojarni Ante Banina na Višnjiku, Novom kampusu, u Arbanasima, Meladi i Diklu. Na Olibu su dobili pravo na povrat naknade za 2.148 kvadrata građevinskog zemljišta, ali i za 12.376 kvadrata poljoprirednog zemljišta, dok su u Sv. Filip i Jakovu dobili pravo na povrat naknade za 10.528 kvadrata. 

- Crkvi se dosad vratilo u vlasništvo ili su ostvarili pravo na naknadu za oduzetu imovinu od oko 9 milijuna i 800 tisuća metara kvadratnih, što je približno tisuću hektara. Upravo zbog toga nema nikakvog smisla da im država poklanja zgradu na najatraktivnijoj lokaciji. S druge strane, država isplaćuje i Zadarskoj nadbiskupiji naknadu za oduzetu imovinu, ističe Zubčić dodajući kako nitko ne provjerava koliko je Nadbiskupija dosada primila novaca za naknadu štete te jesu li već obeštećeni.

- Pravo je pitanje koliko je novca već uplaćeno i je li Nadbiskupija već obeštećena. Država treba štititi svoje interese i štititi svoje vlasništvo. No država, županija i grad ne štite javni interes i tu je problem. Trebamo jasno imati sve informacije kako se i gdje troši javni novac i kako se zastupaju interesi građana, govori Zubčić i naglašava kako prema Vatikanskim ugovorima treba postojati komisija koja prati količinu vraćene zemlje i obeštećenja.

- Međutim o tome iz Vlade RH ni traga ni glasa, zaključuje Zubčić.

Javnost nadalje zanima tko se dosjetio Zadarskoj nadbiskupiji dati kao zamjensku nekretninu Dom županije koji nikada nije bila u njihovom posjedu ili vlasništvu. Naime, zgrada Doma županije izgrađena je u 19. stoljeću kao sjedište vojnog guvernera, a nakon toga je bila sjedište vojnih vlasti, JNA, a nakon Domovinskog rata, sjedište županijske administracije. 

Zadarska nadbiskupija u svom je jučerašnjem priopćenju navela da joj je država ponudila Dom županije kao jednu od kompenzacijskih nekretina. No sudeći prema odgovoru iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Zadarska nadbiskupija je ta koja je za obeštećenje za nekretnine u katastarskim općinama Bokanjac, Olib, Nin-Zaton, Zadar, Diklo, Sveti Filip i Jakov i Pakoštane, tražila upravo Dom županije! 

- Zadarska nadbiskupija obratila se 2019. godine tadašnjem Ministarstvu državne imovine sa zahtjevom za rješavanje pitanja povrata imovine koja joj je oduzeta za vrijeme komunizma. Naime, u upravnim postupcima koji su se vodili pred Uredom državne uprave u Zadarskoj županiji, temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, donesena su pravomoćna rješenja kojima se utvrđuje pravo Zadarske nadbiskupije na naknadu za oduzetu imovinu za vrijeme komunizma, koja se ne može vratiti u naravi. Zadarska biskupija predložila je da joj se u zamjenu za oduzetu imovinu daruju zamjenske nekretnine. Sukladno Ugovoru između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima, RH se obvezala da će Katoličkoj crkvi vratiti imovinu koja joj je oduzeta u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (a koju je moguće vratiti prema zakonskim odredbama), naći odgovarajuću zamjenu za dio dobara koji nije moguće vratiti, odnosno isplaćivati pravnim osobama Katoličke crkve naknadu u novcu za ostalu imovinu koja neće biti vraćena, odgovaraju iz Ministarstva dodajući kako je i dodjela Doma zadarske županije Zadarskoj nadbiskupiji u tijeku.

- Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica i pribave sve potrebne dokumentacije u odnosu na zahtjev Zadarske nadbiskupije i predmetnu nekretninu, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pripremilo je i uputilo radnim tijelima Vlade RH prijedlog odluke o darovanju predmetne nekretnine Zadarskoj nadbiskupiji u zamjenu za oduzete nekretnine, te je predmetna odluka trenutno u proceduri obrade, poručili su iz ministarstva. 

Procedura povrata oduzete imovine  

Iz Ministarstva su pojasnili i način povrata oduzete crkvene imovine. 

 - Temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom Ministarstvo nema mogućnost izravnog sklapanja ugovora o darovanju nekretnina s pravnim osobama Katoličke crkve. Ministarstvo može predložiti Vladi RH donošenje odluke o darovanju određenih nekretnina u vlasništvu RH pojedinoj pravnoj osobi Katoličke crkve koja raspolaže pravomoćnim rješenjem/ima ureda državne uprave u županiji donesenima u postupku temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske vladavine, a kojima je ta pravna osoba utvrđena ovlaštenikom naknade za oduzete nekretnine koje se ne mogu vratiti naturalno, sukladno gore navedenom Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. U tom slučaju se za vrijednost darovanih nekretnina umanjuje obveza RH prema Katoličkoj crkvi s osnova oduzete imovine koju nije moguće vratiti, a ugovor može sklopiti Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske.

24. travanj 2024 23:19