StoryEditorOCM
4 kantunaREVIZIJA PRIJE REVIZIJE (4)

Ovo je pravi skandal: samo 30% ugostitelja na Kalelargi i njoj bliskim ulicama ima minimalne uvjete za terase. Rade nelegalno! Evo popisa...

Piše Iva Ivanac
26. lipnja 2023. - 22:00

Samo 30 posto ugostitelja na Kalelargi i u ulicama povezanima s njom, ima ishođene minimalne uvjete za terase, odnosno posluje u skladu sa zakonom! 

Točnije njih devet od 28 restorana, kafića i slastičarni koje smo dali provjeriti u županijskom uredu za gospodarstvo i turizam koji izdaje rješenje za minimalne uvjete. Svi drugi ili su u nekoj fazi ishođenja minimalnih uvjeta, ili ih uopće nemaju, a za neke se niti ne može utvrditi imaju li ih ili nemaju! 

Dakle, na najatraktivnijoj gradskoj lokaciji i u njoj bliskim ulicama, većina zadarskih ugostitelja ima nezakonite terase na javnim površinama, što znači da na njima ilegalno naplaćuju usluge, a tako stečena dobit je nezakonita. 

Na ovaj skandalozan, ali ipak očekivan zaključak, navode nas odgovori koje smo dobili od Ante Sjauša, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, nakon točno 24 dana čekanja  Pitanje je koliko je objekata za koje smo tražili podatke u međuvremenu, dok smo čekali odgovore, dobilo minimalne uvjete, pa su sad postali legalni. Ali, kao što smo na ovom mjestu već jednom napisali nakon što nam je Sjauš u prvom očitovanju praktički uskratio konkretne odgovore, i tako dao vremena nekima da ishode papire, ostaje činjenica da većina ugostitelja na najpopularnijim i najskupljim javnim površinama u Zadru radi protuzakonito!

Prema podacima koje nam je dostavio Sjauš, samo devet od 28 ugostiteljskih objekata ima uredne minimalne uvjete za terase: kafić „Novi caffe”, restoran „Skala”, restoran „Nomu”, caffe bar „Lovre”, buffet „Kalelarga”, restoran „Submarine”, kafići „Forum” i „Callegro” te restoran „Morita”. 

Za tri objekta je naznačeno kako imaju minimalne uvjete i da je za njih danas obavljen očevid, što znači da u trenutku slanja našeg upita nisu imali minimalne uvjete za terase. To su kafić „Kala”, koji donedavno nije imao niti zakup javne površine, kafić „Coffee & Cake” i bistro „Kompas” kojem je Turistička inspekcija Državnog inspektorata prošlog tjedna zatvorila terasu baš iz razloga što nije imao minimalne uvjete za terasu. 

Sedam ugostiteljskih objekata je trenutno u postupku ishođenja minimalnih uvjeta za terasu, a to su: konoba „Skoblar”, restoran „Pašta & svašta”, restoran „The Taste”, kavana „Danica”, restoran „Kulf”, restoran „Groppo” i restoran „Teatro”. 

Isto toliko, dakle sedam objekata, nema minimalne uvjete za terasu niti su u postupku ishođenja minimalnih uvjeta, a to su kafić „Gray”, bistro „Troha”, fast food „Surf & fries” koji nije imao niti ugovor o zakupu javne površine pa su mu komunalni redari uklonili četiri stola, „Ice bar Kalelarga”, kafić „Loyd”, slastičarna „Donat sladoledi” te već odavno poznata „Mimoza”.

Za „Providur restaurant & wine bar” iz odjela za gospodarstvo i turizam su naveli kako bistro ima minimalne uvjete za terasu, ali objekt brze prehrane nema, dok slastičarnu „Sweet” koja se nalazi na Narodnom trgu ovaj upravni odjel, kako kažu iz Županije, nisu uspjeli "detektirati". Pritom su dodali kako smo dobili puno više informacija nego što je pročelnik Sjauš smio iznijeti. Od Sjauša smo naime tražili datume kada su ugostiteljski objekti dobili minimalne uvjete, ali ih nismo dobili. 

Nije nam jasno zašto je datum kada je netko dobio rješenje o minimalnim uvjetima za terase tolika tajna? Možda zato što neki ugostiteljski objekti, koji sada imaju minimalne uvjete za terase, na dan našeg upita nisu imali riješene papire pa bi u medijima zasigurno odzvonila informacija kako županijski odjel nikome na glavnoj zadarskoj ulici, koja bi trebala biti ogledalo grada i županije, nije izdao minimalne uvjete za terasu? Takav naslov bi zasigurno bio i opaska Državnom inspektoratu koji provodi nadzor nad izdanim rješenjima i koji bi već sada zbog ovakvog alarmantnog stanja trebao nešto poduzeti. 

No do tada ćemo se držati činjenica i navesti kako 50 posto objekata na Kalelargi i poprečnim ulicama trenutno nema minimalne uvjete za terase i na njima ne bi smjeli posluživati goste! 

Bojimo se da smo samo zagrebali ispod površine...

Natezanje sa Sjaušom 

U prvom odgovoru koji nam je Sjauš poslao 9. lipnja, kazao je kako su za "navedene objekte upravni postupci u tijeku te da do donošenja rješenja ne mogu iznositi pojedinosti o istima". 

Nakon što smo ga telefonski podsjetili da se iz takvog odgovora može zaključiti da zapravo nitko od 28 objekata nema minimalne uvjete, Sjauš je objasnio kako neki objekti imaju minimalne uvjete za terasu, a neki ih mogu zatražiti, pa ne bi bilo korektno da pišemo da nemaju, ako će ih dobiti.

Također je dodao da u županiji imaju problem pretraživanje baze podataka po imenima ugostiteljskih objekata a ne tvrtki na koje su registrirani i po kojima se izdaju minimalni uvjeti. No obećao je nadopunu odgovora. 

Dani su prolazili, a odgovor nije stizao pa smo pročelnika 23. lipnja podsjetili na ”zaboravljene” informacije. Dobili smo ih konačno u ponedjeljak ujutro, ali opet bez jako važnog detalja, točnog datuma kada su ugostiteljski objekti koji imaju minimalne uvjete dobili svoja rješenja.

04. svibanj 2024 17:26