StoryEditorOCM
4 kantunaBRUTALNA SNIMKA!

Ovo je trenutak kada interventni policajac glavom 19-godišnjaka udara u policijski kombi ispred dvorane KK Zadar! Policija: ‘Nije imao primjedbi‘

Piše Ivica Nevešćanin
19. travnja 2023. - 15:56

- Priveli su me ni krivog ni dužnog, bez razloga, nisam ništa napravio. Da vam skratim u dvije riječi, prebili su me! – kaže nam K.M., 19-godišnjak iz Zadra kojeg je interventna policija zaustavila na izlazu iz dvorane Krešimir Ćosić krajem košarkaške utakmice između Zadra i Partizana. Bio je u hodniku i kretao se prema izlaznim vratima kada je začuo jednog interventnog policajca kako viče: "Ja ću njega riješiti!”

- Zaskočili su me njih trojica ili četvorica u hodniku na izlazu iz dvorane. Odmah su mi zavrnuli ruku i izgurali me pred policijski kombi. Tu smo se porječkali, a oni su mi zavezali ruke na leđima i onda je počelo udaranje: čizmama po nogama, pendrekom u stomak i glavom o kombi – priča nam 19-godišnjak koji je nakon ”intervencije” interventne policije u društvu oca zatražio liječničku pomoć u zadarskoj bolnici. Konstatirane su mu lakše tjelesne ozlijede: masnice na nogama, udarci u predjelu stomaka i slabina, te ozlijede na glavi. 

- Žali se na glavobolju, bole ga mjesta gdje su ga udarali, noge i stomak, ali i leđa, jer su mu glavom udarali u vrata kombija. Liječnica mi je kazala da je od takvih udaraca mogao dobiti unutrašnje krvarenje, a mogli su mu slomiti i vratnu kralježnicu. A on je cijelu noć takav ostao u pritvoru. Da mu se nešto dogodilo, tko bi bio za to odgovoran? Kakva je to policija da tako postupa prema djeci? - pita se njegov otac I.M.

K.M. kaže da je cijelu utakmicu promatrao s tribine, da nije bio među navijačkom skupinom, niti je stvarao nered u dvorani. Uostalom, dodaje, policajci ga nisu zaskočili na tribini, nego na izlasku iz dvorane, što ga je najviše iznenadilo. Smatra da je nepravedno priveden i maltretiran te zbog toga želi da ovakvo neprimjereno postupanje policije izađe u medije.

- Na sreću, netko je slučajno to maltretiranje policije snimio mobitelom. Na videu se lijepo vidi kako mi policajac udara glavom o kombi. Mislim da oni nemaju pravo prema bilo kome tako postupati. Meni su u tom trenutku ruke na leđima i zavezane, a drže me njegove kolege. To je policijska brutalnost i neprihvatljivo je da se tako bez razloga ponašaju prema bilo kome – kaže K.M.

Njegov je otac došao na mjesto događaja odmah nakon policijske intervencije. Na utakmici se naime zatekao jedan njegov prijatelj koji ga je pozvao kad je vidio što se događa njegovom sinu.

- Kad sam stigao ispred dvorane sin mi je već bio u policijskom kombiju. Pitao sam ih zašto ga privode i što je napravio, a oni su mi rekli da je snimao igrače u tzv. nekontaktnoj zoni te da nije imao ulaznicu. Pa svi u dvorani snimaju mobitelima! I da je to uostalom napravio, zar ga zato treba pretući? Moj sin je često na utakmicama među Tornadom, ali ako nije ništa napravio, zašto ovakvo postupanje prema njemu? - pita se uznemireni otac koji je probdio cijelu noć nakon sinovljevog privođenja, a supruga mu je završila na tabletama za smirenje.

- Odveli su ga u policiju gdje je prespavao i tek ujutro oko 11 sati je izveden pred suca za prekršaje. Cijelu noć bez vode i hrane, pretučen, a ništa nije napravio. Ja sam za to da se huligane makne s tribina, ali sam i za to da se odstrane nasilnici iz policije. Video postoji i medicinska dokumentacija postoji. Pravni koraci su poduzeti tamo gdje treba, ali i prema Ravnateljstvu policije, neka znaju kako u zadarskoj policiji postupaju prema mlađim punoljetnicima – poručuje otac 19-godišnjeg Zadranina koji je u srijedu događaja prijavio Općinskom državnom odvjetništvu, a sudjelovat će, kaže, i u prepoznavanju policajaca koji su prema njemu, kako tvrdi, neprimjereno postupali.

Od PU zadarske zatražili smo objašnjenje ovakvog postupanja interventne policije: 

- U utorak, 18. travnja 2023. godine na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru prepraćen je 20-godišnji hrvatski državljanin uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o  sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o osobnoj iskaznici.

Naime, za vrijeme održavanja sportskog natjecanja u ponedjeljak 17. travnja 2023. godine oko 19.40 sati u Zadru u Splitskoj ulici policijski službenici Policijske uprave zadarske su postupali sukladno odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima te su zbog sumnje u protupravno ponašanje mlađe muške osobe, odnosno sumnje da za vrijeme natjecanja boravi i zadržava se u gledateljskom prostoru za koje ne posjeduje ulaznicu ili odgovarajuću ispravu izdanu od strane organizatora, te utvrdili kako osoba ne posjeduje ulaznicu ili drugu ispravu, kao niti osobne dokumente kojima bi potvrdio svoj identitet.

Nakon što su ga policijski službenici upoznali da će radi daljnjeg postupanja i utvrđivanja identiteta biti priveden u službene prostorije, muškarac je negodovao te vrijeđao i omalovažavao policijske službenike, nakon čega se uputio prema izlazu iz dvorane.

U cilju sprječavanja bijega, a nakon izdanih naredbi policijskih službenika, muškarac se oglušio te su ga policijski službenici sustigli i zbog pružanja aktivnog otpora uz uporabu sredstava prisile tjelesne snage prepratili do službenog vozila gdje je nastavio s pružanjem aktivnog otpora odbijajući ulazak u službeno vozilo zbog čega su nad njim uporabljena i sredstva za vezivanje.

Daljnjim postupanjem u prostorijama policije utvrđen je identitet 20-godišnjaka, kojemu je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola od 0,17 g/kg. Liječnička pomoć mu je omogućena te je u nalazu Hitne medicinske pomoći konstatirano da osoba nema vidljivih ozljeda dok je daljnji pregled odbio uz napomenu da mu pomoć nije potrebna.

Napominjemo kako 20-godišnjak za vrijeme postupanja nije imao primjedbe na postupanje policijskih službenika, odnosno na primjenu sredstava prisile što je i vlastoručno potpisao, a do ovog trenutka Policijska uprava zadarska nije zaprimila pritužbu na postupanje policijskih službenika, stoji u odgovoru iz policije. 

Neslužbeno doznajemo da je M.K. otprije poznat policiji zbog činjenja prekršaja povezanih s neredima na sportskim natjecanjima te nasilnim ponašanjem.

26. travanj 2024 16:58