StoryEditorOCM
4 kantunaKOLEGE STRADALOG PIROTEHNIČARA OGORČENI

Ovo se ne bi dogodilo da razminiranje ne određuje profit!

20. prosinca 2016. - 11:13
poginuo_pirotehnicar18-191216

Iskusni pirotehničar, 60-godišnji Antun Tuna Alošinac, u ponedjeljak ujutro smrtno je stradao od posljedica eksplozije protpješačke rasprskavajuće odskočne mine 'PROM 1' tijekom razminiranja područja između Suhovara i Zemunika gornjeg u Zadarskoj županiji.

Dugogodišnji zaposlenik tvrtke 'Istraživač benz d.o.o' iz Nuštra i otac šestoro djece, od kojih su dvoje pirotehničari i rade u istoj tvrtki kao i otac, izgubio je život nešto prije devet sati dok je u neposrednoj blizini kamenoloma Pinčić upravo od ubojitih 'promovki' čistio jedno od zadnjih minski sumnjivih područja u tom dijelu županije. Iako svjedoci navode kako su čuli eksploziju i vidjeli dim, zbog šoka kojeg su proživjeli nisu htjeli iznositi detalje.

Na čišćenju minski sumnjivog terena radio je i stroj za razminiranje, no 60-godišnjak je, kako neslužbeno doznajemo, stradao dok je, navodno, uklanjao deblo stabla preko kojeg stroj nije mogao proći. Stradali šezdesetogodišnjak živio je u Nuštru i imao dugogodišnje iskustvo u ovom poslu.

- Kaže se da pirotehničar griješi dva puta. Prvi put kada odabere profesiju, drugi puta ako, ne daj Bože nastrada. Tunini sinovi, naši kolege upravo putuju kući obitelji, na zaslužen odmor i ne baš proslavu predstojećih blagdana. E sad, možda nije vrijeme, ali ne mogu, a da vas štovani kolege ne pitam: do kada će sindikati štititi interese poslodavaca? Na koju kvadraturu pristajete? Što ćemo svi mi skupa učiniti da se sigurnost podigne na višu razinu? – jedan je od brojnih ogorčenih komentara koje su na Facebooku ostavili Alošinčevi kolege i prijatelji.

Iskusni pirotehničar stradao je od mine koja je bila uzrok smrti većine pirotehničara. Poznata je i kao 'mina ubojica', a ono što je svrstava među najgore je činjenica što može u blatu ili vodi provesti i stotinu godina, a da i nakon tog razdoblja bude potpuno aktivna, jer je hermetički zatvorena. Relativno je teško uočiti jer osim zvjezdastog upaljača većina tijela mine je ukopana i zbog toga nije vidljiva. Njeno ubojno djelovanje je 50 metara, a ranjavajuće 100 metara. Kad se aktivira ona odskoči 50-60 centimetara od tla.

- Ovo je nažalost već treća žrtva od mina od početka ove godine. Dolaze složeniji, teži tereni. Riječ je o područjima koja su zarasla u vegetaciju i na kojima je teže upotrebljavati strojeve. Ujedno imamo manje informacija o minama na terenu – kazao je predstojnik HCR-ove podružnice Jug Josip Čerina.

Alošinac je stradao dok je radio na projektu čišćenja jednog zadnjih minski sumnjivog područja u općini Zemunik donji. Dosad je na tom području orazminirano 8.2 četvorna kilometra, dok bi se preostalih 353,769 tisuća četvornih metara trebalo razminirati do 2017. godine. Od posljedica eksplozije mina od 1996. godine u Republici Hrvatskoj stradalo je 595 osoba, od kojih 203 smrtno. U istom je razdoblju stradalo 128 pirotehničara, a njih 38, nažalost smrtno. Samo ove godine stradalo ih je troje.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš komentirao je kako novo stradanje pirotehničara, na žalost, za njih nije iznenađenje, kazavši kako se samo dešava ono što su, nažalost, na neki način najavili i predvidjeli. 'Naš sindikalni stav je već dugo vremena da ova grana nikad nije smjela biti na tržištu, te da ovdje tržišno natjecanje nema što raditi s obzirom da se tamo gdje je tržište pojavljuje i profit. Znamo da tamo gdje je profit sve drugo polako pada u vodu. Sad je problem što su od minsko zagađenih površina ostali oni koje su u principu minski stvarno i zagađeni - kazao je Kiš.

19. travanj 2024 23:14