StoryEditorOCM
4 kantunaIZ ŠUPLJEG U PRAZNO

Ovo se neće svidjeti vijećnicima: zbog ‘amandmanskog populizma‘ Dukić preraspoređuje 1,7 mili. kuna. Neki usvojeni amandmani uopće se neće provesti!

Piše Iva Ivanac
9. ožujka 2022. - 12:08

Gradonačelnik Branko Dukić je na Kolegiju gradonačelnika održanom u srijedu poručio kako zbog "amandmanske licitacije" koja se odvijala prilikom donošenja gradskog proračuna za 2022. mora napraviti unutarnju preraspodjelu sredstava.

- Na raspravi kod donošenja proračuna upozorio sam kako će nam se onakva amandmanska licitacija razbiti o glavu. Ne treba ponavljati što se sve prekrajalo, ali smo stavljeni u situaciju da aktiviramo članak 46. Zakona o proračunu. Prvenstveno zato jer Grad mora odgovorno funkcionirati, a građani ostvarivati svoje potrebe. Za to je potrebno uravnotežiti proračun, a ovo neće biti jedini put da ćemo to napraviti, kazao je gradonačelnik i objasnio što se to točno mijenja unutar proračuna. 

Preraspodjela sredstava napravljena je kako bi se osigurali novci za održavanje Kneževe i Providurove palače u iznosu od 1,2 milijuna kuna, te za materijalne rashode i troškove usluga porezne prijave u iznosu od 500 tisuća kuna. Sredstva za te dvije stavke u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna kuna osigurat će se s više proračunskih pozicija. 

- Konkretno, 300 tisuća kuna predviđenih za proširenje OŠ Šimuna Kožićića Benje (sredstva za tu namjenu su već uvrštena u programu UO za graditeljstvo), uskrsnice za umirovljenike u iznosu od 370 tisuća kuna (već su uvrštene u proračun zajedno s dva amandmana), potpore za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti u iznosu od 95 tisuća kuna (prvotno planirani iznos usklađen je s realnim potrebama i nalaze se u programu) te naknade za energetsku učinkovitost (nerealno visok iznos u odnosu na potrebe kućanstva), pojasnio je Dukić dodajući kako neki amandmani nemaju zakonskih temelja za provedbu. 

- Tri su pozicije nedefinirane u primjeni, a riječ je o sufinanciranju dadilja u iznosu od 320 tisuća kuna, jednokratnoj pomoći za dugotrajno nezaposlene u visini od 57 tisuća kuna, te financiranju sportskih udruga i aktivnosti koje nije u skladu s propisima. Konkretno, ne postoje pravni temelji, odnosno izrađeni i definirani kriteriji za provedbu ovih stavki, kazao je Dukić dodajući kako tu spada još i kreditiranje i subvencioniranje obrtništva u iznosu od 118 tisuća kuna što je realno smanjenje u odnosu na pristigle zahtjeve. Na kraju, ostaje i sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola u iznosu od 210 tisuća kuna. 

- Poznato je kako su brojnim amandmanima Liburniji ukinuta sredstva potrebna za nužno poslovanje. S dodatnim financijskim obvezama, a u provedbi je nova stavka osiguranja besplatnog prijevoza korisnicima socijalne skrbi i beskućnicima, ova bi tvrtka bila primorana uskoro prestati obavljati svoju djelatnost u postojećem obimu čime bi usluge bile uskraćene svim građanima, rekao je Dukić dodajući kako im je u idućem razdoblju ostalo pronaći sredstva za održivost gradskog javnog prijevoza. 

Dukić je u svom izlaganju kratko komentirao kako je uzrok sadašnje preraspodjele sredstava amandmanski populizam i proračunsko neznanje, dok je pročelnik UO za financije, Ivan Mijolović, istaknuo kako gradonačelnik ima zakonsko pravo tijekom godine preraspodijeliti do pet posto rashoda bez suglasnosti Gradskog vijeća.  

25. travanj 2024 08:18