StoryEditorOCM
4 kantunaSVJETSKI CIJENJENI

Ovo su vodeći proizvođači sira u Dalmaciji: imaju snažne brendove, osvajaju svjetske medalje, koliko zarađuju?

Piše Jozo Vrdoljak/SD
22. listopada 2024. - 13:57
Svi značajniji dalmatinski proizvođači sira imaju nekoliko zajedničkih karakteristika. Prva je da se radi o entuzijastima, druga je da rade jako puno i treća je da su kvalitetu sira podignuli na visoku razinuCropix

Proizvodnja sira u Dalmaciji, unatoč tradiciji i osvojenim svjetskim priznanjima, nije u komercijalnom smislu toliko zapažena djelatnost. S druge strane, kvaliteta tih sireva je iznimna, a brendovi dalmatinskih proizvođača sira, pogotovo paških proizvođača, toliko su snažni da su prepoznati izvan hrvatskih granica.

Niz je objektivnih i subjektivnih faktora koji ograničavaju proizvodnju sira i utječu na poslovanje dalmatinskih poduzetnika u djelatnosti mlijeka i proizvodnje sira. Uglavnom, proizvođače sira ograničava nedostatak osnovne sirovine, a to je nedostatak nekih vrsta mlijeka. Direktna je to posljedica devastiranog stočnog fonda, i to ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj.

Taj problem proizvođači pokušavaju riješiti na razne načine, a vidljiv je trend da podižu i farme ovaca. Nadalje, opterećuju ih i ostali problemi koje imaju proizvodne tvrtke u Dalmaciji i Hrvatskoj. Jedan od problema svakako je needuciranost potrošača i ugostitelja tako da je sir univerzalna namirnica na način da je u takozvanoj dalmatinskoj plati ukras pršutu.

Naravno, pri tome važnu ulogu ima i cijena jer su ugostitelji u najvećoj mjeri skloniji nabavi cjenovno prihvatljivijih mliječnih proizvoda i oslanjaju se na industrijske opskrbljivače i proizvode B ili C linije iz inozemstva.

Više pročitajte na linku Slobodne Dalmacije.

22. listopad 2024 13:57