StoryEditorOCM
4 kantunaSTANOVNICI UŽASNUTI

Pa ovo je skandal! Turistička zajednica je u planu Zadra Varoš označila sivom bojom kao zonu zabave, ovdje zakoni i službeno više ne vrijede!

Piše M. Kalajžić
7. kolovoza 2019. - 22:30
20190806_122955_edited

Novi turistički Plan Zadra koji se ovih tjedana dijeli gostima, digao je "na noge" stanovnike zadarskog Varoša, barem one preostale koji su još uvijek ostali živjeti u staroj gradskoj jezgri.

- Na novom Planu grada Zadra koji se nudi turistima kao službeni letak Turističke zajednice grada Zadra, Varoš je označen sivim rasterom do koje vodi crvena crta s tumačem – Entertainment zone, što će reći zona zabave. Turistička zajednica tako nas je jednim potezom kista pretvorila u svojevrsni "red district", zonu crvenih fenjera. Svi znamo što to znači. Ovaj višegodišnji nered i zulum kojega trpimo mi preostali stanari od strane tzv. ugostitelja u Varošu, nakon svih naših prosvjeda, apela i molbi gradskoj upravi, Turističkoj zajednici i javnosti, ovim je činom zapravo ozakonjen.

Varoš je slikovito i doslovno postao "siva zona" zabave, mjesto gdje očigledno ne funkcioniraju ni zakoni, ni propisi, ni radna vremena, ni pravila, a ni mi – stanari. Postoji samo jagma, pohlepa, grabež, zarada i nered koji uz takvu pohlepu i grabež idu. I sve su to Turistička zajednica i Grad Zadar na ovaj način jednim potezom kista ozakonili, jer i sami priznaju pravo stanje stvari i poručuju turistima: idite u Varoš, tamo je siva zona i tamo možete sve. I lokati i drogirati se i tulumariti cilu noć ispod naših prozora... Tamo vam nitko ništa neće jer je to "zona zabave". Pa kako ih nije sramota to staviti na papir i javno priznati? – pita se stanar iz Varoša koji nam se prije mjesec dana žalio na "stanje stvari" kakvo vlada u staroj zadarskoj gradskoj četvrti.

- Prije su ovaj kvart zvali "dolina ćupova", ali to je bila "mila majka" prema ovome što je sada tamo, a epicentar je, zamislite, novo Kazalište lutaka za koje su građani desetljećima odvajali sredstva da se konačno dovrši. I što smo dobili? Zrće u centru grada! I to s "amenom" gradskih i turističkih vlasti - kaže nam uzrujani građanin.

Sad kad je stanje stvari u Varošu "cementirano" službenim letkom, policije, kaže, više nema "ni u tragovima".

- Sinoć sam zvao policiju zbog buke i nereda ispod moje zgrade i znate što su mi rekli? To je zona zabave, javite se Gradskoj upravi! Znači to je direktna uputa da mi preostali Zadrani u Varošu prodamo svoje stanove za siću, - jer tko će normalan ovdje kupiti stan pa čak i za turizam - i odselimo iz grada. A Varoš će ostati "osvajačima". Ovo je porazan odnos prema nama preostalim građanima Poluotoka, nakon svih apela i zamolbi koje smo upućivali. Ovo je, čini mi se, točka na i. Nakon ovoga sve je jasno. Mi smo dalje tu nepoželjni. Otiđimo i prepustimo grad divljanju – kazao nam je građanin.

Njegova je kći, ističe, prije nekoliko dana dolazeći kući naišla na prizor gdje osoba pored portuna na digitalnoj vagi mjeri i pakira "robu".

- Skužio je da ga je primjetila i upitao je što ona tu traži. Čak je i krenuo prijeteći prema njoj... Produžila je dalje i dobro je prošla da nije stradala. Jer u "sivoj zoni" očigledno sve je moguće – dodao je građanin.

Provjerili smo kako izgleda novi turistički plan Zadra i odmah se uvjerili da je Varoš zbilja omeđen sivim rasterom koji obuhvaća prostor između ulica Plemića Borelli, Špire Brusine, Ruđera Boškovića, Mihovila Pavlinovića i Blaža Jurjeva. Do velikog natpisa Varoš vodi crvena linija s objašnjenjem Entertainment zone ili zona zabave. Niti jedan drugi dio Poluotoka nije označen na takav način, mada se recimo u Perivoju kraljice Jelene Madijevke nalazi noćni klub Ledana koji radi čitave noći praktično na otvorenoj ostakljenoj terasi odakle se glazba čuje daleko izvan Poluotoka.

Pa ipak nije u "sivoj zoni" već je označen kao Lounge bar – Night club. Ostale oznake na novom planu obuhvaćaju lokacije poznatih kulturno-povijesnih i crkvenih spomenika Zadra, taxi stajališta, pješačku putanju prema Pozdravu Suncu (nazvanom Sun's Path – Greeting to the Sun), zadarskim muzejima i nekim zanimljivim lokacijama poput punkta Barkajola ili korisnim informacijama kao što su javni WC-i, ljekarne, trgovine, hosteli, parkirališta i slično...

Ali vratimo se u Varoš. Zašto je baš taj gradski kvart jedini označen sivom zonom kao mjesto zabave, tko je tu zonu odobrio i "potpisao" bez javne rasprave ili odluka Gradskog vijeća, pitali smo "izdavača" novog turističkog plana Grada Zadra, direktora Turističke zajednice Zadra Marija Paleku?

- Zona zabave? Ma da, ali samo u smislu da se tamo okuplja veliki broj mladih. Gradskom odlukom je regulirano i propisano do kad je radno vrijeme lokala općenito u gradu, a i u Varošu, tako da mi uopće nismo ozakonili ništa što već nije tamo. Dakle postoji samo naglasak da gosti koji žele doći u grad Zadar i žele osjetiti dio grada gdje imaju nekakve zabavne programe u smislu koncerata što i je svakodnevno tamo kroz trajanje turističke sezone, da znaju gdje je to. Htjeli smo olakšati svim onima koji traže sektor gdje mladi izlaze. Eto na to smo mislili. A to što taj građanin smatra da smo mi bilo što ozakonili – nismo, jer Zadar je donio propise koji su jasni i glasni. Ako je gospodin iz Policije njemu rekao da je to zona zabave, u to ne vjerujem...

A ako i jest, vjerojatno se dogodilo slučajno jer ja to ne bih nazvao zonom zabave u smislu da je tamo neki "lunapark", "cirkus", ne znam šta. Svi znamo da se na jednoj poziciji nalazi veliki broj lokala i to je Varoš. Uvijek se išlo u Varoš, svi smo mi kao mladi Zadrani išli u Varoš, i vi i ja, pa tako i ovi mladi danas. Prema tome, nikome nije bila intencija ili namjera u bilo kojem kontekstu zloupotrijebiti i reći da je to zabava u smislu diskoteka. Tamo nema diskoteka niti išta sličnoga, ali da ima dodatnog sadržaja nego u ostalim dijelovima Poluotoka – ima.

Ako gospodinu to slučajno nije jasno može slobodno doći do mene i ja mu to mogu objasniti. Isto tako ako postoji opći stav Mjesnog odbora Poluotoka mi ćemo sukladno tome reagirati. Ali išlo se zapravo da se kanalizira, odnosno da se pomogne onima koji gledaju plan grada, gdje mogu provesti svoje vrijeme kad se radi o određenom tipu zabave. A Varoš je zona zabave, ne treba bježati od toga – kazao je Paleka dodajući kako nitko u planu grada nije aludirao niti na radno vrijeme niti vrstu zabave, već se zapravo željelo stanje kakvo jest – radi se o zoni kafića koji priređuju različite programe – pokazati turistima i jasno odrediti gdje su takvi kafići grupirani.

- A to je Varoš. Turistička zajednica je zapravo postojeće stanje samo evidentiriala, ali ga nije proklamirala niti unaprijed potencirala – pojasnio je Paleka.

- Mi takve ingerencije nemamo niti ćemo ikada imati. Mi smo htjeli olakšati krajnjem korisniku, gdje može popiti piće, pojesti pizzu ili sladoled, poslušati neki koncertić, gdje je intenzivnija zabava u odnosu na ostale dijelove Poluotoka. To je jedina intencija bila i ništa drugo – zaključuje direktor TZ Zadra Mario Paleka.

 

PALEKA: Teško je svima udovoljiti...

- Plan grada Zadra je novije izrade, na njemu ima nekoliko korekcija, a prvo izdaje pojavilo se u svibnju, uoči sezone. Sklon je izmjenama po potrebi, ako "siva zona" Varoši smeta stanovnicima, oni mogu preko Mjesnog odbora poslati pismo zamolbe i to se može promijeniti. Plan grada zapravo i služi da pokaže gdje se što nalazi, a ne da navodi ili određuje programe koji se izvode. Grad Zadar je donio odluku o radnom vremenu već davno, a mi niti možemo niti želimo utjecati na te odluke. O nekom kriminalu ne želim niti govoriti, zakon je jasan. Treba razumjeti stanovnike koji žive na Poluotoku, ali treba razumjeti i goste koji dolaze i žele nekakav vid zabave. Teško je svima udovoljiti...- zaključio je Paleka.

25. travanj 2024 04:20