StoryEditorOCM
4 kantunaPUŠTEN NA SLOBODU

Pag: Živjeli smo skupa kad je zatrudnjela s bivšim dečkom. Oprostio sam joj i tražio da mi vrati novac, ali on me tri puta ubo nožem i napao sjekirom

Piše Ivica Nevešćanin
3. lipnja 2020. - 21:42
Petrit KrasniČi, 27-godisnjak iz Novalje, kojeg je prvog svibnja ispred svog apartmana u ulici Lunjski put nožem napao i teško ozlijedio M.Z. (28), pokazuje na tijelu ubodne raneJure Miskovic/Cropix

- Je li me strah? Što vi mislite? Bi li vas bilo strah da na slobodu izađe čovjek koji vas je tri puta ubo nožem i za vama trčao sa sjekirom? Bi li vam bilo svejedno što sada opet živi u istom mjestu u kojem i ja? Ovakve su stvari moguće samo u našem pravosuđu! Ljude zbog šake marihuane drže u istražnom zatvoru pola godine, a osumnjičenike za pokušaj ubojstva puštaju nakon mjesec dana. Zar moj život uistinu ništa ne vrijedi? – pita se Petrit Krasniči, 27-godišnjak iz Novalje, kojeg je prvog svibnja ispred svog apartmana u ulici Lunjski put nožem napao i teško ozlijedio M.Z. (28) također iz Novalje.

Petrit je 'skakavcem' jednom uboden ravno u prsa, samo nekoliko milimetara od srčane aorte, i dva puta u leđa. Teško ranjen i krvav ipak je uspio pobjeći s mjesta događaja, sjesti u auto i doći do hitne pomoći, odakle su ga prebacili u zadarsku opću bolnicu.

- Cijeli sam bio u krvi. Majice, hlače, patike... Ruku sam držao na prsima ne bi li zaustavio krvarenje. Kad sam se spustio niz stepenište kuće, on me opet dočekao, ali sa sjekirom u rukama. Kad sam ga vidio, znao sam što me čeka i počeo sam bježati. Počeo je trčati za mnom, ali me ponio adrenalin. Uspio sam mu pobjeći do auta i doći do hitne pomoći odakle su nazvali policiju – govori Petrit i pokazuje nam veliki svježi ožiljak na prsima i dva manja na donjem lijevom dijelu leđa. Ubodna rana na prsima široka je dva centimetra, ali je ožiljak puno veći zbog medicinskog zahvata.

image
Petrit Krasniči u razgovor s našim novinarom
Jure Miskovic/Cropix

Napad se dogodio oko 23.40 sati ispred ulaza u apartman M.Z.-a. Petrit je, kaže, došao kako bi raščistio financijski odnos s bivšem djevojkom koja je te večeri bila u apartmanu M.Z.-a. Ona je, ističe, glavni razlog svih problema u koje se uvalio zadnje tri godine, kada je i počela veza između njega i te 24-godišnjakinje koja je u Novalju došla iz Đakova s M.Z.-om prije nekoliko godina, kao njegova tadašnja djevojka.

- Ona je u Novalju došla dok je još bila u vezi s M.Z. međutim, tu su prekinuli i mi smo se nakon toga upoznali u teretani. Ja sam je pitao ima li dečka, ona je rekla da nema, odnos da ga je imala, ali da su prekinuli. Započeli su vezu, ja sam se jako zaljubio, i htio sam da se oženimo i živimo zajedno. Podigao sam kredit od 20 tisuća eura kako bi joj pomogao pokretanje posla s fast-foodom u Novalji. Za iznajmljeni prostor platio sam 60 tisuća kuna i još 90 sam potrošio na opremanje lokala i druge njene potrebe. Iznajmila je i stan za zajednički život, a ja sam pokrivao troškove. Živjeli smo zajedno nekoliko mjeseci kad je jednog dana došla i rekla da je u drugom stanju, ali sa svojim bivšim dečkom, M.Z.-om. Unatoč svemu ja sam joj oprostio, ona mi je predložila da nastavimo živjeti zajedno s njegovim djetetom i je sam na to pristao. Ali je onda počela manipulacija s mojim emocijama. Tvrdila je da nije više u vezi s M.Z.-om, ali je bila cijelo vrijeme, i nakon rođenja djeteta. Ja sam bio zaljubljen, glup, slijep da vidim neke stvari. Vjerovao sam joj da se promijenila, a oni nisu nikad zapravo prekinuli i nalazili su se meni iza leđa – priznaje Petrit, no vezu s djevojkom nije prekinuo. Sve do nekoliko tjedana prije incidenta u kojem je teško izboden.

image
Petrit KrasniČi, 27-godisnjak iz Novalje, kojeg je prvog svibnja ispred svog apartmana u ulici Lunjski put nožem napao i teško ozlijedio M.Z. (28), pokazuje na tijelu ubodne rane
Jure Miskovic/Cropix

- Vidio sam kamo takav naš odnos vodi, ja i moji roditelji morali smo plaćati kredit, a ona se ponašala kao da to nema veze sa njom. Kad bi se posvađali, počela bi s izmotavanjem i obećanjima kako će s nama sve biti u redu. U nekoliko navrata je ispred mene zvala M.Z. za pomoć. Ja sam zbog toga bio strašno ljut i nervozan. Kod jednog takvog poziva udario sama je po telefonu. Ona je to rekla M.Z-.u, a on me prijavio policiji. Drugi put me prijavio da ja, kao, svoju djevojku uhodim i maltretiram na ulici, i takve gluposti. Priznajem, svađali smo se i bio sam nervozan jer sam shvatio da me ona emocionalno manipulira, a zajedno s M.Z.-om i materijalno iskorištava. Kad bih joj to rekao, ona je tvrdila da to nije istina, da je ona u kontaktu s M.Z. samo zato što je on otac njenog djeteta. Sve je kulminiralo kada sam počeo tražiti od nje da preuzme pokrivanje troškova kredita, jer sam se našao u financijskim problemima. Raskinuli smo odnos, više nismo bili u vezi, i ja sam je od tada nazivao samo da mi vrati novac, ali ona se nije javljala na telefon. Tako je bilo sve do kobne večeri – priča Petrit.

Tog je petka više puta nazivao ali ona nije odgovarala na pozive nego mu je preko whatsappa slala neke ironične poruke. Nešto iza 23 sata odlučio je doći do nje, a ona je bila u apartmanu s M.Z.-om. Došao je na vrata s namjerom da razgovara s njom, a na vratima se pojavio M.Z. u boksericama i potkošulji. Nije ga htio pustiti u apartman već mu je rekao da ga pričeka ispred vrata, dok se obuće. Kad se vratio na sebi je imao trenerku.

- Otvorio je vrata i odmah mi zabio nož u prsa. Uspio sam ga uhvatiti za vrat i bočno ga odgurnuti od sebe. Dok sam bio okrenut leđima još dvaput me ubo. Na sreću, uspio sam se izmaknuti, malo je falilo da me probije do pluća. Iako ona nije vidjela naš sukob, kao jedina svjedokinja u istrazi je rekla da me M.Z. napao u samoobrani, da sam ja njega bacio na pod i davio. Ako sam ga davio, kako to da nema nikakvih tragova davljena na vratu? Kako to da on nema ni lakše tjelesne ozlijede, a ja tri ubodne rane – govori Petrit dodajući kako je tijekom istrage uspio dokumentima dokazati da je djevojka u istrazi lagala o njihovom međusobnom odnosu i financijskim aranžmanima.

image
Petrit KrasniČi, 27-godisnjak iz Novalje, kojeg je prvog svibnja ispred svog apartmana u ulici Lunjski put nožem napao i teško ozlijedio M.Z. (28), pokazuje na tijelu ubodne rane
Jure Miskovic/Cropix

Spustivši se niz stepenice Petrit kaže da ga je u dvorištu opet dočekao M.Z. sa sjekirom, ali u tome u PU Ličko-senjskoj nismo mogli dobiti nikakve informacije. Petrit je gnjevan na pravosuđe jer smatra da je istražni sudac pustio M.Z.-a na slobodu, a da nije ispitao sve svjedoke, niti je provjerio sve navode koje je on iznio tijekom istrage. Zato je, ističe, i podnio državnom odvjetništvu prijavu protiv djevojke za poticaj na ubojstvo iz koristoljublja jer drži da je ona potaknula M.Z.-a za napad na njega.

- Kad oni neće, ja ću pokušati nabaviti dokaze i doći do snimki s nadzorne kamere na kojoj se vidi kako trči za mnom sa sjekirom. Osim toga, nije još ispitana ni medicinska sestra koja mi je pomogla na hitnoj pomoći. M.Z. je pušten na slobodu, dobio je mjere opreza, ali što mi to vrijedi. Zar mi to jamči da me neće opet napasti? Zar tri uboda i prijetnja sjekirom ne govori dovoljno o njegovoj odlučnosti da me ubije? Zar sud stvarno misli da me opet neće pokušati ubiti zato što im je dao riječ? – pita se zabrinuti Petrit Krasniči.

‘Kada je zadao ubod džepnim nožićem M.Z. je postupao u nužnoj obrani‘

Zbog opasnosti od ponavljanja djela zamjenik županijskog državnog odvjetnika Denis Sokol tražio je produljenje istražnog zatvora za M.Z. za još dva mjeseca, dok ne bude završena istraga i obavljena potrebna vještačenja. Sud je međutim ocijenio da su, iako i dalje egzistiraju svi opći i posebni uvjeti zakonom propisani glede trajanja mjere istražnog zatvora odnosno osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju, ostvarene i osobite okolnosti koje opravdavaju opasnost glede ponavljanja iste ili istovrsne kriminalne aktivnosti na strani osumnjičenika. Sud je uvažio dosadašnju neosuđivanost i nekažnjavanosti M.Z.-a, njegovu nekonfliktnost, činjenicu da je otac malodobnog djeteta o kojem se brine i skrbi, da je zaposlen i daljnji boravak u istražnom zatvoru će dovesti u pitanje njegovu egzistenciju, te njegovo obećanje kako neće prilaziti osumnjičeniku niti s njim komunicirati.

Naime, iz iskaza svjedokinje proizlazi da je Petrit taj koji je kritične prigode tražio sukob sa M.Z., da je u više navrata telefonom nazivao svjedokinju, zatim tražio M.Z.-a lupajući na vrata da izađe vani iz stana, te da je M.Z. očito postupao u nužnoj obrani kada je nesporno zadao ubod džepnim nožićem u Petrita koji se u tom trenutku nalazio iznad njega te ga gušio.

Sudac istrage je zaključio kako su time ispunjeni uvjeti da se svrha istražnog zatvora u konkretnom slučaju može ostvariti i blažim sredstvom odnosno mjerama opreza.

Sudac istrage Marijan Bitanga djelomično je prihvatio prijedlog državnog odvjetnika te je protiv osumnjičenika M.Z. ukinut istražni zatvor, ali su mu kao zamjena za istražni zatvor određene mjere opreza i to: obveza redovitog javljanja svakih petnaest dana policiji u Novalji; zabranjeno mu je približavanje Petritu Krasničiju na razdaljinu ispod sto metara te uspostavljanje ili održavanja izravne ili neizravne veze sa oštećenikom. 

Izrečene mjere opreza mogu trajati dok za to postoji potreba, a najdulje do pravomoćnosti presude. Svaka dva mjeseca, računajući od pravomoćnosti prethodnog rješenja o mjerama opreza, sud će ispitati po službenoj dužnosti postoji li još potreba za istima, te ih rješenjem produljiti ili ukinuti, izvjestila nas je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru sutkinja Dijana Grancarić.

Osumnjičenik M.Z. upozoren je da će u slučaju nepridržavanja mjera opreza iste biti zamijenjene istražnim zatvorom. Do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti odgovor hoće li se u roku tri dana ŽDO žaliti na odluku suca istrage o puštanju M.Z.-a da se brani sa slobode.

Odvjetnik: Bolje da ih se ne uznemirava

Odvjetnik M.Z.-a po službenoj dužnost Branimir Zorica rekao nam je da je za njegovog branjenika, ali i cijeli istragu, bolje da u ovom trenutku ne razgovara s novinarima, kako bi se cijeli slučaj ohladio, a istraga dovršila jer se još čekaju nalazi nekih vještačenja. Nesretni događaj rezultat je kompleksnih interpersonalnih odnosa triju osoba koje traju već duže vrijeme, zbog čega je Krasniči više puta bio prijavljivan policiji.

- Želimo da se situacija smiri, moj branjenik je kolateralna žrtva, oštećenik s njim nije imao problema, nego s bivšom djevojkom. M.Z. je dobar i radišan momak, nikada nije imao problema sa zakonom. Sa djevojkom, odnosno svjedokinjom, s kojom ima dijete, nije više u vezi, i bolje je da ih se ne uznemirava – kazao nam je odvjetnik Branimir Zorica.

U PU Ličkoj-senjskoj potvrdili su nam da je policija zbog narušavanja javnog reda i mira dvaput prijavila Krasničija, i to u ožujku i rujnu prošle godine, a nismo uspjeli doznati tko ga je prijavio.

24. travanj 2024 13:21