StoryEditorOCM
4 kantunaHITNA POMOĆ

"Papala maca": O Erstićevom povratku i načinu isplate 800.000 kuna se pregovara, ali nitko ne odgovara za nezakoniti otkaz i nanošenje štete Zavodu za hitnu medicinu

Piše P.O.
23. lipnja 2022. - 20:45

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije je izgubio sudski spor s bivšim zamjenikom ravnatelja Mirkom Erstićem i po pravomoćnoj ga presudi mora vratiti na posao i isplatiti mu blizu 800.000 kuna. Ništa od toga još se nije dogodilo.

-Gospodin Erstić još nije vraćen na posao, u fazi smo pregovora oko toga, još razgovaramo s Erstićem, kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Ivana Šimić koja je odmah nakon što je objavljena pravomoćna presuda izjavila da će Zavod postupiti u skladu s presudom.

Ravnateljica Šimić tvrdi da astronomski iznos od skoro 800.000 kuna Erstiću još nije isplaćen jer se i oko toga pregovara. Kako god ti pregovori završili, na koje god radno mjesto Erstić bio raspoređen i na koji god način mu odšteta bude isplaćena, gotovo je sigurno da za nezakoniti otkaz nekadašnjem zamjeniku ravnatelja nitko neće odgovarati. Pritom je potpuno nebitno hoće li Erstić u drugom sudskom sporu koji se protiv njega vodi zbog pronevjere blizu 40.000 kuna biti proglašen krivim ili ne.

Otkaz je potpisao tadašnji ravnatelj Predrag Orlović, Upravno vijeće kojem je na čelu bio Stipe Bjeliš je oko toga bilo podijeljeno jer je dio članova UV-a predlagao da se Erstića „samo” smijeni, a ne da mu se uruči otkaz. Ipak, očito je prevagnula želja da ga se otpusti, jer se time otvarao prostor za neke nadolazeće kadrove, ali je to učinjeno nezakonito, a sada će štetu platiti zdravstvena ustanova s kojom se godinama poigravaju „koalicijski partneri” iz Županijske skupštine.

Upravno vijeće Zavoda za javno zdravstvo je pod političkom kontrolom HSP-a i njegovog lidera Mate Lukića.

-Obavit ću razgovore s članovima HSP-a da se pokrene preispitivanje odgovornosti za ovo što se s tim nezakonitim otkazom dogodilo u Zavodu. Smatram da za to, pogotovo zbog visine odštete, netko mora biti odgovoran, kaže Lukić.

Ako treba prognozirati konačni ishod, bit će po onoj „papala maca”, a Erstić će dobiti svojih pravomoćnih 800.000 kuna.

23. travanj 2024 23:09