StoryEditorOCM
4 kantunaMIKI MILANE...

Partijali u ‘Amneziji‘ kao da korona ne postoji. Evo što je o tulumu rekla policija, inspektorat, ali i vlasnik koji je prostor iznajmio nekom drugom

Piše Iva Ivanac
15. ožujka 2021. - 20:37
image
Korona-party u Zadru
Poslao čitatelj
"Miki, Milane, baš mi ne daš mira/ Ma nije moje srce od papira/ Pa da ti ga dam kao vizitkartu" trešti iz zvučnika, a na podiju noćnog kluba stotinjak mladih Zadrana uglas pjeva narodnjački hit Vere Matović. Zadimljena atmosfera, ekstatična lica, light show, zagrljeni parovi i grupe poziraju za selfije, sve izgleda divlje i razuzdano kao na nekom after partyju iz vremena kada su koronavirus i epidemiološke mjere bile nepoznate imenice. Opisane slike i atmosfera dogodile su se međutim prošle subote u Zadru, u podrumu privatne kuće na cesti prema Zemuniku, gdje je godinama radio poznati narodnjački klub "Stress". Umjesto "Stressa", danas je tu "Amnezija", 'prostor za privatne zabave', u kojem se očito zaboravilo da je pandemija već godinu dana oko nas i da epidemiološke mjere strogo zabranjuju održavanje takvih masovnih skupova.

– Kada pogledate video sami ćete vidjeti što se dogodilo. Dogodio se narodnjački tulum na kojem su bili uglavnom mladi. Svi se grle, druže, jedan drugome vise za vratom. Po slobodnoj procjeni bilo ih je stotinjak, najmanje, ako ne i dvjesto – kaže naš sugovornik, koji iz razumljivih razloga ne želi otkrit svoj identitet.

Prodaja ulaznica

Kratki videouradak s narodnjačkog tuluma na Sinjoretovu postao je preko vikenda viralni hit. Istu snimku dobio je i Stožer civilne zaštite grad Zadra i zadarska policija koja je počela provoditi izvide.

– Trenutno poduzimamo sve radnje u cilju utvrđivanja okolnosti ovog događaja u suradnji s ostalim nadležnim institucijama – kazala nam je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

image
Korona-party u Zadru
Poslao čitatelj
U kojem će smjeru ići istraga, nije teško zaključiti. Neslužbene informacije govore da je tulum u "Amneziji" bio organiziran uz prodaju ulaznica. Karte su se navodno prodavale po cijeni od 40 kuna, a organizatori su samo na njima zaradili oko osam tisuća kuna. Ako je to točno, to znači da je ulaznice za tulum platilo najmanje 200 ljudi, a koliko je stvarno bilo u subotu u "Amneziji", može se samo nagađati. U ponedjeljak ujutro ispred "Amnezije" stajali su dokazi zabave, nekoliko velikih crnih vreća za smeće ispunjenih crvenim plastičnim čašama i praznim bocama pića.

Vlasnik prostora tvrdi da nije sudjelovao u organizaciji tuluma, već je samo ustupio prostor trećim osobama. O tome će, kaže, sve dokaze iznijeti i nadležnim institucijama, prije svega ugovor o najmu koji će predočiti zadarskoj policiji jer je dobio poziv za obavijesni razgovor.

– Istina je da sam taj prostor iznajmio jednom muškarcu. S njim sam i potpisao ugovor u kojem je jasno bilo navedeno da na zabavi može biti najviše deset osoba. Osoba kojoj sam prostor dao u najam rekla mi je kako će to biti mala zabava. Iz svega što se sada događa, očito je da nije bila tako mala – kazao nam je sin vlasnika prostora koji nas je zamolio za anonimnost jer ne želi negativne reakcije u medijima. Tvrdi da te večeri nije bio na zabavi u "Amnezije", niti želi da ga se povezuje s organizacijom partyja koji je skandalizirao zadarsku javnost.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ante Babić, načelnik Stožera civilne zaštite grada Zadra, potvrdio nam je da su snimku zabave dobili preko vikenda.

– Video prikazuje veliku skupinu mladih ljudi kako se zabavljaju u sitnim noćnim satima. Video smo dobili nakon završetka tuluma, kada nismo mogli intervenirati i eventualno spriječiti održavanje. Sve dokaze proslijedili smo nadležnim institucijama, policiji i državnom inspektoratu koji će, vjerujem, utvrditi što se točno dogodilo – kazao nam je zamjenik gradonačelnika.

Britanski soj

U cijelu se priču uključio i državni inspektorat.

– Obavještavamo vas kako smo zaprimili prijavu te kako je inspekcijsko postupanje državnog inspektorata još uvijek u tijeku. Po okončanju ćemo vas izvijestiti o utvrđenim činjenicama – navode iz inspektorata.

Tulum u "Amneziji" dogodio se na kraju tjedna u kojem je na zadarskom području zabilježen prvi slučaj britanskog soja koronavirusa. Britanski soj je poznat kao infektivniji, a posebice je prisutan među mlađom populacijom. Prije "Amnezije", veliki korona-tulum dogodio se u Pakoštanima, gdje je skupina branitelja ugostila generala Antu Gotovinu. Policija je prekršajno prijavila domaćina i desetak osoba, među kojima i samog Gotovinu. Nekoliko dana prije Pakoštana, buknula je zaraza u Arbanasima, točnije u zboru arbanaške crkve Gospe Loretske. Iz crkvenog zbora korona se proširila u sedam mjesnih obitelji...

Od početka pandemije na zadarskom je području zabilježeno desetak incidentnih situacija u kojima su se kršile epidemiološke mjere i svjesno širila opasnost od zaraze. Praktički od prvog "lockdowna" po društvenim mrežama se mogu naći tragovi organizacije tuluma i zabava iza zatvorenih vrata kafića i ilegalnih prostora na širem zadarskom području. Paralelno s njima kruže i priče o organizaciji tajnih tuluma za koje treba platiti ulaznicu, ali ovo je prvi put da su Stožer i policija dobili opipljive dokaze da se tako nešto uistinu događa. Problem je što takve zabave nije lako unaprijed otkriti jer se cijela organizacija dogovara privatnim kanalima u strogoj konspiraciji. Na tulumu je nedvojbeno bio veliki broj ljudi, a tko će na kraju "platiti cijenu", mogli bi doznati već idućeg tjedna, ako dođe do naglog porasta zaraženih među mladima u Zadru.

image
Luka Gerlanc/Cropix
18. travanj 2024 14:01