StoryEditorOCM
4 kantuna‘BIJELO ZLATO‘

Paška čipka se više neće moći koristiti kao suvenir i motiv bez dozvole Grada Paga: U jednom trenutku smo morali reći ‘sada je dosta‘!‘

Piše Božana Sviličić
14. travnja 2021. - 15:09

Hrvatsko 'bijelo zlato'- paška čipka - više se neće moći koristiti kao suvenir i motiv na raznim predmetima bez dozvole Grada Paga. Od 26. travnja, svi koji je žele koristiti morat će to i platiti, odnosno sklopiti ugovor s gradom Pagom, koji je pašku čipku zbog toga zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

- U jednom trenutku smo morali reći 'sada je dosta'. Došlo je, naime, do toga da se svugdje počela koristiti i komercijalizirati, ne samo u Hrvatskoj već i svijetu. Paška čipka je neizmjerna vrijednost, povijesna i globalno prepoznatljiva baština Grada Paga i našeg otoka. Simbol je Hrvatske i jedan od top suvenira. Morali smo je na neki način zaštiti od stihijskog korištenja, aonaj tko je bude htio koristiti morat če to i platiti - objasnio je paški gradonačelnik Ante Fabijanić novu odluku prema kojoj će jedino grad Pag moći izdati licencu za korištenje paške čipke i njezinih motiva u komercijalne i nekomercijalne svrhe.

- Njezino korištenje svim zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama bit će omogućeno putem Ugovora o licenci, u kojem će sedefinirati uvjeti korištenja elemenata paške čipke – rekao je Fabijanić.

A do tada je zaštićen svaki njen element u obličju i sadržaju sa svim njezinim verbalnim i figurativnim elementima.
Individualni žigovi zaštićeni su u odnosu na sve načine njihova korištenja bilo u obliku same čipke, bilo u obliku suvenira poput šalica, kapa, majci i slično.

- Ne želimo zaustaviti promociju paške čipke već tražimo partnere s kojima ćemo moći njezinu promociju i dalje razvijati, ali na pravi način. Oko toga kakvi će biti konačni uvjeti tih licenci održali smo nekoliko radionica i sve ćemo, kada bude konačno definirano, naknadno i objaviti- kaže Fabijanić.

Prema zasad utvrđenim pravilima, svaka pravna osoba koja potpiše Ugovor o licenci s Gradom će, ovisno o potrebama, dobiti jasne uvjete prema kojima može koristiti elemente paške čipke. Također, svaki potpisnik će moći istaknuti oznaku licence za korištenje elemenata paške čipke, te ju objaviti na svojoj web stranici ili ju istaknuti pred svojim obrtom ili društvom. Na ovaj način, svaki će licencirani korisnik biti jasno prepoznatljiv te će mu biti olakšano stvaranje vlastitog brenda.
Grad Pag će svakoj zainteresiranoj osobi omogućiti dovoljno vremena za pregovore i potpisivanje Ugovora. Sigurno je da će naši proizvođači ovdje s otoka koji koriste pašku čipku na svojim proizvodima biti u povoljnijem položaju nego ostali – kaže gradonačelnik Paga koji je u deset godina na promociju paške čipke potrošio više od pet milijuna kuna.

image
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić
Luka Gerlanc/Cropix


- Godinama ulažemo u pašku čipku i njezinu promociju. Osim što ovim želimo osigurati budućnost čipkarstva želimo omogućiti Gradu i građanima razvoj u kulturnom i ekonomskom smislu. Na ovaj način, svaki će licencirani korisnik biti jasno prepoznatljiv te će mu biti olakšano stvaranje vlastitog brenda - kaže Fabijanić o paškom 'bijelom zlatu' koje je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2009. godine uvršteno i na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Osim toga, Uredbom grada od prošle godine pašku čipku se ne može kupiti nigdje drugdje nego u gradu Pagu.

Nakon 26.travnja u slučaju neovlaštenog korištenja zaštićenog intelektualnog vlasništva čini se šteta nositelju licence - Gradu Pagu koji je time ovlašten tražiti prestanak korištenja predmeta licence i naknadu štete počinjene neovlaštenim korištenjem.

04. svibanj 2024 17:05