StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO&FOTO: UHIĆENA ČETVORICA MUŠKARACA I JEDNA ŽENA

"Petorka" dovodila žrtve u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude, kako bi ih brutalno varala i iskorištavala!

6. svibnja 2019. - 17:15
Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske.pu_zadarska3-060519

Zadarska policija uhitila je članove organizirane kriminalne skupine koja je brutalno varala i iskorištavala starije osobe nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove i slično, čime ih je dovodila u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude.

“Petorka” je pomno birala lakovjerne žrtve starije životne dobi, slabijeg zdravstvenog stanja, oskudnijeg obrazovanja nakon čega je stupala u kontakt s njima nudeći im razne usluge i koristeći njihovu bespomoćnost. Kaznena djela su počinili nad većim brojem osoba sa zadarskog, ali i drugih područja Republike Hrvatske, čime su priskrbili više od milijun kuna. Troje članova bande je uhićeno, dok je za dvojicom raspisana tjeralica.

- O grabežljivosti i bezobzirnosti ove skupine najbolje govori slučaj iz Zadra gdje su 72-godišnjaka imovno “ogolili” do kraja. Ostao je bez svega, što je shvatio tek kada je dobio poziv da se odazove sudu zbog iseljenja iz stana. Prije toga su ga ostavili I bez zemljišta, a tjerali su ga i da potpiše ugovor za kredit u banci - rekao je Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Nakon kriminalističke istrage na svojim kućnim adresama uhićeni su Filip K.B.(28) iz Karlovca, Milan U.(41) iz Velike Gorice i njegova supruga Đurđa U. (32) iz Gospića, koja je služila kao “mamac” u prevarama. Nakon bijega Domagoj Š. (29) i David Š. (33) iz Karlovca, inače brat 28-godišnjaka, uhićeni su tijekom ponedjeljka kada su dovedeni u prostorije PU zadarske na krim obradu.

- Potencijalne žrtve profilirali su kroz vanjski izgled i ponašanje. Najprije bi pridobili pažnju i povjerenje, a onda bi krenuli u djelovanje – opisao je Mršić.

Gradske kvartove u Zadru obilazili su od ožujka do listopada prošle godine, nakon čega su 28. ožujka u jutarnjim satima u jednom ugostiteljskom objektu na Branimirovoj obali "upoznali" 72-godišnjeg Zadranina. Tamo su ga doveli u visoki stupanj alkoholiziranosti, te ga naveli da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7. Istovjetno kazneno djelo počinili su i 5.travnja sklapajući dvogodišnji pretplatnički ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite.

Istog dana naveli su ga da u javnobilježničkom uredu u Zadru sklopi ugovor o prodaji građevinskog zemljišta površine 576 metara četvornih u mjestu Rtina za 35 tisuća kuna, što je višestruko manje od tržišne vrijednosti, a da mu nisu isplatili niti navedeni minorni novčani iznos. Kasnije je to zemljište 41-godišnjak prodao kupcu iz Zagreba za deset tisuća eura - opisao je Romano Landeka, voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta PU zadarske. Pet mjeseci kasnije, u rujnu, Zadranina su ponovno omamili alkoholom, te ga nagovorili da sjedne u njihov automobil. Odvezli su ga u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice u kuću vlasništvu 41-godišnjaka, gdje su ga zatočili, opijali, onemogućili javljanje članovima obitelji, te sutradan doveli u nepoznati javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan.

Zadranin je to odbio učiniti na upozorenje javne bilježnice, nakon čega su ga prijeteći mu batinama odveli u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici, gdje su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40 tisuća EUR-a a koji je višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani iznos nisu predali. Taj je stan 41-godišnjak već sutradan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji 72-godišnjaka iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60 tisuća EUR-a. Zadranina su potom u Karlovcu sjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji.

Drugu žrtvu pronašli su 4.travnja iste godine u zadarskoj Gradskoj knjižnici, gdje su 29-godišnjak i 32-godišnjakinja prišli 64-godišnjem Zadraninu. Nakon što su ga "obradili" odveli su ga u poslovnicu teleoperatera gdje su sklopili dva pretplatnička ugovora uz kupnju mobitela Samsung Galaxi J7 i J5. Zadranin je, međutim, dva dana poslije osujetio prijevaru te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.

- Svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne aktivnosti, osumnjičeni bi odrađivali sklapajući ugovore i provodeći kažnjive radnje kroz legalno poslovanje zalagaonica i drugih agencija koje posluju u više gradova u Republici Hrvatskoj. Sve mobitele su prodali u zalagaonicama u Karlovcu, Rijeci i Zagrebu u fiktivnom vlasništvu, 32-godišnjeg Karlovčanina, a sumnjamo da su u pravom vlasništvu ove trojke iz Karlovca – rekao je Mršić dodajući kako je policija kroz ovo kriminalističko istraživanje došla do sumnji da je prijavljena skupina, istovjetna i druga kaznena djela počinila nad većim brojem osoba sa zadarskog ali i sa drugih područja Republike Hrvatske.

Uz kaznenu prijavu za kaznena djela Prijevare, Iznude i Protupravnog oduzimanja slobode, 28-godišnji Karlovčanin, 41-godišnjak sa velikogoričkog područja i 32-godišnja Gospićanka, privedeni su pritvorskom nadzorniku PU zadarske, dok je za 29-godišnjim i 33-godišnjim karlovčanima raspisana tjeralica, a kaznena prijava dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

 

19. travanj 2024 17:21