StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ "BRZINA"

Petoro zadarskih policajaca sudjelovalo u “zataškavanju” prebrze vožnje zamjenika ravnatelja policije i načelnika PU Krapinsko- zagorske! Jeli meta bio Anton Dražina?

29. listopada 2019. - 23:30
Bivši načelnik Prometne policije u Zadru Ivica Rumora kontrolira brznu prometa.policija_kontrola-190417

Sveukupno petoro zadarskih policajaca sudjelovalo je u “zataškavanju” prebrze vožnje zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića i načelnika PU Krapinsko- zagorske Darka Cara zbog čega su oni u ponedjeljak podnijeli ostavke. Izvanrednim nadzorom u zadarskoj policiji utvrđeno je, naime, da su dvojica policijskih službenika PU zadarske koji su postupali, te Luzarijo Kulaš, sadašnji i Ivica Rumora, tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, počinili tešku povredu službene dužnosti.

- Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao „neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza“, a za petog policijskog službenika proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva“- navodi se izvještaju Stručnog policijskog tima kojeg je u zadarsku policiju uputio glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Iako se navodilo da je Čelić od načelnika zadarske policije Antona Dražine tražio da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka utvrđenog prekršaja ukloni, nadzorom to nije potvrđeno. Utvrđeno je da je snimka prekršaja pohranjena u službenim prostorijama policijske postaje u Zadru, baš kao i svi ostali takvi videozapisi, pod rednim brojem nastanka, te da u nijednom trenutku nije bila izgubljena niti ukradena.

Čelića je u ožujku policijski presretač uhvatio kako vozi automobil brzinom od 166 km/h u Briševu gdje je brzina ograničena na 50 km/h.  Tijekom izvanrednog nadzora utvrđeno je da u ožujku nije procesuirana prebrza vožnja i načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske. On se cestom u Sabunikama kretao brzinom od 122,5 km/h, a koja je, nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje su pokrenuli nakon medijskih objava.

Nakon što je zaprimio je izvješće o izvanrednom nadzoru, načelnik PU zadarske Anton Dražina naveo je kako će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, a od glavnog ravnatelja Miline zatražio je da trenutačnog načelnika Postaje prometne policije Zadar Luzarija Kulaša, sukladno zvanju i stručnoj spremi, premjesti na drugo radno mjesto.

Riječ je o policajcu s dugogodišnjim iskustvom, koji je jedanaest godina proveo u specijalnoj policijskoj jedinici Poskoci u kojoj je bio i Dražina. Nakon toga bio je koordinator za kontakte s policijom, pomoćnik načelnika temeljne policije u PP Biograd, te načelnik Policijske postaje Obrovac. Na mjesto načelnika prometne policije imenovan je u srpnju, dok je nekoliko mjeseci ranije, kada su Čelić i Car uhvaćeni u prebrzoj vožnji šef Prometne policije u PU zadarskoj bio Ivica Rumora.

Zanimljivo je da je upravo Rumora tada u PU zadarskoj javnosti prezentirao koordiniranu akciju zadarske policije i ravnateljstva vezanu uz pojačane mjere kontrole na zadarskim prometnicama. 

Iako nema dvojbe o tome da su se oba slučaja morala odmah sankcionirati, u policijskim krugovima se navodi da je moguće da je meta ovih informacija, koje su “procurile” upravo iz policije, bio načelnik zadarske policije Anton Dražina zbog niza policijskih akcija koje zadnjih mjeseci vodi protiv organiziranog kriminala u Zadru, a u kojima je “palo” čak četvero bivših zadarskih policajaca.

Ćelić, koji je na dužnosti zamjenika glavnog ravnatelja policije od srpnja 2019. godine, podnio je glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga. Isto je učinio i načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car, koji je od ožujka 2011. do listopada 2012. bio i načelnik zadarske policije.

23. travanj 2024 04:40