StoryEditorOCM
4 kantunaPOTRESNO SVJEDOČENJE NA ZADARSKOM SUDU PROTIV OPASNIH KRIMINALACA

'Pištolj mi je cijelo vrijeme bio uperen u glavu, nadao sam se da neću biti ubijen...'

Piše B.S.
22. prosinca 2016. - 22:09
flies

- Bio sam u šoku, nadao sam se da neću biti ubijen, ali nikad se ne zna. Nisam čuo repetiranje pištolja, ne znam što mi je pljačkaš točno rekao, ali je tražio novac, a pištolj mi je cijelo vrijeme bio uperen u glavu – posvjedočio je u četvrtak 31-godišnji djelatnik benzinske postaje na Županijskom sudu u Zadru gdje je u četvrtak počelo suđenje 30-godišnjem Vladimiru Fliesu i 20-godišnjem Jurici Merkašu, Zagrepčanima optuženima za pljačku benzinske postaje Petrol u Zatonu pokraj Zadra u kolovozu prošle godine.

Optužnicom se terete da su 4. kolovoza dogovorili pljačku pumpe na način da je prvoptuženi Flies poticao 20-godišnjeg Merkaša na pljačku koju je ovaj potom izvršio. Prema navodima optužnice, Merkaš je maskiran kapom i šalom s pištoljem crne boje dotrčao na postaju gdje je zaprijetio 31-godišnjem djelatniku nakon čega mu je ovaj predao 203 tisuće kuna, 300 eura i tisuću američkih dolara. Za potrebe pljačke dvojac je dovezao kamion iz Zagreba na kojeg su stavili zadarske oznake koje su prethodno ukrali Briševu.

Nakon što su na sud dovedeni s lisicama na rukama, opovrgnuli su kazneno djelo kazavši kako se ne smatraju krivima, iako je 31-godišnji djelatnik pumpe posvjedočio kako je Merkašu vidio lice prije nego što je navukao maramu.

- U to vrijeme oko 19 sati na pumpi sam bio sam. Nije bilo mušterija pa sam stajao kraj vrata. U jednom trenutku do mene je dotrčala jedna osoba koja je na sebi imala masku ruksak i pištolj.Vidio sam ga prije nego što je navukao maramu - kazao je 31-godišnjak koji se pak na upit suca Borisa Radmana da potvrdi jeli to osoba iza njega nije potpuno okrenuo, već je kratko pogledao i rekao da 'prepoznaje oči'.

Iako je na crpki imao tzv. 'panic' tipku nije je pritisnuo, jer je, kako je kazao, bila u drugoj prostoriji, a nakon što je pljačkaš otišao nazvao je policiju. Kako mu se nitko nije javio zvao je poslovođu nakon čega je policija na mjesto događaja došla za desetak minuta. Nije mogao potvrditi jeli još netko bio u automobilu s kojim se nakon pljačke odvezao pljačkaš.

I Flies i Markaš su već od ranije poznati policiji. Prvi je specijalni recidivist, u četiri navrata pravomoćno osuđivan zbog istovrsnog kaznenog djela, među kojima i zbog razbojstva nad zaštitarima Sokola Marića 2008. godine pred Zagrebačkom bankom na Trgu Stjepana Konzula na Peščenici.

Tada je na suđenju kazao da ga je na pljačku natjerao Tvrtko Tomičić, jedan od optuženika u tzv. zločinačkoj organizaciji koji je iste godine s više hitaca iz automatske puške ubijen narodnjačkom klubu u zagrebačkim Gajnicama.
Merkaš je pak u rujnu ove godine bio osumnjičen da je iz pištolja pucao u trojicu mladića u Audiju A5 u zagrebačkoj Dubravi.

Fliesa u ovom postupku zastupa odvjetničko društvo 'Korljan i partneri' iz Zadra, dok drugoptuženog brani zadarska odvjetnica Zlata Smojver Kanjer.

19. travanj 2024 15:15