StoryEditorOCM
4 kantunaUTORAK NIJE "DAN D"

Plenković donosi "predizborne darove", ali neće amenovati kandidature Longina i Dukića. Ante Župan je vječan, ali odlaze Emil Ćurko i Ivan Knez?

Piše Predrag Opačić
22. veljače 2021. - 15:22

Premijer Andrej Plenković će utorak provesti u Zadru, ali neće, kako su to mediji pretpostavili, udariti pečat na izbor HDZ-ovih kandidata za nadolazeće lokalne izbore. Iz HDZ-a kažu da je riječ o uobičajenom obilasku stranačkih organizacija, a Plenkovićev boravak u Zadru će biti iskorišten i za susrete i razgovore s vodstvom Zadarske županije pri čemu ipak treba očekivati i neke „predizborne darove” u vidu sredstava iz državnog proračuna namijenjenih nekim zadarskim projektima.

Što se HDZ-ovih kandidata tiče, predsjednik stranke je navodno dao jako široke ovlasti lokalnim organizacijama HDZ-a, pa ne treba očekivati da će u utorak biti objelodanjene kandidature Božidara Longina, Branka Dukića ili nekog od preostalih pretendenata na neku od raspoloživih funkcija. Iz HDZ-a tvrde da nikuda ne žure, pa bi se, u skladu s odabranom taktikom čekanja, odluka o imenima mogla donijeti krajem ovog ili tek početkom sljedećeg tjedna, do kada će Dukić i Longin čekati. Vladajuća stranka o tome još nije donijela odluku, ali gotovo siguran kandidat za dožupana bit će sadašnji zamjenik Šime Vicković, dok na mjestu Dukićevog zamjenika valja očekivati aktualnog dogradonačelnika Antu Babića.

Unatoč tome, nekoliko je kadrovskih rješenja po gradovima Zadarske županije izvjesno.

Gradski odbor HDZ-a Obrovca odlučio je, i to jednoglasno, još jednom kandidirati dugogodišnjeg gradonačelnika Antu Župana. Kako Obrovac više nema pravo na dva zamjenika, Slobodan Jurjević bi se po planu trebao vratiti na mjesto tajnika Grada, a jedino zamjeničko mjesto, namijenjeno srpskoj nacionalnoj zajednici, očekivano će popuniti Stanko Mijić (SDSS), sadašnji zamjenik gradonačelnika i vječni koalicijski partner obrovačkog HDZ-a.

Kada je o ključnom mjestu riječ, promjene neće biti ni u Benkovcu gdje će Tomislav Bulić ići u još jednu predizbornu kampanju u kojoj će se još jednom voditi bitka između njega i Frane Tokića. Tokić je prošli put išao s vlastitom Nezavisnom listom, a sada bi trebao biti kandidat Domovinskog pokreta kojemu bi se mogao kao koalicijski partner pridružiti Most. Razgovori na tu temu već traju.

Neslužbene informacije govore da bi HDZ mogao promijeniti svog gradonačelničkog kandidata u Biogradu. Ivan Knez je izjavio da je Biograd spreman „za mlađe ljude”, ali Knez još uvijek figurira kao jedan od dva moguća kandidata za gradonačelnika – drugi je zaista mlađi od njega i po zanimanju je liječnik, ali se i u Biogradu konačna odluka tek očekuje.

Do promjene dolazi i u Ninu. Emil Ćurko je već u vrijeme unutarstranačkih izbora najavio povlačenje s mjesta gradonačelnika, pa na njegovom mjestu treba očekivati Tomislava Ćurka, o čemu u ninskom HDZ-u postoji „visok stupanj suglasnosti”. Ipak, s obzirom na uvijek moguća „štekanja” na relaciji sa Županijskim odborom, ni u Ninu, ma koliko izbor izgledao kao gotova stvar, nitko ne želi prerano kukurikati i istrčavati s imenom Tomislava Ćurka.

S kim razgovara HSS?

Koalicija SDP-Akcija mladih je objavila da je njihov kandidat za gradonačelnika Zadra Marko Vučetić, ali nije isključeno da stranačka potpora Vučetiću bude proširena. Razgovori o širenju te koalicije još traju, a jedan od potencijalnih partnera je i HSS.

Predsjednik županijskog HSS-a Zoran Morović potvrđuje te razgovore, ali dodaje da je HSS i u razgovorima s predstavnicima Nezavisnih lista koje okuplja Kristijan Kapović, te da bi odluka mogla biti poznata sljedećeg tjedna.

22. travanj 2024 11:35