StoryEditorOCM
4 kantunaPRVI NAKON KALMETE?

Plenković kreće u rekonstrukciju Vlade: ima li šanse da netko od šest državnih tajnika iz Zadra postane novi ministar? Evo tko su ‘kandidati‘...

Piše IN
4. travnja 2022. - 19:57

Hoće li najavljena rekonstrukcija Vlade RH ubaciti nekoga od Zadrana u ministarsku fotelju?

Otkako je premijer Andrej Plenković najavio proljetno 'provjetravanje', ne prestaju nagađanja kako bi se među novim ministrima mogao naći i netko od šest državnih tajnika iz Zadra. Špekulacije nisu bez osnova, no koliko su realne, druga je priča. 

U drugom mandatu Plenkovićeve vlada Zadrani su dobili čak šest mjesta državnih tajnika: Mariji Pletikosi u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Josipu Bilaveru u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, nakon odrađenog prvog mandata u drugom su se pridružili Stipe Župan, državni tajnik u Ministarstvu financija, Šime Erlić u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Silvio Bašić u Ministarstvu zdravstva te Šime Mršić u Ministarstvu poljoprivrede.

Tko bi od njih mogao do mjesta ministra, ovisi prije svega o opsegu rekonstrukcije vlade, pojedinačnim kapacitetima svakoga od njih te volji stranke odnosno predsjednika stranke i Vlade.

Prema medijskim najavama, Vladu bi mogli napusti ministar rada Josip Aladrović, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak, što znači da se kao eventualni izbori za njihove nasljednike mogu naći Marija Pletikosa, Silvo Bašić, Šime Mršić i Šime Erlić kojem se daju najveće šanse da zamijeni Natašu Tramišak ako ona uopće bude uključena u Plenkovićevu ministarsku obnovu.

Državni tajnici iz Zadra nisu jedni državni tajnici u svojim ministarstvima, većina ih nije ni na razini prvog državnog tajnika (svojevrsnog zamjenika ministra), tako da su predviđanja nezahvalna, a konačnu odluku o novim imenima na koncu će donijeti osobno predsjednik Vlade. 

Njegovi izbori dosad su se pokazali jako problematični, naime većina Plenkovićevih favorita morala je napustiti Vladu zbog raznoraznih afera i sumnji na upletenost u koruptivne poslove.

Što će ovaj put biti, vidjet ćemo vrlo brzo. Plenković je najavio da će do kraja tjedna iznijeti "mini reformu" i prijedloge za nove ministre.

Zadnji ministar u hrvatskoj vladi iz Zadra bio je Božidar Kalmeta, a među Zadranima u ministarskoj fotelji pamtimo Anu Lovrin i Ingrid Antičević Marinović kao ministrice pravosuđa, Josu Škaru kao ministra socijalne skrbi te Darija NakićaNevena Ljubičića kao ministre zdravstva.

18. travanj 2024 04:33