StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI PRAVOSUDNI APSURDI

Pobjegao iz zatvora, izbrisao prebivalište i boravište, pa se žalio Ustavnom sudu na odluku da mu se za dvadeset godina staro kazneno djelo sudi u odsutnosti!

8. lipnja 2018. - 23:49
ZATVOR_BILICE220807-01

Iako se nalazi u bijegu, te je za njim na snazi tjeralica, bivši logističar MORH-a, 61-godišnji Zdravko Turčić, podnio je žalbu Ustavnom sudu RH na odluku Županijskog suda u Zadru da mu se sudi u odsutnosti, čime je nastavljen niz apsurda vezanih uz ovaj dva desetljeća star pravosudni slučaj.

Turčić se tereti za 18-milijunsku zlouporabu položaja u tvrtki Turist na Pagu krajem 90-ih godina, a dosad se nije pojavio niti na jednom zakazanom ročištu na Županijskom sudu u Zadru. Štoviše, za njim je od 18. veljače 2015. na snazi tjeralica raspisana po nalogu Zatvora u Zadru jer se nije vratio na odsluženje kazne sa odobrenog prekida, što se doznalo tek nakon što nije doveden na ročište.

Osim što je pobjegao iz zatvora, Turčić je u međuvremenu i odselio sa adrese u Zagrebu, te je brisan iz registra temeljem Zakona o prebivalištu, zbog čega, kako je utvrđeno policijskim provjerama, više nema nikakvo prebivalište niti boravište. Unatoč tome što je nedostupan pravosuđu, Turčić je ipak uputio žalbu preko svoje odvjetnice držeći da za odluku o suđenju u odsutnosti "nisu ispunjeni zakonski uvjeti". Ustavni sud mu je žalbu odbio kao neosnovanu smatrajući kako je zadarski sud donio zakonitu odluku u kojoj je naveo jasne i nedvosmislene razloge.

- Uvidom u operativne evidencije IS MUP-a utvrđeno je kako je optuženik brisan iz registra jer nema prebivalište i boravište u RH. U tom smislu ispunjena je pretpostavka da nije dostupan tijelima kaznenog progona, da se nalazi u bijegu. Osim toga utvrđeno je kako suđenje nije moguće niti u nekoj stranoj državi, jer je nepoznato gdje bi se on uopće mogao nalaziti- naveo je u obrazloženju predsjednik Vijeća Ustavnog suda Miroslav Šovanj.
Osim toga, kako je navedeno u nastavku, postoje i osobito važni razlozi da se Turčiću sudi u odsutnosti, a to je nastup zastare kaznenog progona uzevši u obzir činjenicu da su kaznena djela počinjena, 1996., 1998. i 1999.godine. Navodi se i da je sud u predmetu protiv optuženog i nakon raspisane tjeralice i dalje zakazivao rasprave, te mu pokušavao dostaviti pozive na poznate adrese nakon čega je utvrđeno da je s obje adrese - odselio.
Turčić se tereti za više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava u razdoblju od 1996. godine do 2000. godine. Još 2010. godine osuđen je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana nakon što je u njegovoj kući pokraj Kumrovca policija pronašla arsenal oružja.

Ovaj diplomirani pravnik i ekonomist iz zatvora je pobjegao i 2012.godine. Taj je put uhićen godinu kasnije. Prije toga u zadarski zatvor prebačen je iz Zatvora u Gospiću kako bi zbog procesuiranih prevara nastavio služiti zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci.

05. svibanj 2024 08:06