StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: KINESKI ZID U PETRČANIMA ZAKLANJA NAM ZALAZAK SUNCA

Pobuna mještana protiv ogradnog zida na mulu – preko noći nasrnuli čekićima i bageru razbili staklo!

28. travnja 2018. - 17:34
riva_petrcane1-280418

- Vi, novinari, pitajte radnike zašto nam grade ove kineske zidove!? Zaklanjaju nam more, ne vidimo više brodove koji dolaze, a ni zalazak sunca! – uzrujanim su nas tonom dočekali mještani Petrčana kad smo u subotu ujutro stigli na njihov "prosvjed" na mjesnoj rivi.

Kako je najavljeno, ujutro su se trebali okupiti i dići svoj glas protiv nastavka rekonstrukcije obale i mula na rivi čiji je investitor Županijska lučka uprava Zadar (ŽLUZ). Zasmetala im je, kako su rekli, visina ogradnog zida koji se podiže da bude obrana od bure i juga, a "ukrast" će im pogled na kanal i zalazak sunca. Međutim, umjesto transparenata i glasnih prosvjednika, u Petrčanima nas je dočekalo tek nekoliko starijih muškaraca koji su sjedili u hladu na klupi uz gradilište i promatrali radove na obali. Ni "p" od prosvjeda...

– Dva su dana to ziđali, a sada ruše. Radnici očigledno demontiraju zid jer je narod počeo njurgati zbog njegove visine. To je tri metra visoko! Tko zna, možda su im i gradski oci rekli da ga sruše. Prije je tu bio lijepi mul s kamenim zidom koji smo mi mještani napravili, a to je sada porušeno. Gledajte, mi ni ne znamo tko to radi, nigdje nema table na kojoj nešto piše, to nas muči... – govore nam okupljeni mještani.

Uređenje obale

Nismo bili lijeni pa smo prošetali do ulaza na gradilište i na kontejneru ugledali ploču na kojoj jasno piše da je investitor projekta Županijska lučka uprava Zadar, izvođač "Kali gradnja" d.o.o., projektant je tvrtka "D&Z" iz Zadra, a nadzor provodi tvrtka "Via Factum" iz Biograda. Naime, nastavak izgradnje obalnog pojasa u Petrčanima jedna je od glavnih investicija Županijske lučke uprave Zadar u 2018. godini. Riječ je o drugom dijelu radova prve faze uređenja obalnog pojasa. Na javnom natječaju izvođenje radova dobila je tvrtka "Kali gradnja", koja je ponudila najpovoljniju cijenu od 5,074 milijuna kuna (plus PDV), a u sufinanciranju tih radova Grad Zadar će sudjelovati s 1,2 milijuna kuna.

Pri dolasku na gradilište dočekala nas je i druga strana priče.
– Noćas nam je nanesena velika materijalna šteta, koja iznosi od 30 do 40 tisuća kuna. Sa zida su skinute matice, tuklo se po njemu čekićima, razbijeno je i staklo na bageru. Ne znam tko je to učinio, ne želim upirati prstom ni u koga, ali zna se da se mještani već danima bune zbog projekta. Ovo ipak nikako nije način da se stvari rješavaju – požalio nam se Josip Bertović, voditelj gradilišta iz tvrtke "Kali gradnja".

Naime, kad je ujutro stigao na posao, shvatio je da je na zidu napravljena šteta te da ga je potrebno demontirati, pa je rano ujutro pozvao i policiju, koja je obavila očevid. Netko je, očito pod okriljem noći, došao na gradilište i teškim alatom dobrano oštetio podignuti dio betonskog zida. Mještani, naravno, ne znaju tko je to učinio...
– Još uvijek su istražne radnje u tijeku pa vam ne možemo dati više informacija – rekli su nam u Policijskoj upravi zadarskoj.

Kako doznajemo od voditelja gradilišta Bertovića, trenutno radnici demontiraju zid, za što će im trebati nekoliko dana, a na sastanku koji će se održati u ponedjeljak 30. svibnja s projektantima i investitorima pokušat će se doći do nekog kompromisnog rješenja.

Osuđujem način

– Osuđujem način na koji su mještani noćas postupili, ali vidite da su svojim buntom nešto postigli. S tim zidom više ne vidimo brodove, ali ni ono što je još Alfred Hitchcock primijetio – naš zalazak sunca. Svi kažu da zid služi kao brana od valova i vjetra, a ja se pitam zašto Bašić, primjerice, nije stavio zid oko Pozdrava Suncu? Tamo više puše nego ovdje u Petrčanima – kazao nam je bivši predsjednik Mjesnog odbora Velimir Čubrić, koji naglašava da su mještani sretni da se nešto radi, da mjesto ide naprijed, ali ne na ovakav način. "Neka i bude zida, ali ne ovako visokog."

Zid na obali u Petrčanima, koji je podigla tvrtka "Kali gradnja" prema projektu tvrtke D&Z, sada je visok 2,20 metara. No kad mul, odnosno riva, potpuno budu završeni i poravnati, sporni zid bit će visok 1,40 metara. Završetak drugog dijela prve faze rekonstrukcije obale trebao bi biti gotov do 15. srpnja. Kako će mul na koncu izgledati, hoće li njime biti zadovoljni i mještani i izvođači radova i projektanti – još treba pričekati...

04. svibanj 2024 17:59