StoryEditorOCM
4 kantunaOTVOREN NATJEČAJ

Počela ‘utrka‘ za subvencionirani smještaj u dva zadarska studentska doma: u jednom od najskupljih u Hrvatskoj na raspolaganju je 129 soba!

Piše B.S.
7. srpnja 2023. - 20:51

Do 25.srpnja studenti zadarskog Sveučilišta moći će se natjecati za smještaj u dva studentska doma s ukupno 223 sobe i 496 kreveta, s tim da će u novom domu, koji je otvoren u rujnu prošle godine, prednost imati oni u ‘nepovoljnom položaju‘.

Natječaj za raspodjelu mjesta u studentskim domovima Senat Sveučilišta u Zadru raspisao je 5. srpnja.

Studenti će se moći natjecati za smještaj u ‘starom‘ Studentskom domu na adresi dr. Franje Tuđmana 24D koji raspolaže sa 94 sobe, od čega je 76 dvokrevetnih i 18 trokrevetnih. Taj dom ima učionicu, info kabinet, tri čajne kuhinje, praonicu rublja i dvorište unutar zgrade.

Novi Studentski dom na adresi Put Stanova 1A, koji je drugi najskuplji u Hrvatskoj, u tri paviljona ima ukupno 129 soba, od čega 32 trokrevetne, 91 dvokrevetna, te šest jednokrevetnih za osobe s invaliditetom.

image
Luka Gerlanc/

Dom je opremljen i sa tri čajne kuhinje, praonicom rublja i učionicom, a k tome ima 500 sjedećih mjesta u studentskom restoranu i slastičarnici, uz dodatne sadržaje: prostor za dnevni boravak i učenje, praonicu rublja, spremišta, čajne kuhinje i ured.

Jednokrevetna soba za osobe s invaliditetom u tom domu stoji 600 kuna, smještaj u trokrevetnoj sobi 675, a u dvokrevetnoj 825 kuna. U ‘starom‘ domu smještaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama iznosi 300 kuna.

Studenti koji ne dobiju smještaj mogu se prijaviti i na natječaj za potporu za smještaj studentima podstanarima. Studenti koji ostvare pravo na tu potporu za smještaj kod privatnih osoba od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta mjesečno dobivaju po 200,00 kuna.

image
Luka Gerlanc/

Kako se navodi u natječaju zadarskog Sveučilišta, izravno pravo na subvencionirano stanovanje prema kriteriju izvrsnosti ostvaruju studenti kojima mjesečni prihodi kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelaze po članu kućanstva iznos od 100 posto proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom.

Izravno pravo upisa imaju i studenti koji će prvi put upisati prvu godinu sveučilišnog prijediplomskog studija, stručnog kratkog studija, stručnog prijediplomskog studija ili sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija, a koji imaju opći uspjeh 5,0 tijekom svih razreda srednjoškolskog obrazovanja.

Također u izravno pravo na smještaj imajubudući ‘akademci‘ koji prvi put upisuju u prvu godinu sveučilišnog prijediplomskog studija, stručnog kratkog studija, stručnog prijediplomskog studija, sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija, koji imaju prosjek ocjena na studiju najmanje 4,5 uz najmanje stečenih 55 ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, a zaključno do dana prijave na natječaj.

Pravo na izravni smještaj imaju i studenti viših godina sveučilišnog prijediplomskog studija, stručnog kratkog studija, stručnog prijediplomskog studija, sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija, koji imaju prosjek ocjena na studiju najmanje 4,5 uz najmanje stečenih 55 ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, te prosječno 55 i više ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja.

image
Luka Gerlanc/

Nadalje su tu i studenti koji prvi put upisuju prvu godinu sveučilišnog diplomskog studija ili stručnog diplomskog studija, a koji imaju prosjek ocjena na prethodnoj razini studija (sveučilišnom prijediplomskom ili stručnom prijediplomskome studiju) najmanje 4,5 te prosječno 55 i više ECTS bodova na prethodnoj razini studija.

Izravno pravo upisa imaju i studenti prve godine sveučilišnog diplomskog studija i stručnog diplomskog studija koji imaju prosjek ocjena na prethodno završenoj razini studija (sveučilišnom prijediplomskom ili stručnom prijediplomskom studiju) te na prvoj godini sveučilišnog diplomskog studija ili stručnog diplomskog studija najmanje 4,5 uz najmanje stečenih 55 ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, a zaključno do dana prijave na natječaj te prosječno 55 i više ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja.

image

Novi Studentski dom

Luka Gerlanc/

Tu su I studenti prve godine sveučilišnog diplomskog studija i stručnog diplomskog studija koji se izvodi u neparnom broju semestara i koji imaju prosjek ocjena na prethodno završenoj razini studija (sveučilišni prijediplomski ili stručni prijediplomski studij) te u ljetnome semestru najmanje 4,5 uz najmanje stečenih 27 ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, a zaključno do dana prijave na natječaj te prosječno 55 i više ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja.

04. svibanj 2024 10:31