StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI VOLONTERI NE ZNAJU ZA UMOR

Počeli pomagati sugrađanima nakon velike poplave, nastavili slanjem pomoći Ogulincima

Piše Zadarski.hr
27. listopada 2017. - 12:41
vol1

Nevjerovatna priča o ljudskosti i snazi volje koju su potakli zadarski mladi ljudi za vrijeme poplave koja je snašla zadarsku županiju 11.09.2017. dobila je prošlog utorka svoj sjajan epilog kada je transport s prikupljenom pomoći krenuo za Ogulin. Naime, nekolicina volontera koji su pokrenuli cijelu lavinu i pružili ruku spasa kada su se građani na području Zadra našli u potpunom beznađu zajedno sa svojim brojnim dobrovoljcima odlučili su prolongirati akciju pomaganja i preusmjeriti je prema Ogulinu koji je u istom rujanskom tjednu teško nastradao od prekomjernog izljeva kiše.

Kako put kojim idu dobre namjere nikad nije jednostavan, tako je orkanska bura poremetila planove za planirani transport u ponedjeljak, te je neminovno bio odgođen za sljedeći dan. U organizaciji s ogulinskim Crvenim križem angažiran je šleper za transport prikupljenih donacija u obliku namještaja, odjeće, obuće i ostalih kućanskih upotrebnih predmeta, koji je utorak ujutro konačno krenuo prema unutrašnjosti.

Osnivanjem grupe na facebooku „Pomoć građanima stradalim u poplavama" uključili su se brojni građani Zadra u ovaj pothvat bez premca , te je početna grupa iz dana u dan rasla, pa su na raspolaganju bili i donatori i volonteri. Poslovni subjekti također nisu ostali imuni na ovu akciju te je tvrtka za dostavu, „Overseas" ustupila na korištenje svojih 9 kombija, Luka Gaženica veliki skladišni prostor u koji su svi oni dobre volje mogli donijeti stvari, taxi transfer Zemunik i taxi Denis dali svoje usluge prijevoza osoba, te fast food Papica koja se skrbila o tome da volonteri ne ostanu gladni.

U cijelom pothvatu u koji su se uključili brojni pojedinci istaknula se facebook grupa „Mame iz Zadra" koja je u proteklih mjesec i pol dana organizirala, koordinirala i prikupljala za one kojima treba, te navijačka udruga „Tornado" , čiji članovi su se bezrezervno odazivali na svaki poziv i sudjelovali u teškim fizičkim radovima, kako građevinskog , tako i transportnog tipa. Sami volonteri, kao i inicijatori cijele akcije su nebrojeno puta istaknuli da im je cilj samo pomoći pogođenim građanima , te da im nije do medijskog eksponiranja , osim do toga da mediji poprate i potaknu samu akciju, a ne njih osobno.

U tome su dobrano i uspjeli, te u vremenima kada nitko nema vremena za nikoga ili se samo sakrivamo iza te poštapalice, usput pružili i lekciju o nesebičnosti jer su poklonili svoje vrijeme nekome koga ne poznaju i nečemu od čega nisu imali osobne koristi. Svi oni su to vrijeme uzeli od sebe, svojih obitelji, svojih potreba i slagali, trčali, čistili , tovarili i tko zna što sve još, što je vrlo rijetka pojava u društvu opsjednutom apartmanima i selfijima.

Ova lokalna akcija koja prerasla u međužupanijski humanitarnih pothvat svakako ide dalje kako nam kažu sami volonteri, te građani u potrebi neće ostati sami. „Ne radimo mi ništa neobično" - skromno nam kažu - Svi vi imate to u sebi , jer sve što pružite drugima, višestruko će vam se vratiti."

20. travanj 2024 14:42