StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 40 GODINA

Počeli radovi na uređenju zadarske Ribarnice! Kameni banci odlaze u povijest, evo što se još mijenja i kako su građani reagirali na ovu promjenu

Piše AVŠ, MGM
2. studenog 2021. - 14:32

Nakon 40 godina, zadarska Ribarnica kakvu poznajemo, odlazi u povijest.

Stare kamene banke za prodaju ribe zamijenit će novi od inoxa i kaljenog stakla, mijenjaju se keramika i kameni podovi, a sve uz blagoslov zadarskih konzervatora jer je Ribarnica sastavni dio od UNESCO-a zaštićenih Bedema zadarskih pobuna.  

U utorak ujutro počeli su radovi na rekonstrukciji i uređenju prostora unutar Bedema koji će trajati mjesec dana, kroz cijeli studeni. Za to vrijeme, privremena prodaja ribe preselila je na prostor stare ribarnice, kod crkvice Sv. Roka.

Ukupna vrijednost investicije kreće se oko pola milijuna kuna.  

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Kameni stolovi koji su u Ribarnici još od dana njezina otvaranja jednostavno više ne zadovoljavaju minimalne higijenske i sanitarne uvjete. Već smo dobili upozorenje dvije inspekcije, zbog čega smo odlučili krenuti u radove baš sada u studenom jer je ribarima prosinac jako važan zbog prodaje i blagdana. Ti novi stolovi čija će površina biti od kaljenog stakla imat će kadice od leda na kojima će prodavati riba, što je puno ispravnije i higijenskije  nego do sada. Osim toga, iskoristiti smo priliku pa ćemo taj prostor obojiti, zamijeniti keramiku na zidovima i stupovima, dodati novih inox polica, čime bi zadovoljili sve zakonske uvjete. Raspored stolova ostaje kao do sada, ponavljam, jedina su promjena ti stolovi od inoxa koje sada ima svaka moderna ribarnica - kaže direktor Tržnice Zadar, Tomislav Letinić.

image
Tomislav Letinic - direktor Trznice Zadar.
 
Luka Gerlanc/Cropix

No, veliki broj prodavača ne dijele takvo mišljenje.

- Ne znam što je falilo staroj ribarnici? Zašto uvik mora novo biti lipše i bolje? Ne mora! Ni nama, baš kao ni kupcima, ništa nije smetalo onako kako je bilo – buni se jedan od prodavača kojeg smo u ponedjeljak zatekli u privremenom prostoru ribarnice, kod crkvice Sv. Roka. Nezadovoljstvo se može osjetiti u zraku, većina prodavača neće uopće da komentira promjene, na naše pitanje samo zakolutaju očima i okrenu glavu.

Kupci su pak podijeljeni: jednima je drago što se nakon toliko godina stvari podižu na bolju razinu, tamo gdje u 21. stoljeću i trebaju biti, drugi, negoduju.

- Mene osobno ništa ne smeta! Nek se radi, ja podržavam. Posebno ako je riječ o poboljšanju zbog higijenskih uvjeta – komentirao je gospodin Branko koji je došao po svježu oradu. S njim se nikako ne slaže gospođa Mara koja tvrdi: ”Sve je to biznis”. I ona se slaže s uređenjem zapuštene ribarnice.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Kameni su banci bili duša zadarske ribarnice. Sjećam ih se od kad sam mala bila i zato me duša boli... Ne vjerujem da ih nije bilo lako za očistiti i da su predstavljali kakav higijenski problem. Sve je sve ovo, cijela ova obnova, zapravo politika – ljutito je komentirala te sarkastično dobacila kako li smo do sada uopće preživjeli s kamenim stolovima.

Evo što o "sudu" javnosti kaže direktor Letinić.  

- Ovo je za mene osobno bilo vrlo emotivno, jedna od najtežih odluka koje sam donio otkako sam postao direktor Tržnice. Ne samo da je ovo prva intervencija u taj prostor uopće, i moja majka je radila kao suradnica na izgradnji Ribarnice kakvu smo poznavali do sada, a znamo koliko je ovaj prostor duboko utkan u identitet grada. Ne samo za nas koji ovdje živimo, već i za goste koji dolaze posjetiti Zadar i kojima je Ribarnica redovito u per mjesta koje posjete u Zadru. A prostor koji smo do sada imali jednostavno više nije udovoljavao ni minimumu standarda. I konzervatori, koji nadziru Bedeme, složili su se kako je ovo rješenje najbolje i najprihvatljivije- završava Letinić. 

image
Luka Gerlanc/Cropix
Ništa bez uknjižbe u Katastar

I nakon što se Ribarnica preuredi, neriješeno će ostati pitanje njezine uknjižbe u Katastar u koji je za sada ucrtana samo šetnica na Muraju, ali ne i ono u prostorima unutar Bedema koji su, k tome, zaštićeni  od strane UNESCO-a. 

- Već nekoliko godina pokušavamo naći pravno rješenje za taj problem, za sada bez uspjeha. Ribarnica nije baštinsko dobro da ju na takav način možemo zaštititi jer je stara 40 godina pa se  traži bolji model. Nadamo se što prije jer bez te uknjižbe ne možemo tražiti nikakva europska sredstva, a potreba imamo. Sada smo u suradnji sa županijskim Odjelom za poljoprivredu uspjeli dobiti 50 tisuća kuna za kupnju ledomata, baš iz jednog europskog projekta-  kaže Letinić. 

04. svibanj 2024 00:04