StoryEditorOCM
4 kantunaUZ BROJNE PROBLEME

Počelo brzo testiranje po zadarskim ambulantama. Dr. Biloglav: Uvjeti za testiranje su nikakvi, sve je svaljeno na leđa liječnika. Ovo je nedopustivo

Piše AVŠ
17. siječnja 2022. - 21:27

Ordinacija obiteljske medicine dr. Damira Biloglava na zadarskoj Voštarnici u ponedjeljak ujutro bila je puna pacijenata. Nitko od njih, međutim, nije došao na brzo antigensko testiranje na koronavirus, koji se od jučer može obaviti kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, iako se većina njih tome snažno protivi jer nemaju ni uvjeta ni testova.

Dr. Biloglav kaže nam kako testova u njegovoj ambulanti ima jer ih je prije tri tjedna osigurao kad je Zavod za javno zdravstvo dijelio 60 komada po svakoj ordinaciji. Međutim, to je jedino što je osigurano. Sve drugo prebačeno je na leđa liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Ovo nikako nije fer, ali takav odnos prema nama je od samog početka pandemije. Kad smo na početku upozoravali da fali zaštitne opreme, sam ministar nas je nazvao petom kolonom u sustavu. Zadnja je Capakova pomoćnica Bubaš, koja nas je prije nekoliko dana javno optužila da ne liječimo ljude.

Čitav niz mjera koji je donesen pokazuje da oni ne poznaju sustav, što je i vrijeme potvrdilo. Nikakve protokole nemamo, ali zato imamo more dopisa. Taman pregledaš pacijenta i kreneš upisivati nalaz, odjednom te sustav izbaci iz programa jer stiže neki papir. I tako svako malo. Kao da mi sjedimo skrštenih ruku i čekamo samo da taj papir stigne - govori nam Biloglav.

- Testirali smo i ranije, tako da ova odluka za nas nije novost. Pacijente koji se dolaze testirati primamo po dogovoru, na kraju smjene. Ako ćemo poštivati minimalne epidemiološke uvjete, to je jedini način na koji možemo provoditi testiranje, na kraju radnog vremena, odvojeno od drugih pacijenata.

Drukčije ne možemo jer nemamo uvjeta. Imamo samo jednu čekaonicu i što da radimo ako se pojavi pozitivan pacijent? Ili da sve druge ljude pošaljemo doma i dezinficiramo ambulantu ili da tog nesretnog pacijenta pošaljem vani na hladnoću - govori Biloglav, dodajući i da je po njemu nedopustiva praksa da dio liječnika ne prima pacijente sa simptomima, što se također događa.      

- Kome da ih šaljem ako imaju temperaturu, na Elektru? Pa nije COVID jedini uzrok visoke temperature, pacijente treba pregledati i liječiti. Danas već imamo toliko spoznaja, protokola i lijekova koji bi se mogli primijeniti. Umjesto toga, ljudima se govori da ostanu doma i piju čaj, pa što bude. To je nedopustivo - zaključuje dr. Biloglav dodajući kako su za stanje u PZZ  u  značajnoj mjeri  krivi i sami  liječnici.

-  Kad  god nam se  bez  ikakve prethodne konzultacije  nametne neka  nova  obveza, čak i kad  je  suluda  jer  dolazi od onih  koji  nemaju  pojma  kako  funkcionira  PZZ,  primarni liječnici se uzrujaju, ronzaju dva do tri dana, udare po tipkovnici  i to je  sve. Nikada  nije  bilo odlučnosti da se  poduzmu konkretne i  učinkovite  mjere prema  zdravstvenim vlastima.  Tako će, siguran sam , biti i sada- poručuje dr. Biloglav. 

23. travanj 2024 10:20