StoryEditorOCM
4 kantunaTURISTI PRED VRATIMA

Početak sezone je neizvjestan, ali zadarske tvrtke krenule su u potragu za sezoncima. Jedno zanimanje ipak prednjači na listi traženih, evo koje...

Piše AVŠ
22. ožujka 2021. - 19:35

Na burzi rada Zavoda za zapošljavanje trenutno se u Zadarskoj županiji traži čak 57 kuhara. Statistički gledano, ovolika potreba za radnicima bila bi dobra najava turističke sezone da u ovom trenutku, kada s uskršnjim praznicima praktički počinje predsezona, uopće znamo hoće li restorani i barovi proraditi punim kapacitetom.

Da je korona lani do temelja uzdrmala turistički sektor, nije nikakva novost, međutim, ovoliku neizvjesnost pred novu sezonu malo je tko očekivao. Upravo zato, većina turističkih radnika s kojima smo razgovarali trenutno je u svojevrsnom statusu quo, pripremaju sezonu kao da će je biti. A u toj su priči najbitniji radnici- sezonci- kategorija koja je zbog pandemijske krize lani značajno stradala, a o kojoj se najmanje govori. Koliko je smanjen broj sezonaca u odnosu na “normalna” vremena, najbolje ilustrira podatak iz Zračne luke Zadar koja je, kad su sezonski radnici u pitanju, uz turističke kuće, najveći poslodavac na zadarskom području. U 2020. godini Zračna luka Zadar zaposlila je 70 sezonskih djelatnika, dok je u 2019., dakle prije Covid krize, taj broj bio 120. Koliko će ih biti ove sezone, još se ne zna.

S obzirom na to da je ljetni red letenja još u izradi i da se linije još dogovaraju, broj sezonskih djelatnika u sezoni 2021. još nije poznat. Okvirna je procjena da bi se mogao kretati na razini prošle godine ili nešto više- kažu nam na zadarskom aerodromu gdje još uvijek nemaju definirani ljetni red letenja. Za sada imaju samo domaće linije Croatia Airlines-a za Pulu i Zagreb. Prošlu korona godinu završili su na 121 tisuća prevezenih putnika ili 15 posto u odnosu na 2019. godinu kada su bilježili 804 tisuće putnika. Na temelju tih podataka, projekcije prometa za 2020. godini prije Covid-19 krize kretale su se oko 1.1 milijun putnika. Međutim, od svega je ostalo puko preživljavanje.

Najave linija Ryanaira postoje, kao i namjere brojnih aviokompanija koje bi željele uspostaviti linije. No, zbog trenutne situacije u kojoj se linije stalno odgađaju, otkazuju ili revidiraju bilo bi ih neozbiljno iznositi u javnosti- kažu u Zračnoj luci Zadar.

Uz aerodrom, stalne sezonce traže i velike turističke kuće na zadarskom području: Turisthotel za turističko naselje Zaton, Hoteli Zadar, hotel Pinija, Crvena luka, ali i brojna manja poduzeća iz branše, od Vira do Biograda. Već standardno, uz spomenute kuhare koji se ove sezone traže kao malo koje zanimanje, potrebni su konobari, recepcionari, radnici u turističkim agencijama i čarter tvrtkama, pogotovo osoblje za održavanje brodova.

Kako doznajemo na Zavodu za zapošljavanje, u Zadarskoj županiji tijekom 2020. godine 50 je poslodavaca koristilo mjeru stalni sezonac i to za 400 radnika. Prema tom statusu, radniku se isplaćuje novčana pomoć za najviše 6 mjeseci produženog mirovinskog osiguranja u iznosu koji se utvrđuje na temelju izračuna novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, a najviše u visini 70% iznosa prosječne plaće isplaćene u gospodarstvu RH za prvih 90 dana, a 35% za preostalo razdoblje. Za tih prvih 90 dana, radnicu su najčešće primali novčanu pomoć u iznosu od 2.500 do 3.500 kuna.

- Svakako možemo govoriti o smanjenom broju stalnih sezonaca i krizi u tom sektoru, ali postoji jedna kategorija radnika koji su u ovoj situaciji najlošije prošli. To su ljudi srednjih godina bez zaposlenja koji su radili kao sezonci, ali nisu imali sreću dobiti ugovor kao stalni sezonci. Oni su praktički ostali bez ikakvih primanja- kaže Sandra Vukić, predstojnica zadarskog Zavoda za zapošljavanje.

24. travanj 2024 04:41