StoryEditorOCM
4 kantuna1. LISTOPADA

Počinju radovi na rekonstrukciji Liburnske obale, druge faze obnove zadarske rive. Evo kako je izgledati kad obnova bude završena...

Piše Ana Vučetić Škrbić
28. rujna 2021. - 15:18

S prvim danom listopada u Zadru započinje rekonstrukcija Liburnske obale, jednog od tri velika  infrastrukturna projekt s kojima će zadarska riva konačno dobiti izgled kakav zaslužuje. Nakon što su u srpnju krenuli radovi na Obali Petra Krešimira, na dijelu rive ispred zadarskog Sveučilišta, ovo je druga od tri faze tog velikog projekta koji uključuje još i produljenje gata.  Rekonstrukcija Liburnske obale, koja je u utorak svečano najavljena u Zadru, trebala bi biti završena do početka iduće sezone.

- Radovi kreću od mosta, a podijeljeni su u tri faze kako bi dvije trećine gradilišta uvijek bilo slobodno za potrebe građana, prije svega kretanje i parkiranje. U proteklih dva mjeseca, otkako su počeli radovi na dijelu rive ispred Sveučilišta, sve ide zacrtanom dinamikom. Dosad je skinuto kameno opločenje na površini od tisuću kvadrata, napravljeno 144 od ukupno 522 predgotovljenih elemenata, a već je izgrađeno i 12 metara novog nadmorskog zida. Vjerujem da ćemo sa 70 posto izvedbe dočekati sljedeću turističku sezonu, kako je ne bi ometali kao što nismo ni ovu- kazao je Rober Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.     

Rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale, u duljini od gotovo 600 metara obuhvatit će uređenje obale, rješavanje oborinske odvodnje, izvedbu tri nova energetska ormarića za kojima su brodari iskazali potrebu i njima pripadajuće vodovodne i elektro instalacije.Opločenje se mijenja u dužini od 400 metara. Ukupna vrijednost projekta je 67.5 milijuna kuna, od čega 56.6 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. 

Prema riječima gradonačelnika Branka Dukića, ovaj projekt je kruna dosadašnjih zahvata na uređenju obalnog pojasa u gradu.

- Politika Grada Zadra je uređivanje svakog obalnog dijela grada. Počeli smo od Jazina pa nastavili preko Punte Bajlo, 1. faze Kolovara i kupališta Jadran, Puntamike i Dikla do Petrčana. Pri kraju je i obnova starog pristaništa na Premudi. Pristanište na Liburnskoj obali je zadnje pristanište kojeg treba urediti za naše otočane, a najvažnije je kako će se radovi odvijati tako da ono uvijek bude otvoreno za njih. Nastat će mali problem oko parkirališnih mjesta koja će tijekom radova biti reducirana, ali za trećinu. Moramo misliti i na barkajole… Baš zato, ali i zbog potreba turističkih brodova, važno je da radovi budu izvedeni na vrijeme. Svjesni su toga i izvođači radova i Lučka uprava- kazao je gradonačelnik Dukić.

Predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župana Božidara Longina veseli kako će se, nakon parkinga koji je uređen prije nekoliko godina, ovim projektom sada urediti i obala.

- Županijska lučka uprava, uz podršku resornog Ministarstva, Grada i Županije, kroz proteklih nekoliko godina uredila je obalu i šetnicu oko uvale Jazine, kojima ovime dobiva i svoj nastavak. Izvođačima želim da radove obave kvalitetno i u zadanim rokovima, nadzoru da ih dobro prati, Lučkoj upravi Zadar, kao nositelju projekta, puno uspjeha u njegovoj provedbi, a građanima puno strpljenja da dočekaju povratak svoje rive koja će biti kao što je i opjevana – najljepša riva na svijetu“, poručio je župan Longin danas na Muraju.

Radovi na rekonstrukciji Liburnske obale počinju u ponedjeljak, 4. listopada.

16. travanj 2024 12:43