StoryEditorOCM
4 kantunaEPIDEMIJSKI DANAK

Podaci za prvu polovinu travnja: svakog dana u Zadarskoj županiji bez radnog mjesta ostaje više od 36 ljudi

Piše Predrag Opačić
16. travnja 2020. - 20:09

Podaci zadarskog Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u prvih 15 dana travnja u Zadarskoj županiji bez posla ostalo 549 ljudi. U ožujku ove godine radno je mjesto izgubilo 295 ljudi više nego u ožujku 2019. godine, ali se procjenjuje da bi ove brojke bilo značajno veće bez potpora za očuvanje radnih mjesta od 3.250 odnosno 4.000 kuna.
-Ukupne brojke pokazuju da smo 31. ožujka na području Zadarske županije imali ukupno 4.972 nezaposlena, a sada ih je 5.521. Krajem ožujka novčanu je naknadu, od ukupno oko pet milijuna kuna, primalo 1.928 nezaposlenih, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećanje od 6,3 posto. S obzirom na okolnosti i epidemiju, situacija nije toliko dramatična, najviše zahvaljujući potporama i brzini njihove isplate. To je bitno olakšalo situaciju, kaže Sandra Vukić, predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Vukić kaže da je „početak godine donio priličan optimizam jer su se već u siječnju i veljači sezonci počeli masovno odjavljivati sa Zavoda za zapošljavanje“, ali je taj odličan trend zaustavila epidemija i prestanak rada u brojnim djelatnostima.
-Trenutno, oko 3.000 poslodavaca koristi potpore za oko 17.000 radnika, a s obzirom da je u sve uključen i naš Područni ured, zaposlenici nam rade i subotom i nedjeljom, kaže Sandra Vukić.
Uz predstojnicu Vukić, zadarski je gradonačelnik Branko Dukić sa svojim suradnicima primio i Darija Jurina i Stipu Kneževića, predsjednike HGK Županijske komore Zadar i Obrtničke komore, pokušavajući analizirati aktualne podatke vezane uz negativne učinke epidemije po zadarsko gospodarstvo. I Jurin i Knežević su istaknuli vrijednost i učinkovitost mjera Vlade RH koje održavaju poslovanje i čuvaju radna mjesta.
-Grad Zadar je dobro reagirao oslobađajući zadarske obrtnike plaćanja najma gradskih poslovnih prostora i javnih površina. Obrtnici su pozdravili i odgodu „Čistoće“ za primjenu novog načina naplate odvoza otpada, jer očekujemo da će ta usluga za 30 posto biti veća nego do sada. Apostrofirali smo i potrebu da se pomogne i obrtnicima i poduzetnicima koji ne koriste gradske poslovne prostore i to smanjivanjem komunalne naknade, a iz gradske su nam uprave najavili da će o tome povesti računa pri rebalansu gradskog proračuna. Apelirali smo i na privatne iznajmljivače poslovnih prostora, a nekolicina zadarskih obrtnika mi je rekla da ne plaćaju najam dok epidemija traje, kaže Stipe Knežević.
Neki od zadarskih obrtnika platili su svoje obveze za cijelu godinu, pa očekuju da im se za vrijeme koje ne rade to odbije od obveza u sljedećoj godini.

Najviše nezaposlenih u Zadru

Krajem ožujka u Zadarskoj je županiji bilo ukupno 4.972 nezaposlenih, a najveći broj njih je s područja Zadra gdje je posao tražilo 3.259 ljudi. U Biogradu ih je bilo 565, Pagu 126, Obrovcu 224, Gračacu 340 i Benkovcu 458. U strukturi nezaposlenih najviše je onih sa srednjom stručnom spremom i kvalificiranih radnika (3.073), a bez ikakve škole poslu se nada njih 147.
S osnovnom školom bez posla je 810 ljudi, s prvim stupnjem fakultetskog obrazovanja 389, a posao nakon završenog fakultetskog školovanja čeka ih 553.

09. svibanj 2024 19:20