StoryEditorOCM
4 kantunaREAGIRANJE USTAVNOG SUCA BRANKA BRKIĆA

Podmićivanje u slučaju Glavaš bilo je planirano prema drugim sucima, a ne prema meni!

Piše Zadarski.hr
19. prosinca 2016. - 15:55
brkic

ZAHTJEV ZA ISPRAVAK INFORMACIJE I ISPRIKU NAKLADNIKA I GLAVNOG UREDNIKA

U Vašem Internet portalu: http://zadarski.slobodnadalmacija.hr/, izdanju od 11. prosinca 2016 na naslovnici izdanja objavili ste naslov: „SNIMKE TAJNIH SLUŽBI OTKRIVAJU ZADRANE U AFERI PODMIĆIVANJA VRHOVNOG SUDA Uloga Marine Dujmović Vuković i suca Branka Brkića u pokušaju oslobađanja Branimira Glavaša.“

Sadržaj vašega članka već u naslovu sadrži informacije koje su netočne, te po svojoj naravi predstavljaju najgrublje klevete iznesene protiv dr.sc. Branka Brkića, suca Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Bombastičnim naslovom već na početku sugerirate da je gospodin Brkić, tada kao sudac Vrhovnog suda, a sada sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, sudionik afere podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, a u svrhu oslobađanja Branimira Glavaša od kaznene odgovornosti za ratni zločin, što uopće ne odgovara sadržaju transkripata koje preuzimate iz tiskanog izdanja Jutarnjeg lista.

Naime, u transkriptima se ime gospodina Brkića pojavljuje samo na jednom mjestu i to u rečenici koju je navodno izgovorio tajno prisluškivani Drago Tadić, u razgovoru sa Srećkom Jurišićem: "... Više me brine hoće ona to odradit nego ovo. Kaže da hoće i da joj je Brkić reka da će on bit za...."

Iz sadržaja razgovora koji ste prenijeli vidi se da su Tadić i Jurišić govorili o tome da bi Marina Dujmović trebala kovertom pridobiti jednu žensku osobu, a ne gospodina Brkića.        

Odatle, ali i iz cjeline razgovora koji su tajno snimljeni dade se zaključiti da je podmićivanje bilo planirano prema drugim sucima, a ne prema gospodinu Brkiću, te nigdje i nitko govoreći o podmićivanju nije spomenuo njegovo ime.

A kako i bi, kada je svima bilo poznato da je gospodin Brkić, nakon završene javne sjednice u predmetu Glavaš kao sudac izvjestitelj i član žalbenog vijeća Vrhovnog suda, već 6. lipnja 2010. godine glasovao za ukidanje prvostupanjske presude iz niza razloga koje se ovdje ne mogu iznositi jer je predmet još sub judicem.

Da ste željeli javnost informirati o istini, onda bi primijetili da se ove snimke i pokušaji podmićivanja, koje ste objavili, događaju nakon što je presuda već donesena i napisana i nakon što su akteri objavljenih snimki razgovora već očito znali kakva je odluka izglasana na sjednici žalbenog vijeća, a očito je da su imali i saznanja tko je kako glasao.

A gospodin Brkić već je na toj sjednici glasao za ukidanje presude i to na temelju valjanih pravnih argumenata.

Da je prvostupanjsku presudu trebalo ukinuti govori činjenica da je Ustavni sud ukinuo drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Branimiru Glavašu, sa istim pravnim argumentima sa kojima je sudac dr.sc. Branko Brkić, kao izvjestitelj u predmetu predložio ukidanje presude još 6 lipnja 2010. godine. Prema tome i ta činjenica potvrđuje ispravnost pravnog stanovišta suca Brkića.

Da vam je bilo do istine, ali očito nije, onda bi preslušali snimke koje je objavio Jutarnji list te uvidjeli da nitko i nigdje ne spominje ime ili prezime gospodina Brkića, pa se postavlja pitanje je li Drago Tadić uopće izgovorio rečenicu "...Kaže da hoće i da joj je Brkić reka da će on bit za...".

Takve rečenice, makar u audio transkriptima koje je objavio Jutarnji list – naprosto NEMA.

No, sve da je Drago Tadić i izgovorio tu rečenicu, gospodin Brkić kategorički i sa punom sigurnošću tvrdi da sa Marinom Dujmović Vuković, tadašnjom pomoćnicom ministrice pravosuđa, nikada i nigdje nije razgovarao o predmetu Glavaš, štoviše da u vrijeme donošenja presude u predmetu Glavaš i u vrijeme navodnog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, sa njome nije uopće imao komunikacija bilo koje vrste.

Gospodin Brkić također kategorički tvrdi da sa osobama imenom Drago Tadić, Srećko Jurišić, Petar Pripuz i ostalima koji su bili predmetom tajnog praćenja sigurnosno-obavještajne službe  nikada u životu nije bio u kontaktu bilo koje vrste, te da nikoga od njih nikada nije vidio, a kamoli upoznao.

Gospodin Brkić uvjeren je da Marina Dujmović Vuković nikada Dragi Tadiću nije rekla rečenicu "...Brkić je reka da će biti za..." , a ukoliko je to ipak rekla,  rekla mu je neistinu.

Prava istina je vrlo jednostavna: sudac dr.sc. Branko Brkić je brižljivo i savjesno obradio predmet Glavaš; za način kako ga je iznio na sjednici žalbenog vijeća su mu čestitali i članovi vijeća i prisutni zamjenik Glavnog državnog odvjetnika;  opsežnu presudu izradio je u roku od mjesec dana od dan vijećanja i glasovanja, a potom otišao na godišnji odmor. Za aferu podmićivanja saznao je iz medija. Ni sa kime iz afere nije imao nikakvog kontakta.

Vaš članak sugerira čitateljima da je sudac dr.sc. Branko Brkić Zadranin u aferi podmićivanja – što je čista neistina, jer se u kontekstu Zadra u objavljenim transkriptima razgovora spominje ženska osoba kao član Žalbenog vijeća.

„Tadić: Ono je krenulo prema tvom scenariju, sada Zadar i idemo dalje u pobjede.

Jurišić: Ona neće da prihvati onu tvoju nemoralnu ponudu.

Tadić: Prihvatit će ona kad dobije na stol.“

Tako se gospodin Brkić ni kriv ni dužan našao na vašoj naslovnici kao sumnjivac u inače skandaloznoj pravosudnoj aferi.

Gospodin Brkić preko trideset godina časno i dostojanstveno obnaša dužnost suca, jednako tako i u predmetu Glavaš, te ima mirnu i čistu savjest, a vaš članak, posebice sugestivni naslov, gospodinu Brkiću i njegovoj obitelji nanio je nepopravljivu štetu.

 

Dr.sc. Branko Brkić po punomoćniku mr.sc. Ivi Brkiću

30. travanj 2024 17:47