StoryEditorOCM
4 kantunaNAPRAVILI SMO ĐIR

Pogledajte kako će izgledati Centar za mlade: 45 milijuna kuna za zadarske kreativce. Glavno pitanje: tko će i kako upravljati ustanovom?

Piše Iva Ivanac
7. lipnja 2022. - 20:45

Zadar će opet dobiti kreativni prostor za mlade! Godinama nakon što su mladi izgubili prostor u Citadeli koju je Grada Zadar prepustio Sveučilištu, na prostoru bivše vojarne kod Gradske knjižnice izgradnja zgrade Centra za mlade ušla je finalnu fazu. Više od 4500 kvadrata nekadašnje kasarne JNA rekonstrukcijom je pretvoreno u atraktivan i funkcionalan prostor za mlade zadarske kreativne snage.

- Građevinski radovi su završeni, predstoji nam opremanje prostora i uspostava upravljačkog modela. Ako ne bude većih poteškoća, Centar će prve korisnike dobiti do kraja ove ili početkom iduće godine, kaže nam Ante Ćurković, pročelnik Grada Zadra za EU fondove s kojim smo u društvu Dine Bušić, gradske pročelnice za kulturu i šport, obišli novouređene prostorije.

Centar za mlade prostire se na više od 4500 kvadratnih metara i jedan je od strateških projekata aktualne gradske vlasti vrijedan 45 milijuna kuna. Od toga je čega 85 posto iznosa financirano europskim sredstvima iz ITU mehanizma. Kad bude otvoren, kaže Ćurković, u njega bi trebala useliti zadarska nezavisna i umjetnička scena i tu započeti s proizvodnjom programa koji će društveno oplemeniti ovaj grad.

U oči nam odmah upada novoizgrađeni aneks koji spaja postojeću zgradu Gradske knjižnice i zgradu Centra za mlade. U njemu bi se uskoro trebao premjestiti glavni ulaz u Gradsku knjižnicu, a knjižnica će dobiti i dio prostora zgrade Centra gdje će biti smješten Odjel za mlade i Glazbeni odjel. Ostatak Centra rezerviran je za civilne udruge, one koji bi tu trebale stvarati i predstavljati svoje sadržaj za mlade.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kroz glavni ulaz u Centar ulazi se u predvorje (lobby), zajednički prostor kreiran za ugodno druženje koji će biti na usluzi svim korisnicima i posjetiteljima. S lijeve strane u prizemlju prostori su namijenjeni Gradskoj knjižnici dok je desna strana rezervirana za veliku polivalentnu dvoranu na 500 kvadrata. Desno od dvorane nalazi se niz manjih dvorana koje su mogu pregraditi s ugrađenim sportskim podom.

- Probaj! Skoči! - poziva nas Ćurković govoreći kako pod u sebi ima ugrađene opruge koje će brojnim zadarskim plesnim udrugama zasigurno biti savršena podloga za vježbanje.

Projekt izgradnje Centra za mlade Grad Zadar je pokrenuo u listopadu 2018., a prvi radovi su počeli u veljači 2020. godine. Mjesto na kojem se danas nalazimo izgledalo je kao veliki deponij u centru grada, no sada to nikako više nije slučaj. Unutrašnji radovi su u završnoj fazi, a u početnoj fazi je uređenje okoliša. Raspisan je natječaj za izvođača radova koji treba u roku od četiri mjeseca za četiri milijuna kuna urediti dvorište. Tek tada će Centar zasjati u punom sjaju, kaže nam pročelnica Bušić.

Na prvom katu Centra s lijeve strane nalaze iste dvorane za vježbu kao i u prizemlju, a s desne strane je niz ostakljenih ureda. I jedna umjetnička rezidencija, prva takva u Zadru.

- Umjetnička rezidencija je zapravo jednosoban stan s kupaonicom, kuhinjom, dnevnim boravkom i sobom u kojem će razni gostujući izvođači moći prenoćiti. Takav sadržaj je dio standarda bez kojeg nije moguće zamisliti organizaciju nekih gostovanja, objašnjava Bušić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Grad bi trebao opremiti prostore koji su namijenjeni zajedničkom korištenju, a to je lobby te scenska i audio oprema za polivalentnu dvoranu. Međutim, dok prostor ne zaživi i dok ga udruge ne počnu koristiti ne možemo znati kakva nam je sve tehnika potrebna. Možemo upucati milijune kuna audiovizualne opreme koje nitko neće koristiti i što ćemo onda s tim na kraju, pita se Ćurković dodajući kako zbog toga s opremanjem ne bi trebalo brzati.

Što se tiče opremanja novih prostora Gradske knjižnice, natječaji za nabavku opreme će biti objavljeni u ovoj godini.

- To što Centar neće biti opremljen istog dana kada se usele udruge ne znači da se dvorana neće moći koristiti. Idealno bi bilo da nakon nekog vremena korištenja sjednemo za stol zajedno s udrugama i vidimo što im je sve potrebno te zajednički tražimo izvore financiranja. Podrška Grada će sigurno biti potrebna, ali usmjerit ćemo se ka nabavljanju opreme iz europskih fondova, navodi Ćurković koji ne isključuje mogućnost da udruge koje budu djelovale unutar Centra postanu nositelji nekih europskih projekata i tako same nabave potrebnu opremu.

- Trebamo vidjeti potrebe udruga, a nakon toga sagledati što možemo napraviti kroz gradski proračun i kroz buduće europske projekte. Udruge će s Centrom postati konkurentnije na europskim natječajima jer će imati infrastrukturu koja je jednako bitna prilikom ocjenjivanja projekata, naglašava Dina Bušić.

Infrastrukturno, zadarski Centar za mlade je najbolji u državi jer je civilni sektor dobio novi prostor na korištenje, naglašavaju naši sugovornici, a ono što će se događati u njemu ovisi o radu udruga. Svi programi koje udruge budu producirale moraju imati društveni doprinos.

- Tu nema mjesta luksuzu, to je društveni centar u kojem smo dužni proizvoditi društveni sadržaj i koji ne bi smio biti profitabilan u smislu novca, već profitabilan u vidu stvaranja novog programa. To je trenutak gdje naši korisnici i Grad kao koordinator u ovom prostoru trebaju stvoriti dodatnu društvenu vrijednost, poručuje na kraju gradska pročelnica za kulturu.

Kako će se upravljati Centrom za mlade

Do kraja godine Centar za mlade bit će useljiv no nakon toga predstoje novi izazovi za ustanovu koja će u suradnji s nezavisnom kulturnom scenom upravljati ovim impozantnim prostorom. Odnosno, potrebno je ustrojiti model upravljanja ove nove gradske ustanove. Model je načelno osmišljen kroz projekt ZadrugArt na principu sudioničkog upravljanja, odnosno zajedničkog djelovanja javnog i civilnog sektora.

- Od projekta ZadrugArt je prošlo neko vrijeme, no nismo zanemarili odnose s civilnim udrugama već smo konstantno s predstavnicima udruga održavali sastanke kako bi osluškivali njihove potrebe. Ipak, sada takve sastanke i dogovore moramo intenzivirati kako bi vidjeli što im je sve potrebno za rad, kaže gradska pročelnica za kulturu dodajući kako uz provođenje projekta Centra za mlade Grad paralelno jača kapacitete zadarskih udruga. U tu svrhu su i sredstva namijenjena udrugama iz gradskog proračuna u posljednje tri godine povećana za oko milijun kuna.

- Upravo su udruge koje putem natječaja dobivaju novac od Grada "bazen" koji će koristiti prostore u Centru za mlade, ističe Bušić.

Sljedeći korak u tom smjeru je slanje zahtjeva za osnivanjem ustanove Ministarstvu kulture koja će služiti kao svojevrsna platforma za suradnju javnog i civilnog društva. Nakon toga se pokreće iskazivanje interesa za prostorima unutar Centra koji će biti oblikovan kao natječaj s jasno postavljenim kriterijima od koji će jedan od glavnih kriterija biti korist za društvo i okolinu, a tek onda slijedi ulazak udruga u prostor, odnosno opremanje Centra, ističe Ćurković,

image

Ante Ćurković, pročelnik Grada Zadra za EU fondove i Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu i šport 

Luka Gerlanc/Cropix
23. travanj 2024 11:15