StoryEditorOCM
4 kantunaZVONIMIR VRANČIĆ

‘Pogođen sam i nesretan da me se 15 godina nakon poštenog truda i rada dovodi u kontekst nečasnih radnji. Jako mi je žao što se događa Pinu Giergi‘

Piše Ivica Nevešćanin
17. veljače 2021. - 17:01

- Jako mi je žao što se događa Pinu Giergi. Želim mu da iz svega ovoga izađe bez posljedica – kaže Zvonimir Vrančić, bivši predsjednik KK Zadar, koji nas je nazvao kako bi reagirao na navode iz teksta u kojem smo analizirali završne riječi optužbe i obrane na suđenju Giuseppe Giergi za zlouporabu u gospodarskom poslovanju, odnosno da je kao direktor KK Zadar u razdoblju od 2005. do 2009. utajio šest milijuna kuna poreza na štetu državnog proračuna, za što je nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora.

- Htio bih naglasiti da je, po mojoj osobnoj ocjeni, suradnja između mene kao predsjednika i Pina kao direktora kluba bila dobra i korektna – kazao je Vrančić ističući da je na čelu kluba proveo četiri godine kao volonter, bez ikakve naknade. Vrančić je na mjestu predsjednika upravnog odbora bio od 2003. do 2006. godine, a kaznenom prijavom Odjela za otkrivanje porezno kaznenih djela Porezne uprave – područnog ureda Split, bio je terećen kao i Pino, ali u razdoblju od prvog siječnja 2005. do 15. srpnja 2006. godine.

- Dok nisam pročitao vaš članak nisam ni znao da sam bio kazneno prijavljen. Niti mislim da odbačaj kaznene prijave protiv mene ima veze s pretvorbom dugova u dionice kluba koje je Ministarstvo financija prepustilo Gradu Zadru. Mislim da je to koincidencija – rekao nam je Vrančić i nastavio.

- U to vrijeme Upravni odbor se brinuo o namicanju novaca za klub i traženju sponzora. Sjećam se dobro da je trebalo oko 13 milijuna kuna godišnje za financiranje kluba, svih igračkih uzrasta, radne zajednice (hladnog pogona) i prve ekipe. S našom ambicijom da budemo konkurentni u tri natjecanja, Prvenstvu Hrvatske, Goodyear ligi i Eurokupu, to i nije bio veliki novac. Tada je bilo posebno izraženo rivalstvo s Cibonom s kojim je zadarska javnost, poglavito sportska, bila jako isfrustrirana jer Zadar do tada nije osvojio nijedno prvenstvo – govori Vrančić koji je želio posebno raščlaniti odgovornost između predsjednika (volontera) i direktora kao jednog od zaposlenika kluba koji su svoje poslove radili za punu plaću.

- Upravni odbor nije operativno vodio klub, nego radna zajednica na čelu s direktorom. Upravni odbor se nije miješao u stručni, odnosno sportski, segment rada. Oni su bili samostalni, a UO su podnosili izvještaj o radu. UO na čelu sa mnom nije kupovao igrače, nije pregovarao s njima, niti smo sudjelovali u njihovom isplaćivanju. Kako sam tada profesionalno bio ravnatelj bolnice, što je vrlo zahtjevan posao s puno obveza, nisam se ni mogao baviti tim poslom. Nisam imao vremena niti potrebnih financijskih znanja da kontroliram računovodstvo. Osim toga, po statutu kluba to nije ni bilo moje zaduženje – kaže Vrančić podsjećajući da su u to vrijeme brojni klubovi u Hrvatskoj, najviše nogometni i košarkaški, bili u fazi pretvorbe iz sportskih udruga u športska dionička društva. Svi su oni, naglašava, bili u istoj situaciji i oprost poreznih dugovanja od strane države bio je jedini način da ti sportski kolektivi izađu iz financijskih dubioza kako bi mogli ostati konkurentni u sportskom smislu.

- Doživljavam ponižavajućim da me se dovodi u kontekst izvlačenja novca iz kluba. Naprotiv, kao predsjednik sam donosio novac u klub. Funkciju sam obavljao potpuno volonterski, bez naknade, trošeći svoje slobodno vrijeme i pritom je bilo jako teško izlaziti na kraj s brojnim taštinama u klubu i oko kluba – kazao je Vrančić i nastavio:

- Želim konstatirati da nije u to vrijeme bilo angažmana Grada Zadra i zadarskog gospodarstva na čelu s Tankerskom plovidbom, KK Zadar bi odavno bio ugašen. Ovom prilikom se želim zahvaliti svim gospodarskim subjektima koji su pomagali klubu kroz sponzorske ugovore – dodao je Vrančić podsjećajući da su kao vodeći ljudi kluba pokušavali sklopiti sponzorske ugovore i izvan Zadra, ali u tome su imali malo uspjeha, za razliku od Cibone koja je iza sebe imala „cijelo hrvatsko gospodarstvo”. KK Zadar su na životu u najvećoj mjeri održale zadarske snage, tvrdi Vrančić.

- Pogođen sam i nesretan da me se 15 godina nakon poštenog truda i rada pokušava javno sramotiti, izblamirati te dovesti u kontekst nekih nečasnih radnji. Kao predsjednik kluba sasvim sigurno nikome nikada nisam naložio ili rekao da radi nešto protuzakonito – kazao je na kraju Vrančić.

Na našu opasku da nismo pisali o izvlačenju novca iz kluba, nego o neplaćanju poreza, te da je Porezna uprava, prema tvrdnjama Općinskog državnog odvjetništva, godinama znala da klub vodi financije na nezakonit način, a pritom ništa nije poduzela, Vrančić je rekao kako bi trebalo provjeriti je li tada to bila praksa Porezne uprave u cijeloj zemlji, odnosno u svim klubovima prve košarkaške i nogometne lige, kako bi se izvukli iz financijskih dubioza.

24. travanj 2024 03:35