StoryEditorOCM
4 kantuna"OVO JE SRAMOTA"

Pohlepni taksist „oderao” sudionike međunarodne konferencije: za vožnju od zračne luke do hotela Kolovare naplatio im 500 kuna. I nije im dao račun...

Piše Predrag Opačić
14. listopada 2021. - 20:13

Na Sveučilištu u Zadru se od 13. do 15. listopada održava godišnja konferencija Međunarodne Akademije za filozofiju znanosti (International Academy of Philosophy of Science - Bruxelles). Tema konferencije koja je okupila 60-ak sudionika je važnost prosudbe u filozofiji znanosti, a neočekivani „uvod” u međunarodnu konferenciju označio je "lokalni skandal" na kojega su Zadrani već oguglali.

Predsjednik Međunarodne Akademije za filozofiju znanosti prof. Gerhard Hreinzmann i njegov kolega Hans Peter Grosshans su u utorak navečer stigli u zadarsku zračnu luku. Imali su osiguran smještaj u hotelu „Kolovare”, ali nisu ni slutili kroz što će morati proći dok ne stignu na konačno odredište.

Ispred aerodromske zgrade ih je sačekao jedan od taksista s minibusom, gotovo ih ugurao u vozilo i onda ispred hotela „Kolovare” zatražio – 800 kuna!? S obzirom da Gerhard Hreinzmann često dolazi u Hrvatsku, ostao je zgranut pretjeranom cijenom, pa je pohlepnom vozaču rekao da je 240 kuna realna cijena.

Na kraju, poslije neugodnog cjenkanja, gosti međunarodne konferencije su ipak platili 500 kuna. Da sve bude u „skladu”, zatražili su i račun, ali ga – nisu dobili.

-Obojica kolega su ostali šokirani! Ovo je sramota za Zadar i za Hrvatsku! Pogotovo zato što je riječ o čovjeku koji 20 godina dolazi u našu zemlju, a zahvaljujući njemu kod nas dođe i po 30 naših kolega iz Njemačke, kaže dr. Jure Zovko iz Organizacijskog odbora.

-Što je bilo? Pitaj to ministra prometa Olega Butkovića! Upozoravali smo do čega će sve dolaziti na ulicama, ali nas nitko nije želio slušati, kaže nam jedan od iskusnijih zadarskih taksista tvrdeći da se od Zračne luke do Zadra obično naplaćuje između 150 i 200 kuna.

Ali, skreće pažnju naš sugovornik, čak je bilo moguće i da pohlepni taksist uključi taksimetar i onda naplati 700, 800 ili 900 kuna, što je posljedica Butkovićevog „liberaliziranja tržišta”.

-Bilo je slučajeva u kojima su ljudima tražili i više od 1.000 kuna za vožnju do Zadra, a znam i za slučaj kada su neke goste oderali na relaciji Zadar-Novalja za 3.000 kuna. Ponekad su ljudi zvali i policiju, ali oni dođu, naprave zapisnik i nikome se ne dogodi ništa, pogotovo ako je račun manji od 1.000 kuna, kaže naš sugovornik.

05. svibanj 2024 01:32